angi-wawa1988
Fanka BB :)
Słyszałam gdzieś że badanie z obciążeniem robi się między 22 a 25 tc.
W czwartek idę do lekarki to zapytam kiedy zrobić chodzę co miesiąc do niej, wiec może już teraz da mi takie zalecenie.
Tylko zastanawiam się jaką krzywą się robi w ciąży - czy tą pełną (70 g glukozy, 3 punkty) czy taką skróconą (50 g glukozy, 2 punkty)?
W pierwszej ciąży miałam tą 70-cio gramową i wyszła idealnie nie mam pojęcia szczerze czym się to ma
u niemowląt to chyba w ogóle nie powinno się poduszek używać, z tego co czytałam?
a co do tej maty kąpielowej do wanny - ona jest z gąbki, to zapewne zbiera wszelkie bakterie tak samo jak gąbka do mycia, nie jestem do tego przekonana. już nieraz czytałam, że gąbki to jest siedlisko zarazków /:
Olga ja małą kładłam na płasko tz na książkach he he A dokładniej mówiąc często lekarze dzieciom które ulewają lub nie ulewają (Oliwia nie ulewała) polecają dziecko kłaść do łóżeczka i z tej strony gdzie ma główkę pod nóżki łóżeczka pod stwić ze dwie książki tak by się kont zrobił 45 stopni i w tej pozycji dziecko by spało, wówczas nie cofa się aż tak jedzenie nie spodziewanie i może pomóc w zapobiegnięciu śmierci łóżeczkowej po przez zadławienie pokarmem. Te ochraniacze na łóżeczko ja układałam w "nogach" dziecka by w razie czego nie zjechało
Ta gąbka jest beznadziejna, w zasadzie powinno się ją po każdej kąpieli wyparzać wrzątkiem a wtedy ona się nadaje zaraz do kosza szczerze nie polecam już lepiej kupić mate antypoślizgową i o niebo lepiej kąpie się dziecko w pozycji stojącej czyli ze stelażem moja głupota z pierwszym dzieckiem że dałam się odwieść od zakupu stelaża :/
hej dziewczyny , też mam termin na pierwszą połowę lipcato nasz pierwszy dzidziuś i już mamy potwierdzone, że na 100% będzie chłopczyk
Hej MamaAna miło Cię powitać u nas skąd jesteś na kiedy dokładnie masz termin? Gratulacje syncia
EwciaZ burzysz moją wizję szczerze chyba dobrym przykładem minimalizmu jesteś ale mimo wszystko no nie zgodzę się z Tobą. Łóżeczko konieczne chociażby dlatego że dziecko nawet takie kilkutygodniowe może się już kręcić, nie przekręcać ale kręcić.
Oliwia co prawda miała napięcie mięśniowe i była mega silna ale to dobry przykład że często i rekordowo szybko znajdowałam ją w poprzek z nogami za łóżeczkiem i to nie po miesiącu ale po tygodniu-dwóch. Lekarka sama powiedziała że jest silna jak 2 mc dziecko co później potwierdziło napięcie mięśniowe.
Leżaczek bujaczek - cóż wszystko zależy, kto kiedy rozszerza dietę. Jedni robią to po 4 mc inni po 6. Ja wprowadziłam po 4 mc i korzystałam z leżaczka-bujaczka mimo to nie polecam pośpiechu zwłaszcza kp z drugim jeśli uda się kp to pewnie najwcześniej 5-6mc BLW wprowadzę. Mata to miłość mojej Oliwki, lubiła ją i uważam że sporo jej pokazała nowych dźwięków i możliwości.
A co do teorii, że ma zły wpływ pozycja w jakiej jest dziecko w leżaczku i w foteliku to teoria przedstawiana na jakiś skrajnościach, gdzie rodzice od rana do nocy i nie rzadko w ramach łóżeczka na noc korzystali i tak załatwili dzieciaka. Jedynym zbędnym gadżetem w moim mniemaniu to chodzik i tego nigdy nie używałam i używać nie będę. Moja rodzina wie że taki prezent wyfrunął by za okno mimo iż jednocześnie uważam iż w zdrowych ilościach nie zaszkodzi akurat moje dzieci w tym ustrojstwie chodzić nie będą