reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowki 2015

Aylin a czemu dopiero od 3 Mca będziesz szczepic?

Ja na pewno 6w1 infarix bo u nas w pakiecie. Nie meningo też bezpłatne ale chyba z tym poczekam, rota na pewno nie a pneumo być może po roczku jeszcze się zastanawiam.

reklama
Natasza tylko 13 godzin? To i tak nieźle :p Moja 2 dni temu pomiędzy 6.00 a 23.00 spała... uwaga... 3,5 godziny... myślałam że się pochlastam. A jak nie spała to jadła albo ryczała... Później od 23.00 do 6.00 spała 5 godz. Całe szczęście wszystko wróciło do jako takiej normy. Ale zauwazyłam, że odkąd skończyła miesiąc to śpi trochę mniej w dzień.

Aylin no właśnie tak mi położna powiedziała, że krostki za jakiś czas same znikną. doli no jakby Twój miał alergię na mleko to przy takim apetycie to by tragedia była.
Aylin pytałaś o bambusowy otulacz. Ja mam taki bambusowy otulaczo-rożek. Dostałam od siostry po jej dziecku i jestem bardzo zadowolona. Moja mała nie chce spać w niczym innym. Aktualnie otulacz jest w praniu, dziecko w zamian dostało kocyk i wyraża swoje niezadowolenie.

Co do szczepień to ja szczepię zgodnie z tutejszym kalendarzem szczepień obowiązkowych. Za 2 tygodnie mamy rota (cale szczęście szczepionka do picia więc kłuć jej nie będą). Później po 3 miesiącu, 5 i 12 kolejne szczepionki. Z tego co widze w harmonogramie to z wyj tych szczepionek do picia pozostałe są podawane w jednym wkłuciu.

Margo czyli teraz jej nei szczepisz w 7-8 tyg ?
macie inny kalendarz.

boziu cycki mi pękają.... :( musze obudzi dziecia i dac mu...
a tak narzekałam, że puste są i co?!!! :p :p

Margo a te na trzeci i piąty miesiąc to jakie szczepionki są? Pytam z ciekawości bo podobno państwa skandynawskie mają jeden z lepszych kalendarzy szczepień.

Adaś też ma buzie obsypaną..przecieram mu wacikiem z octoniseptem :)
Margo tyle godzin nie spać to hardcor :-/

Tabasia o rany !! Coś nie tak po wizycie?? Oby wszystko było jak najszybciej dobrze &&

Doli szczepionka raczej tylko na receptę

Z tymi krostkami na buźce pamiętam, że moja starsza tez tak gdzieś po m-cu obsypana była po buźce i też sugerowali mi potówki bo wtedy był lipiec i upały, ale samo zeszło, potem chyba drugi raz miała z tym, że wtedy całe ciałko tak na pół roku, i wtedy wiem, że stosowałam taki lotion na choroby skóry i poschodziło.

reklama
Margo czyli teraz jej nei szczepisz w 7-8 tyg ? macie inny kalendarz.

Doli pierwsza szczepionka doustna to przeciw rota po skończeniu 6 tyg i kolejna dawka 3 m-c

Margo a te na trzeci i piąty miesiąc to jakie szczepionki są? Pytam z ciekawości bo podobno państwa skandynawskie mają jeden z lepszych kalendarzy szczepień.

Mila to kalendarz szczepień w Norwegii (nie uwzględnia szczepienia rota wprowadzonego bodajże w ubiegłym roku)

Program szczepienia dzieci:
[FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light]Child’s age
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][/FONT][/FONT]
[FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light]Szczepienie przeciw:
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][/FONT][/FONT]
[FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light][FONT=Myriad Pro Light,Myriad Pro Light]Ilość zastrzyków
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]3 miesiące
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Błonica, tężec, krztusiec, poliomyelitis i infekcja Hib (DTP-IPV-Hib), zakażenia pneumokokowe
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]2
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]5 miesięcy
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Błonica, tężec, krztusiec, poliomyelitis i infekcja Hib (DTP-IPV-Hib), zakażenia pneumokokowe
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]12 miesięcy
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Błonica, tężec, krztusiec, poliomyelitis i infekcja Hib (DTP-IPV-Hib), zakażenia pneumokokowi
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]15 miesięcy
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Odra, świnka, różyczka (MMR)
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]1
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]7-8 Lat (2. klasa)
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Błonica, tężec, krztusiec, poliomyelitis (DTP-IPV) (od rocznika dzieci urodzonych w 1998)
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]11-12 Lat (6. klasa)
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Błonica, tężec (DT) (od rocznika dzieci urodzonych w 1997)
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]12-13 Lat (7. klasa)
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Odra, świnka, różyczka (MMR)
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]13-15 Lat (8-9. klasa)
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Gruźlica (BCG)
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]15-16 lat (10. klasa)
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Poliomyelitis (od rocznika dzieci urodzonych w 1997) Błonica, tężec, poliomyelitis (od rocznika dzieci urodzonych w 1998)
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]0-18 lat
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=Myriad Pro,Myriad Pro][FONT=Myriad Pro,Myriad Pro]Wirusowe zapalenie wątroby typu B (WZW typu B)
[/FONT]
[/FONT]

A ja znowu w drodze do szpitala... tym razem ze soba... chyba sie tu przeprowadze!
Tabasia co się tm razem dzieje?

Adaś też ma buzie obsypaną..przecieram mu wacikiem z octoniseptem :)
Margo tyle godzin nie spać to hardcor :-/

no hardcor :// całe szczęście nie zdarza się to często.

Do góry