reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Thriade sto lat wszystkiego najlepszego! !!!!!!!

Unas tez mała juz coś z przedszkola przyniosła od wczoraj w domu siedzi Smarka się :/ oby Małej nie zarazila

Ja u gin juz byłam tez upominala się gdzie mala jest :) anty jeszcze nie brałam mówiłam ze za miesiąc przyjdę to mi coś przepisze no i kazała z mala przyjść żeby się pochwalić :)

reklama
Ja nie byłam u gin bo miał długi urlop a w tym tyg nie miałam czasu a on tylko w czwartki przyjmuje u nas... Ale w końcu muszę się wybrać w najbliższym czasie, o ile okres nie zawita znów.
Co do anty to mi powiedzieli w szpitalu, że po cholestazie niewskazane są pigułki bo organizm jest wrażliwy na estrogeny. A i ogólnie nie pasowały mi bo ja nie jestem systematyczna. Narazie mało się kochamy bo nie ma czasu, siły lub ciągle ktoś zagląda do nas żeby z małą pobawić się (uroki mieszkania z tesciami :-\ ) więc stosujemy prezerwatywy lub nie kochamy się do końca w dni bezpieczne...

Ostatnia edycja:
Thriade sto lat!!!

U nas też gumki będą królować. Hormonów nie chcę brać. Brałam 8 lat przed pierwszą ciążą, więc już mi wystarczy. Do 35. roku życia rozważamy 3 ciążę to możemy ewentualną wpadkę zaliczyć. Potem będę miała dużą zagwozdkę jak mamy się dobrze zabezpieczyć.

U nas gumki, nie zamierzam pakowac w siebie hormonow ani spiral, poza tym moim osobistym zdaniem wkladka to srodek wczesnoporonny wiec odpada. A tak wogole to mam znajomą ktora zaszła w ciaze mimo spirali.

