reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Słyszałam gdzieś że badanie z obciążeniem robi się między 22 a 25 tc.
W czwartek idę do lekarki to zapytam kiedy zrobić ;) chodzę co miesiąc do niej, wiec może już teraz da mi takie zalecenie.

Tylko zastanawiam się jaką krzywą się robi w ciąży - czy tą pełną (70 g glukozy, 3 punkty) czy taką skróconą (50 g glukozy, 2 punkty)?

W pierwszej ciąży miałam tą 70-cio gramową i wyszła idealnie nie mam pojęcia szczerze czym się to ma :)

u niemowląt to chyba w ogóle nie powinno się poduszek używać, z tego co czytałam?

a co do tej maty kąpielowej do wanny - ona jest z gąbki, to zapewne zbiera wszelkie bakterie tak samo jak gąbka do mycia, nie jestem do tego przekonana. już nieraz czytałam, że gąbki to jest siedlisko zarazków /:

Olga ja małą kładłam na płasko tz na książkach he he ;) A dokładniej mówiąc często lekarze dzieciom które ulewają lub nie ulewają (Oliwia nie ulewała) polecają dziecko kłaść do łóżeczka i z tej strony gdzie ma główkę pod nóżki łóżeczka pod stwić ze dwie książki tak by się kont zrobił 45 stopni i w tej pozycji dziecko by spało, wówczas nie cofa się aż tak jedzenie nie spodziewanie i może pomóc w zapobiegnięciu śmierci łóżeczkowej po przez zadławienie pokarmem. Te ochraniacze na łóżeczko ja układałam w "nogach" dziecka by w razie czego nie zjechało ;)

Ta gąbka jest beznadziejna, w zasadzie powinno się ją po każdej kąpieli wyparzać wrzątkiem a wtedy ona się nadaje zaraz do kosza szczerze nie polecam już lepiej kupić mate antypoślizgową i o niebo lepiej kąpie się dziecko w pozycji stojącej czyli ze stelażem moja głupota z pierwszym dzieckiem że dałam się odwieść od zakupu stelaża :/

hej dziewczyny , też mam termin na pierwszą połowę lipca:)to nasz pierwszy dzidziuś i już mamy potwierdzone, że na 100% będzie chłopczyk:)

Hej MamaAna miło Cię powitać u nas :) skąd jesteś na kiedy dokładnie masz termin? Gratulacje syncia :)

EwciaZ burzysz moją wizję :p szczerze chyba dobrym przykładem minimalizmu jesteś :) ale mimo wszystko no nie zgodzę się z Tobą. Łóżeczko konieczne chociażby dlatego że dziecko nawet takie kilkutygodniowe może się już kręcić, nie przekręcać ale kręcić.
Oliwia co prawda miała napięcie mięśniowe i była mega silna ale to dobry przykład że często i rekordowo szybko znajdowałam ją w poprzek z nogami za łóżeczkiem i to nie po miesiącu ale po tygodniu-dwóch. Lekarka sama powiedziała że jest silna jak 2 mc dziecko co później potwierdziło napięcie mięśniowe.
Leżaczek bujaczek - cóż wszystko zależy, kto kiedy rozszerza dietę. Jedni robią to po 4 mc inni po 6. Ja wprowadziłam po 4 mc i korzystałam z leżaczka-bujaczka mimo to nie polecam pośpiechu zwłaszcza kp z drugim jeśli uda się kp to pewnie najwcześniej 5-6mc BLW wprowadzę. Mata to miłość mojej Oliwki, lubiła ją i uważam że sporo jej pokazała nowych dźwięków i możliwości.
A co do teorii, że ma zły wpływ pozycja w jakiej jest dziecko w leżaczku i w foteliku to teoria przedstawiana na jakiś skrajnościach, gdzie rodzice od rana do nocy i nie rzadko w ramach łóżeczka na noc korzystali i tak załatwili dzieciaka. Jedynym zbędnym gadżetem w moim mniemaniu to chodzik i tego nigdy nie używałam i używać nie będę. Moja rodzina wie że taki prezent wyfrunął by za okno mimo iż jednocześnie uważam iż w zdrowych ilościach nie zaszkodzi akurat moje dzieci w tym ustrojstwie chodzić nie będą ;)

reklama
Angi co do chodzika to sie zgodzę. Moja teraz na etapie podchodów do chodzenia tzn chodzi przy meblach, sama chwile postoi, zrobi kroczek czy dwa. Wiem ze byłoby mi łatwiej z chodzikiem bo bym ja tam włożyła i miała święty spokój ale nie chce. Moja kolezanka swoje dziecko które jeszcze nie raczkuje, sam nie siada, nie chodzi przy meblach, nie wstaje wkłada do chodzika i uważa ze jest ok. Dla mnie to jest szalenie nieodpowiedzialne, No ale nie mój wóz nie bedzie mnie wiózł. Każdy robi jak uważa.
Co do ubranek to zgodzę sie z tym ze najlepiej sprawdzają sie bodziaki i pajace, natomiast wszelkie sukieneczki, spodnie jeansowe, i inne takie wymyślne niewygodnie sie zakłada nowirodkowi i dziecku jest po prostu niewygodnie. Nie zgodzę sie natomiast ze na ten początkowy okres nie trzeba duzo ubranek. Dziecku czesto sie ulewa, czesto zdążają sie wypadki kupkowe i siuskowe wiec zmiana garderoby czesto sie zdarza. Gdybym miała tylko kilka rzeczy non stop bym to prała i prasowała, ze nie wspomnę juz o zużyciu wody i prądu do uprawnia tych kilku rzeczy.
Co do testu obciążenia glukoza to mi mój gin mówił ze ta 75 g i trzy punkty poboru dane bardziej miarodajny wynik. Mi w poprzedniej ciazy pierwszy i drugi wynik wyszedł ok natomiast po 2 godz spadła do 45. Musiałam sie konsultować na Karowej, ale okazało sie ok.

Witajcie . Ja idę w przyszłym tygodniu na krzywą cukrową , dziękuję Wam za info odnośnie ceny prywatnie :)
Dziewczyny jak się czujecie ?

Ja za 3 tyg znowu idę na krzywą.
Mi przeziębienie powoli przechodzi mogę przez nos oddychać hihi
Małej katarek przeszedł ale znowu jakiś kaszel się czepil :/ dzisiaj w przedszkolu było tylko 6 dzieci z 20.
Karolina a ty jak się czujesz?

U nas dzisiaj padał deszcz i śnieg takie grube płaty.
uwas jaka pogoda?

Właśnie przeszła stan przed zawałowy :\ Oliwia sie kąpie sama w sensie ze ja ją umyje całą potem zostawiam i przy otwartych drzwiach na widoku oczywiście moim idę robić jej mleko (kuchnia na przeciwko łazienki) ona się pluska itd aż tu nagle zerwała się z sufitu suszarka z ubraniami prosto na nią :/ wystraszylismy się wszyscy nawet dzidziuś :/ dobrze ze ubrania jej nie pociągnęły pod wodę w wannie :/

reklama
Do góry