reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowki 2015

majdaczek aaaaaaaaaa ;-) już jasne

mila ja badałam przed i jak pójdę to też pewnei dostane skierowanie, bo to "norma" u mnie

aneczka ja miałam badanie w pakiecie więc nic nie płaciłam, jak będzie teraz to nie wiem bo zmieniła nam się placówka i firma

reklama
Doliores ja brzuch mam jakbym byla w 4 miesiacu ciazy to moja 4 ciaza a kolejne szybciej widac niby u mnie sie to sprawdza. W poprzedniej ciazy w 11 tc wygladalam w 3 mc jak na 5 ....

Mila mi .ekarze mowia ze norma dla kobiet starajacych sie i dla kobiet w ciazy rewelacyjny wynik to 1-1, 5 ja mialam w ciazy robione i przed wynik 1, 5...

Jeśli chodzi o badania prenatalne to mam USG z NT 23 września, do tego test pappa, i beta.

Ja na szczęście za usg nie będę musiała płacić, ale za resztę już tak, cena to właśnie około 250-300zł za sam test pappa i betę, a cały komplet to ceny od 500 do 600zł (ceny z Warszawy).

Jednak wiecie, te badania często podają fałszywie pozytywne wyniki i to jest takie najbardziej denerwujące, można się niepotrzebnie przestraszyć, samo usg daje jakieś 60% szansy na stwierdzenie czy są jakieś wady czy nie, niestety nie pamiętam ile % wychodzi po komplecie badań. Myślę jednak, że na pewno warto zainwestować w te badania.

Słyszałam też, że niektórzy ginekolodzy na NFZ dają skierowanie na nieodpłatne badania, tylko trzeba poprosić, żeby napisał, że jest jakieś tam ryzyko ( którego oczywiście on nie stwierdził) i dzięki temu badania są finansowane przez nfz. Zawsze warto spróbować.

ja mam wąłsnie skierowanie - wiec mówił ze powinny być darmowe badania.
darmowe przysługuja jeszcze w przypadku:
Do bezpłatnych badań, refundowanych przez NFZ mają prawo kobiety: w ciąży po 35 roku życia, kobiety które urodziły chore genetycznie dziecko lub miały w wywiadzie poronienia, gdy w rodzinie rodziców występowały wady genetyczne lub gdy lekarz prowadzący ciążę w badaniu USG zauważy jakąś nieprawidłowość.

Ja niestety skierowania nie mam. Końcem roku skończę 33 lata, więc mnie to nie obejmie. Zastanawiam się nad tymi badaniami, w poprzednich ciążach nie robiłam, ale też wtedy byłam młodsza :)

Asiulka no to nieźle :p mi wypchało trochę ale to jeszcze nie to ... mam koleżanki które w 2 ciązy w 6/7 mc wyglądaja jak w 4, chociaż w pierwszych ciażach wyglądały jak balony od początku ;)

Wynik bety (z 19. sierpnia): 0,1.

Nie można wykluczyć ciąży, bo mogła ona obumrzeć wcześniej niż 17.08 i beta mogła już spaść do 19.08 - słowa lekarki.

Duphaston i tak kazała wziąć do końca opakowania. Myślcie sobie co chcecie!

W ciąży już nie jestem, ale w niej byłam.
Nie wierzycie? Wasza sprawa.

Lekarz w szpitalu powiedział, że to poronienie nazwałby termicznym, ale nie ma takiej nazwy, więc zostanie: poronienie biochemiczne.
Dowodów nie miał i nikt ich mieć nie będzie.
Mi wystarczy to, co ja wiem i to, że żaden lekarz nie był w stanie wykluczyć ciąży. Byli jedynie w stanie stwierdzić, że już tej ciąży nie ma.

To tyle.

Ciąża biochemiczna | parenting.pl

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, o rany, jak czytam ile badan i ze wszystkie te badania juz wykonujecie to nie wiem co sobie myslec! Ostatnim razem jak poszlam do prywatnego ginekologa w 8 tygodniu, w sumie bylo to tydzien przed poronieniem, to mi powiedzial, ze nie ma sensu tak wczesnie przychodzic! beta hcg - po co? zwykla morfologia, przeciez pani dobrze wyglada....wiekszosc ludzi mysli, ze sluzba zdrowia w Polsce kuleje a wszedzie indziej jest super, ale jak opowiadam jak wszystko dziala tutaj to nikt nie chce wierzyc. a o kompetencjach polskiego lekarza mozna tylko marzyc.
piszecie o brzuszkach - - - ja jestem taka wzdeta jakbym co najmniej w 20 tygodniu ciazy byla. najgorsze, ze mam problemy z pojsciem do kibelka..... za niedlugo chyba w pracy juz zaczna pytac hehe.

majdaczek14 - to jest straszne, ze trzeba myslec o firmie a nie o sobie i zdrowiu wlasnego dziecka. na szczescie w pracy mam super sytuacje.
chyba najgorzej jest w wielkich korporacjach, wyscig szczurow itp, szkoda gadac

blomme - niekoniecznie korporacje sa złe. Mam kolezanke która pracuje jako przedstawiciel w jednej z medycznych. I u nich jest niepisane zalecenie ze jezeli któraś zachodzi w ciaze to od razu ma informować o swoim stanie przęłozonego i max do 4 msc byc juz na zwolnieniu lekarskim. Za duzo poronień mieli w firmie w zwiazku ze stresem i rodzajem pracy i teraz dbają o mamuski.

reklama
Ramailuju, przykro mi ze sie tak wkrecilas :( beta az tak szybko nie spada, ja w listopadzie poronilam I beta ok. 190po 48h 230 widac bylo ze przyrost jest nieprawidlowy za kilka dni pojawilo sie palmienie.
Zycze ci powodzenia na przyszlosc.

Do góry