reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

A na na ten test trzeba być na czczo? Pewnie głupie pytanie 🤭coś by mówili jak się umawiałam 😆 że względu na wiek to ryzyko już jest duże, dlatego boję się tego wyniku z testu. Zresztą usg też dygam
na czczo nie trzeba być. Wynik badania to USG plus krew (czyli HCG i PAPPA) po obu tych częściach otrzymuje się wynik z oceną ryzyka wystąpienia poszczególnych wad (tzn tych 3 wad genetycznych).
A wynik płodowego DNA czeka się ok 7 -10 dni.

reklama
na czczo nie trzeba być. Wynik badania to USG plus krew (czyli HCG i PAPPA) po obu tych częściach otrzymuje się wynik z oceną ryzyka wystąpienia poszczególnych wad (tzn tych 3 wad genetycznych).
A wynik płodowego DNA czeka się ok 7 -10 dni.

Razem wyniki test i usg? To będzie trzeba czekać.
Prenatalne mam 5.10,a wizytę u gina 6.10 i myślam, że coś będę miała 🤨

Razem wyniki test i usg? To będzie trzeba czekać.
Prenatalne mam 5.10,a wizytę u gina 6.10 i myślam, że coś będę miała 🤨
jednego dnia pobiera się krew i robi USG ale wynik całościowy jest za kilka dni. Lekarz na podstawie pomiarów z USG wyników badań laboratoryjnych i uwzględniając wiek pacjentki czy inne problemy wylicza to ryzyko.

dostaniesz pewnie euthyrox a prolaktyne dlaczego robiłaś?
Prolaktyne zrobiłam, bo już przed ciąża miała z nią problemy i chciałam zobaczyć jak to teraz wyglada przy okazji, ale nie mam pojęcia czy to jest miarodajne i jakie są normy dla kobiet w ciąży. Ale ja generalnie w dalszym ciągu biorę leki na zbicie tej prolaktyny, a ona jak widać wciąż rosnie.

@Daanaa Myślę że jak powiesz że masz dużo stresu w pracy i ogromną presję, to nie powinno być problemu ze zwolnieniem. Ja w poprzedniej ciąży poszlam na zwolnienie jakoś koło 18tc, chociaż dwóch moich lekarzy (prywatny i na NFZ) pytali co wizytę czy chce na zwolnienie. Teraz pierwszy raz byłam u lekarza już w okolicach spodziewanej miesiączki i też lekarz pytał o zwolnienie. Jak odmówiłam, to powiedział że dalej jest covid i jesli w pracy mam duży kontakt z ludźmi to doradza zwolnienie. Pracuje z domu w 99% 🤷🏻‍♀️
@Lustysia ja na początku ciąży miałam TSH prawie 7. Biore Letrox i udało się zbić. Norma w ciąży powinna być ok 2. A jak u Ciebie FT4? Badalas? Jeśli boisz się że nie znajdziesz w DE lekarza, to może warto spróbować z teleporada u polskiego lekarza? Teraz chyba dalej wielu endokrynologow tak pracuje.
Teraz nie badałam, ostatnio 1/08. Ale wtedy nie wiedzialam, ze jestem w ciąży. FT4 bylo w normie. A lekarz podczas tej teleporady może przepisać leki? Czyli warto zrobić jeszcze FT4, FT3 tez?

Poszłam zrobić ta betę i … okazało się, ze wynosi ponad 174 tys. Tak się kończy robienie testów na tym etapie, moja głupota nie zna granic. Wychodzi na to, ze moj wynik przekracza górna granice, gdyż aktualnie u mnie 8+1. Czy któraś z Was wie o czym może świadczyć wyślą beta hcg? Czy zawsze zwiastuje jakies nieprawidłowości?
Ja na razie tą betą bym się nie przejmowała, na tym etapie przeważnie bety sie juz nie oznacza. Z tego co kojarzę masz chyba dziś lekarza więc na spokojnie zapytaj. Może to bliźnięta. ❤️

reklama
Do góry