kati, jesteś pewna, że to wiaderko jest bezpieczne dla takiego małego dziecka? nie powinno się wymuszać u malucha pozycji siedzącej w tym wieku.
on nie siedzi w wiaderku tyko opiera sie na nóżkach i te 3 minuty w wiaderku munie zaszkodzą a pierdów ile wychodzi ufff więcej plusów niz minusów
aneczka mam to samo identycznie. u nas tez jest nie tolerancja na poziomie 1%. pediatra w szpitalu kazała 2 razy dziennie w godzinach największych kolek podawać 0-lac enfamila, ale mam wrażenie ze przez to ma jeszcze wieksze zaparcia i bóle. dodatkowo musimy podawać żelazo i to wszystko sprawia ze czekamy na kupy jak na zbawienie.a sab simplex pomagał może przez tydzień teraz juz nie bardzo chociaż niewem jakby bylo bez niego. odstawic nie chce nawet próbować. 24 mamy usg brzuszka i następną kontrole w szpitalu. może na coś wpadną te mądre głowy.
powiem ci ze u nas działaja kropelki mam wrażenie że na tydzień potem bym musiała zmienić choć teraz czekam na sabsimplex niemiecki bo starszakowi pomagał najbardziej
U nas kolejna ciężka noc. W dzien jest ok ale w nocy mała strasznie steka i się prezy. Apogeum jest o 4 rano :/ dziś usnęla dopiero na moim brzuchu, widac ze ta pozycja jej ulgę przyniosła. Położna kazała spróbować delicol. Ponoć wieczorne mleko ma dużo białka i podczas jego trawienia pojawia się dużo gazów.
delicol na laktoze nie na białko ale nam nie pomagał...
Michasia- mój mały miał identycznie. Zrobiłam to badanie kału i wyszła nietolerancja laktozy. Z tym, ze zielone kupy (tylko jeśli chodzi o kolor) są ok jeśli nie ma innych objawów czyli kwaśnego zapachu, piany czy śluzu bądź bólów brzuszka, a dzidzia dobrze przybiera na wadze. Mój mały na ogół miał kwaśne Czasem bardziej czasem mniej a czasem wogole (choć rzadko). Zielone jeśli nie ma innych niepokojących objawów mogą być reakcja na inne produkty z twojej diety albo mm. Mój Maluszek urodził sie z waga 4200 dziś po 10 tyg wazy 6 kg. Jest tylko na piersi, a wiec przybiera b. dobrze co nie wskazuje na inne problemy pokarmowe prócz tej laktozy.. Ale to opanowujemy delicolem. Moja pediatra zaleciła do ukończenia 3 miesiąca i pózniej próba z karmieniem bez delicolu. Mam nadzieje, ze będzie ok. Dokładnie w Waszym przypadku pewnie chodzi rownież o te inne produkty z Twojej diety. Gdyby to była tylko laktoza Malutka by przejawiała inne dodatkowe objawy niet. Laktozy czyli te kwaśne kupki, bóle brzuszka itp
jak dzidzia ma nietolerancje laktozy to ty choć karmisz mozesz produkty mleczne bo mleko krowie nie przeszkadza w tym. A jak tę kupkę "złapałaś?" do kubka na kał czy mocz i z pieluchy czy "świeży"
Tak wracając do tematu,doczytalam że dieta matki nie ma wpływu na ilość laktozy więc w zasadzie można jeść wszystko,w granicach rozsądku oczywiście. A jeśli dieta coś zmieni to alergia pokarmowa na coś co zjadłam a nie nietolerancja. Ile w tym prawdy...?cebula czosnek i kalafior, czyli dieta mamy karmiącej (znowu) | Małgorzata Jackowska
Kurcze serce mi się kraje jak pomyślę co te dzieci za doświadczenia "naukowe" muszą przechodzić...:-o
dokładnie :-)
Klaudia chodzi Ci o tzw spiralę ?? U nas koszt 500 zł ale nie wiem co robić bo organizm może to odrzucić i wtedy 500zł pojdzie do kosza. Ja jak dostane okres to zaczynam brać tabletki anty..
A ja mam pytanie z innej beczki, kiedy zaczynacie czytać maluchom ??:tak:
my czytamy cały czas w ciąży też ale to przy okazji "starszaka" mamy mnóstwo książek bo Mati je uwielbia od urodzenia - mam lekkiego fioła na ich punkcie ;-)
Dałam wczoraj małej ten delicol dwa razy przed ostatnimi wieczornymi karmieniami i noc super, nie prężyła się w ogóle. Nie wiem czy tak szybko zadziałał czy to przypadek, ale dziś po tej nocy wróciłam do świata żywych. Niestety nie może być za dobrze. Mam dziś urodziny, a męża poszczyknęło coś w plecach, że ledwo chodzi. Nie poszedł do pracy a ja do obsługi mam dwójkę :( a miało być tak pięknie.
STO LAT kobitko :-)
no niby tak, ale wszystkie cienkie-kocyk i bluza sa cienkie. Ja tmam warstw 3 i kurtke grubsza niz jej bluza i wcale za cieplo mi nie jest :no: w mieszkaniu tez mam podkoszulke i na to koszulke dlugi rekaw . Albo ja taki zmarzluch jestem :)
chociaz moja mama z kolei glowe mi suszy ze mala za cienko ubieram :baffled:
jak sie ubiera dane dziecko zależy od niego u ans np starszemu było non stop ciepło i sie pocił - ubierałam bardzo cienko jak był za mocno ubrany to był ryk w wózku, ściągnełam kocyk spokój - a teraz odwrotnie (Tymon wdał sie w tatę ;-)) ubiore na spacer płacz przykryję kocykiem chwilka i spokój. No więc wierzcie mi zależy od dziecka! Teraz chyba za cienko ubierałam Tymonka i jak zaczełam cieplej to jest spokój czyli u nas body dł rekaw plus śpiochy do spania bądz pajac po domu też (mamy ok 22 stopnie) a na spacer na to cienkie spodenki i bluzka albo na ody dł rekaw grubsze spodnie i bluzka dł rekaw plus cienki kocyk lub pieluszka flanelowa.
A nie możesz z małym jechać? Często widziałam u gina taki widok, że mamy przychodziły z niemowlętami... Ja bym tak zrobiła.. Kontrola, szczególnie po cc jest bardzo ważna, 11 tygodni to bardzo długo, zwłaszcza, że powinnaś iść po 6.
Mam z besafe, ale słabo jakoś w nim widać. Jak się odwrócę to dopiero jakoś w miarę ją widzę, a przez lusterko wsteczne bardzo słabo.
ja też mam z besafe i widze dobrze
Hey laski ;-) moja malutka ostanim nie oszczędza mamusi całe dnie praktycznie nie śpi i dosłownie nad nią trzeba stać....
Obawiam się że robi jej się ta ciemieniucha bo ma na główce takie coś białe jak łupież a już myślałam że nas to ominie :-(
Brzuszek też trochę doskwiera pewnie dlatego jest taka marudna....
Ja też jeszcze nie byłam u gina ale po niedzieli się wybieram a skoro jeszcze nie mam okresu to chyba anty na razie nie trzeba czy się mylę?
Przed ciąża brałam tabletki a teraz nie wiem pewnie też będę brać ale jak już nie będę karmić czyli zakładam że gdzieś styczeń luty..... muszę też do fryzjera pójść bo już mam takie odrosty że szok no i jakieś zakupy żeby trochę się oderwać od zasranych pieluszek :-D

