reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Madzia tez ogladalm ten film jak dla mnie to chore troche,,,choć ta matka tez przynajmniej w tym filmie troche przeginała...no ale sam fakt...

lilith jeju ale ten czas zapiepsza ja cc bede miec ok 20.06 wiec nie dlugo po Tobie..!! wczoraj sobie to uswiadomilam ze juz marzec!

Aga len sie ile wlezie!!!!!!!!!!

U nas pogoda tez sie zepsula tak wieje ze glowa mala...prania po ogrodku szukalam bo mi zwialo...Na szczescie na sb ma byc ladna pogoda 16stopni!! mamy chrzciny Wiktorka i wlasnie mialam problem z outfitem w razie nie pogody:D:D:D

Maziajka zgadzam się z Tobą, matka rzeczywiście przeginała. Ale reszta oddawała rzeczywistość. Np. to jak rodzice przyszli do tego urzędu zeby się czegoś dowiedzieć kiedy dziecko odzyskają, a ta babka do szefa mówiła ze ona nie ma czasu i chętnie kawy by się napiła. I tutaj autentycznie tak jest, Szwedzi są strasznie zajęci nie robiąc prawie nic przez cały dzień ( bardzo się szanują) i tylko ciagle maja fike- tzn. Przerwę na kawę, może się palić i walić, ale oni maja teraz przerwę na kawę i koniec.
Albo jak ta dziewczynka zachorowała będąc w rodzinie zastępczej, a ta matka zastępcza pozwoliła się jej bawić na dworze i mówiła ze nic jej nie jest i ze to jest normalne. Tutaj właśnie tak mówią jak są dzieci chore ze to normalne i mimo wszystko chodzą do szkoły i zarażają resztę. A szkoła się czepia jak dziecko w domu z gorączka zostawisz, bo co to takiego, z gorączka tez się powinno chodzić do szkoły. Pomijając fakt ze w tej szkole naprawdę dzieci się nie przemęczają.

Ja wiem ze co kraj to obyczaj i ze dla nich to wszystko normalne, a to co my robimy to dla niech niepojęte, ale nie potrafię ich zachowań zrozumieć.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kasia_831 właśnie widzę ze to forum uzaleznia[emoji6] siedzę w pracy, mam co robić, a jednak kusi zeby zajrzeć chociaż na chwilę.

Jesli chodzi o ten film, to może masz na myśli Obce niebo? Film nt. tego jak dziecko zabierają polskiej rodzinie, bo dziewczynka skłamała ze mam ja uderzyła. Film zrobiony na faktach autentycznych. I tak jak pokazują w tym filmie, tak naprawdę tutaj jest.
Lilith mnie od razu uspokoiło to, ze będę w Polsce rodzic- mam komfort psychiczny i od momentu jak podjęłam taka decyzje to w końcu jestem spokojna i się tak nie stresuje. Jeszcze tylko walczę z ta kasą chorych tutaj zeby mi zgodę dali na porod w Polsce, ale juz jest na dobrej drodze wszystko, chodzi mi tylko o to zeby pózniej moc w Szwecji dziecko zarejestrować i mieć urlop macierzyński. W Polsce powiedzieli ze jak mam kartę ubezpieczeniową europejską to bez problemu mogę rodzic, podobno dużo kobiet tak robi zwłaszcza z UK i ze raczej wogole pieniędzy nie biorą od pacjentów tylko samo się rozliczają.
No to właśnie tu takie same bezstresowe wychowanie. I tutaj krzyknąć nie można bo Ci dziecko mogą zabrać.

