Współczuje wam dziewczyny takich trudnych sytuacji z pracodawcami. Ja mam umowę na stałe i w obecnej formie już jedno dziecko urodziłam odchowałam i wróciłam dalej do pracy. Myślę że i teraz nie będzie problemu większego tylko będą musieli sobie przeorganizować dział ale to nie problem. Jednak lepiej pracować w państwowej spółce niz u prywaciarza z tego co widzę.
reklama
Chyba jednak nie jest tak do końca szukałam na wszystkich prawnych forach i faktycznie jeśli koniec umowy nie przypada przed upływem 3 m-ca ciąży to kobieta w ciąży jest chroniona, ale przy umowach krótszych(do 1 m-ca), kończących się przed 3 m-cem, przepis ten nie obowiązuje, co poniekąd ma sens, bo wtedy każda która dostaje umowę do 3 m-cy(okres próbny) mogłaby starać się zajść w ciążę by mieć pewną pracę, a tym samym środki do życia przez teraz praktycznie 1,5 roku. Ale mogę się mylić, tak jak pisałam wcześniej zasięgałam info tylko z forów internetowych, a wiadomo jak to z tym internetem bywa.Asiatipl - po pierwsze witaj, po drugie miałyśmy wspolna znajoma której juz miedzy nami nie ma a po trzecie przedłużenie umowy liczy sie od pierwszego dnia ciąży. Wcale nie po 3 msc. Jutro podesle przepisy jakby vo ')
Niestety ale tak jest, że jeżeli się umowa kończy to nie musza przedłużać. Co innego jeśli jest umowa do jakiegoś tam okresu a pracodawca przed końcem umowy daje wymówienie, to wtedy jak poinformujesz, że jesteś w ciąży to to wymówienie jest nie ważne! Pracodawca nie może wyrzucić kobiety która jest w ciązy, co innego jeśli ta umowa sama wygasa.
W Polsce nie ma obowiązku mówienia pracodawcy o ciąży, więc kompletnie nie będzie żadnych konsekwencji prawnych jeśli sie o tym nie wspomni przy podpisywaniu kolejnej umowy.
Jak mówiłam wcześniej są to informacje od radcy prawnego więc sadzę, ze pewne.
W Polsce nie ma obowiązku mówienia pracodawcy o ciąży, więc kompletnie nie będzie żadnych konsekwencji prawnych jeśli sie o tym nie wspomni przy podpisywaniu kolejnej umowy.
Jak mówiłam wcześniej są to informacje od radcy prawnego więc sadzę, ze pewne.
wspolczuje dziewczyny dylematów :/
u mnie wieczorne mdłości, zielona herbata nie pomaga ..
a ja zaczęłam sie zastanawiac czy moje ginka podczas usg założyła gumkę na urządzenie serio, nie pamiętam momentu, tylko smarowanie żelem głowicy i....... później patrzyłam w sufit więc nie wiem, tak się nakręciłam, że mąz ma mnie dosyć już -_-
u mnie wieczorne mdłości, zielona herbata nie pomaga ..
a ja zaczęłam sie zastanawiac czy moje ginka podczas usg założyła gumkę na urządzenie serio, nie pamiętam momentu, tylko smarowanie żelem głowicy i....... później patrzyłam w sufit więc nie wiem, tak się nakręciłam, że mąz ma mnie dosyć już -_-
reklama