Thriade Najlepszego :-)
ja po 1 porodze okres dostałam rok i miesiac po :-) teraz mam nadzieje ze bedzie podobnie bo go niecierpie, co do antykoncepcji na razie nie brałam pigułek teraz zostajemy na gumkach a po skończeniu karmienia pigułki.

A u nas podobnie ciągle płacz - dziś np cały dzień, szczególnie wieczorem. Delicol nie pomógł, teraz dajemy espumisan tydzień było ok i znów ryk, zamówiłam u kuzynki sabsimplex ma być za tydzień bo jej maż z niemiec wraca a w gemini zamówiłam też bobotic - kuzynce a raczej córeczce jej pomógł. No zobaczymy... no dostaje też ten bactrim... moze to po tym?

A dla zakatarzonych starszaków polecam sambucol - naturalny i naprawde skuteczny kupuje w gemini bo u nas drogo of kors!

Wlasnie po cholestazie nie wskazane pigulki wiec zostaje bez antykoncepcji poniewaz jestem uczulona na gumki i zreszta moze dwa razy uzywalismy z M a wspolzyjemy juz od 6 lat i co dopiero teraz dzidzia za zgoda oby dwojga ... Tylko M nie jest przekonany do tej metody wychodzenia przed xzasem bo robil to 6 lat... I zreszta boi sie o mnie ze to po rozrywa mnie ... W ciazy tez nic nie mialam i teraz tez nic na to wychodzi

Kati u nas bobotic daje radę, małej gazy odchodzą i to często. Ale u nas nie było kolek tylko czasem lekko się pręży więc dajemy profilaktycznie co kilka karmień.

Ja tez daje bobotic ale profilaktycznie x1 dziennie. Czasami tylko mała widać ze ma problem z brzuszkiem ale wtedy robie jej rowerek nóżkami i pierdzi jak talala :p czasami jak pierdnie to się tak wystarszy ze szok - i ma spojrzenie - a kto tak pierdnal :p hehe

reklama
Powiem wam tak my używaliśmy przy starszej córci SAB simplex i było dobrze (mieszkaliśmy wtedy za granicą) przy młodszej też używaliśmy sab simplex skończyło mi się i kupiłam espumisan niby to samo ale ile my się przez ten jeden dzień nameczylismy i mała to na drugi dzień z rana na sygnale jechaliśmy za granicę po sab spimlex (naszczescie mamy bkisko) i jak zakupiłam to wypadło karmienie dodałam krople mała zjadła 30 ml i zasnela z ulgi nie mogłam jej dopudzic żeby resztę zjadła :) unas pomaga juz drugi raz jutro jadę znowu po zapas bo mi się kończy :D

Do góry