Madziu jak jesteś obywatelką Polski to rodzisz za darmo. Nawet nie musisz mieć tej karty europejskiej. W Polsce kobieta ma prawo do darmowej opieki przedporodowej, porodowej i w okresie połogu (3 miesieące) nawet gdy nie pracuje i nie odprowadza żadnych składek. Tylko niestety za każdym razem trzeba się o ten przywilej upominać bo lekarze i pielęgnioarki lubią robić z nas idiotów. W zeszłym roku jak poroniłam to martwiłąm się tym , że nie mam ubezpieczenia ( akurat odeszłam z pracy, rozeszłam się z mężem, który mnie ubezpieczał) i mama mi powiedziała, że zdaje jej się, że kobieta w ciąży ma prawo do darmowej, bezskładkowej opieki. I tak jest!! Jak mnie przyjęli na oddział ( miałąm mieć wywoływane poronienie) to pielegniarka robiąca wywiad pytała się o moje ubezpieczenia a ja już pewna swego powiedziałam jej, że państwo mnie ubezpiecza bo kobieta w ciąży ( nawet to ubezpieczenie obejmuje poronienie) jest objeta ochroną. Ta na mnie gały wywaliła skąd ja to wiem i była niezadowolona z tego mojego uświadomienia:) Ale tak jest i korzystaj z tego :)

Kuzwa, zjadło mi posta do Madzi :crazy:

Opiekę w Pl masz za darmo, nawet gdy nie pracujesz i nie odprowadzasz składek. Kobiety w ciązy, w trakcie porodu i połogu są chronione.

wiecie co, tak się wpieniłąm przed chwilą, że szok!! Siostra mojego R postanowiła we wrzesniu wysłać swojego 6 letniego synka do szkoły muzycznej , oni mieszkają w Austri a ta szkoła to ponoć jedna z lepszych na świecie no i mały się dostał bo ma tam talent muzyczny. Szkoła tradycyjna, z zasadami, tam mają wszyscy chodzić jak w zegarku. A Collin taki nie jest, to jest bardzo żywe dziecko, nie potrafi stać na baczność godzinami. I wczoraj go wyrzucili:crazy: We wtorek jeszcze mówili Wioli, żeby w srodę przyszła na rozmowę w spr Collina a wczoraj rano przed tym całym spotkaniem powiedzieli małemu , że go wyrzucają. Czyli Wiolka przyszła tylko, żeby się dowiedzieć, że Collin nie ma już wstępu!! Masakra, i on od rana cały dzień ryczał w tej szkole. Jak tak można z dzieckiem postępować? Co to za pedagodzy??

wiecie co, tak się wpieniłąm przed chwilą, że szok!! Siostra mojego R postanowiła we wrzesniu wysłać swojego 6 letniego synka do szkoły muzycznej , oni mieszkają w Austri a ta szkoła to ponoć jedna z lepszych na świecie no i mały się dostał bo ma tam talent muzyczny. Szkoła tradycyjna, z zasadami, tam mają wszyscy chodzić jak w zegarku. A Collin taki nie jest, to jest bardzo żywe dziecko, nie potrafi stać na baczność godzinami. I wczoraj go wyrzucili:crazy: We wtorek jeszcze mówili Wioli, żeby w srodę przyszła na rozmowę w spr Collina a wczoraj rano przed tym całym spotkaniem powiedzieli małemu , że go wyrzucają. Czyli Wiolka przyszła tylko, żeby się dowiedzieć, że Collin nie ma już wstępu!! Masakra, i on od rana cały dzień ryczał w tej szkole. Jak tak można z dzieckiem postępować? Co to za pedagodzy??
Wiesz co ja tak sobie myślę, może to dla dziecka lepiej. Często takie ą ę szkoły, dające taki rygor, powodują destrukcję psychiki takich maluchów. Wielu potem ma naprawdę spore problemy. Także może to lepiej dla niego... Niech dziecko będzie dzieckiem, niech talent rozwija w ludzkiej szkole... Takie moje zdanie...

