reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2015

Moja ma 6 tygodni i waży juz 4210 przy porodzie ważyła 3140.

Ale mnie dzisiaj wkurzyli, lekarka zaczęła wymyślać chciała mas do poniedziałku tutaj trzymać awantury narobilam zadałam innego lekarza(szef przyszedł) i jutro możemy do domu jechać :D ostatnia noc na tym nie wygodnym łóżku :)

Ostatnia edycja:
reklama
Moja ma 6 tygodni i waży juz 4210 przy porodzie ważyła 3140.

Ale mnie dzisiaj wkurzyli, lekarka zaczęła wymyślać chciała mas do poniedziałku tutaj trzymać awantury narobilam zadałam innego lekarza(szef przyszedł) i jutro możemy do domu jechać :D ostatnia noc na tym nie wygodnym łóżku :)

To dobrze, że wychodzicie ;) ale tak na marginesie to się ciesz ze masz łóżko ;) w prokocimiu może z łaską byś karmie na podłodze mogła rozłożyć; )

Thriade bo ja mieszkam w hotel box haha tak tutaj ten jednoosobowy pokój nazywają place za niego 25 zł za dobę. Jak bym chciała 'normalny' pokój to tam są dwa łóżeczka dla dzieci i jeden fotel dla mamy :D

Znalazłam coś ciekawego:
"...pierwsze ssanie nie służy jedzeniu. Noworodki po przyjściu na świat nie są głodne. Dlatego, że pierwszym zadaniem ssania jest uspokojenie. To jedyny, wrodzony sposób uspokojenia. Po przejściach i silnie stresujących przeżyciach okołoporodowych, zadaniem ssania jest wyciszenie i uregulowanie całego organizmu.
W tym momencie, gdy noworodek ssie pierś, z konieczności musi oddychać przez nos. Wtedy naturalnie organizuje się koordynacja ssania z oddychaniem przez nos. Dopiero w następnej kolejności pojawia się połykanie.
Prawidłowa koordynacja ssania, oddychania przez nos i połykania, to warunek naturalnego, spokojnego karmienia piersią.
Niemowlęta, które mają problem ze ssaniem piersi lub są przy tym niespokojne, to często dzieci z brakiem tej koordynacji.
...
Dopiero po całkowitym nasyceniu się dziecko spokojnie puszcza pierś. W tym momencie zakończyło jedzenie, a zaczyna się proces odżywiania. I nie wolno mu w tym przeszkadzać.
Mało kiedy dziecko usypia bezpośrednio po jedzeniu. Ono leży w bezruchu z zamkniętymi oczkami, bo ogranicza wszelką aktywność na rzecz układu pokarmowego. Tam kieruje całą swoją energię, uwagę i siły. Zwykle nie ma potrzeby prowokowania go do tzw. „odbicia”, bo to zakłóca jego najważniejszy proces życiowy. Najlepiej pozwolić mu kilkanaście minut pozostać w błogostanie i bezruchu w czułych ramionach mamy do chwili, aż zaśnie lub spontanicznie zacznie delikatnie poruszać się, przeciągać i otwierać oczy. To bardzo ważny czas dla naturalnego, spokojnego przełykania, przyswajania pokarmu i trawienia.
Bardzo często w trakcie karmienia lub bezpośrednio po nim następuje wypróżnienie. To odruch ssania pobudza pracę jelit i ułatwia wydalanie.
Dzieci, które mają możliwość ssania według własnych, naturalnych potrzeb, zwykle nie mają problemu z powszechnymi dziś „kolkami”. Również zwykle nie wymagają tzw. „odbijania”, które wymyślili dorośli, zakłócając tym naturalne mechanizmy fizjologiczne."

To takie najciekawsze moim zdaniem urywki. Całość tutaj
http://www.przytulmniemamo.pl/vertical-rodzicielstwo-bliskosci/vertical-prawidlowy-rozwoj-noworodkow-i-niemowlat.html

Hej my Siedzimy na ogrodzie i się dotleniamy :-) my w poniedziałek mamy szczepienie. Patryk już waży ponad 5200g a jak się urodził mial 3050 g u nas ostatnie dni lenistwa i of wtorku zaczniemy kursować:-)

reklama
Julia super urywek, też twierdzę ze coś w tym jest. Dziewczyny ile miały wasze maluszki jak zaczęły sie do was uśmiechać. Moj leniuch w poniedziałek kończy 8 tyg i jakoś mu sie do tego nie śpieszy. Wiem, ze każde dziecko jest inne i rozwija sie w swoim tempie ale już się tego nie mogę doczekać. W urodził sie w 36 tyg 3 dniu to pewnie też ma jakiś wpływ, sama już nie wiem...

Do góry