Zainspirowałyście mnie, przymierzyłam wszystkie kurtki, tylko jedna się nie zapina więc mam jakieś 4, ogarnę wiosnę :)

Truskawka89 mam ambitny plan ogarnąć to sama w albumach, zobaczymy :D najgorzej, że wybierałam z kilku aparatów od znajomych i mam wśród 200 np 3 zdjęcia tej samej latarni :D ale wykończyło mnie przeglądanie ich :D

Megan daj znać czy się udało umówić :D a z ruchami to można się zeschizować, a ja mam jeszcze łożysko na przedniej ścianie i mi je amortyzuje. :( płace płace i to nie mało, 390zł :p jak masz chandrę to pisz od razu, zaradzimy!

Maziajka haha wieje strasznie, chciałam wywietrzyć ale firanka mi się podniosła i musiałam zamknąć bo pies się boi :D

Kasia831 przykro mi z powodu Collina :p może mieli powód?

aim jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Już jest zapisany do miejscowej szkoły i zaczyna od poniedziałku. Tylko jestem zbulwersowana tym, jak ci niby najlepsi nauczyciele z nim postąpili. Teraz będzie myślał, że coś z nim jest nie tak, trauma gotowa. A pózniej dorośli się dziwią dlaczego dzieci nienawidzą szkoły.

Jestem chyba przewrażliwona na punkcie krzywdy jaką w ten sposób się wyrządza dzieciakom i bym rozerwała na strzępy takiego ale to chyba przez to, że ja w szkole tez zaznałam wiele niesprawiedliwości i nikt nigdy się za mną nie wstawił. Aż już się boję tych czasów kiedy moja córka będzie chodziła do szkoły :D

Kasia_831 owszem obywatelka Polski ma prawo do bezpłatnej opieki w czasie ciazy, porodu i połogu, nawet gdy nie jest ubezpieczona, pod warunkiem ze nie pracuje i nie odprowadza składek w innym państwie europejskim. Karta ubezpieczeniowa europejska jest potrzebna na wypadek leczenia nieplanowanego i wtedy np. w razie wypadku przysługuje mi bezpłatna pomoc. Natomiast do leczenia planowanego, do którego mam pełne prawo jako osoba pracujące i odprowadzająca składki w UE, co trzeba 100 razy im tłumaczyć, ale oni wiedza lepiej, potrzebuje zgody tutejszej kasy chorych. I właśnie porod to jest leczenie planowane ( chyba ze odbędzie się na 2 tyg przed lub po planowanym terminie). I dlatego tutaj potrzebuje ich zgody, ponieważ taką opiekę mogą zapewnić mi na miejscu. Wiec musiałam im przestawić pare pism z polskiego szpitala, ze napewno mnie przyjmą, kto jest moim lekarzem prowadzącym i czy na pewno w tym szpitalu pracuje gdzie będę rodzic ( dziwne bo tutaj ciąże prowadzi położna i ona nie bedzie przy moim porodzie, gdyż nie pracuje wogole w szpitalu), ile bedzie kosztował porod. Problemem było zeby szpital wydał takie dokumenty, nie bardzo chcieli, ale mojego tatę wysłałam i na szczęście wydali[emoji6] Wysłałam tym idiotom, ale zgubili te dokumenty i twierdzili ze nic nie wysyłałam. Dzięki Bogu nie wysłałam oryginałów, wiec jeszcze raz in wysłałam. Chyba maja mnie juz tak dosyc w tym urzędzie, bo ciagle dzwonię i coś chce. Tutaj nie są do tego przyzwyczajeni, bo jak Szwedowi powiesz ze nie da się czegoś załatwić to powie trudno, nie da się i odpuszcza. A jak wiem ze się da, bo znam prawo europejskie, wiec odwołuje się po kilka razy i nie odpuszczam.
Ufff, napisałam moje kolejne wypociny[emoji6]

reklama
Wiesz co ja tak sobie myślę, może to dla dziecka lepiej. Często takie ą ę szkoły, dające taki rygor, powodują destrukcję psychiki takich maluchów. Wielu potem ma naprawdę spore problemy. Także może to lepiej dla niego... Niech dziecko będzie dzieckiem, niech talent rozwija w ludzkiej szkole... Takie moje zdanie...
Popieram 100% [emoji123]

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry