reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2022

Hejj, witamy i zapraszamy :) Gratuluję ciąży bliźniaczej! Wierzę, że to musiał być i pewnie nadal jest ogromny szok połączony z obawą, ale na pewno będzie lepiej, trzeba sobie dać czas na oswojenie się z tym :) Powodzenia :*

Pisałyście o spaniu - ja teraz potrzebuję bardzo dużo snu. Zasypiam w sekundę na narożniku, gdy oglądamy serial, a potem nie mogę się rano dobudzić. Śpię minimum 8 godzin, ale rano i tak jestem nieprzytomna :p
Oj tak, mam dokładnie to samo... Wracam do domu o 18, muszę się położyć chociaż na godzinkę... Wstaję wieczorem, coś poogarniam, i o 22 znowu śpię :-) A zawsze dosyć wcześnie wstawałam i popołudniowe spanie raczej nie było u mnie częste...

reklama
Nie jestem jeszcze właśnie pod opieką endokrynologa bo dopiero parę dni temu zrobiłam wszystkie badania które kazał ginekolog i dzisiaj będę z nim konsultować co dalej robić i pewnie będę musiała poszukać endo. Przed ciaza miałam tarczycę Ok bo też badałam.
Musisz koniecznie. A jaki masz wynik?

Mi też powiedziano przy umawianiu wizyty, że bez badań z krwi zdajemy się tylko na oko lekarza, które nie jest nieomylne i wtedy czułość samego USG spada do 70%, a jeśli lekarz ma od razu do porównania wynik Pappa to wie na co bardziej zwrócić uwagę i bardziej się doszukuje tego żeby potwierdzic czy coś jest nie tak, czy wszystko ok.
Nie koniecznie. Ja miałam krew pobieraną przed USG w tym samym dniu więc, nie miał porównania i nie miał podstawy do "przyglądania" się bardziej dzidzi. Z drugiej strony. Przeciez najpierw sprawdza się na USG a później wpisuje do systemu z krwi. Więc jak ma się czegoś bardziej doszukać? 🤔

Nie koniecznie. Ja miałam krew pobieraną przed USG w tym samym dniu więc, nie miał porównania i nie miał podstawy do "przyglądania" się bardziej dzidzi. Z drugiej strony. Przeciez najpierw sprawdza się na USG a później wpisuje do systemu z krwi. Więc jak ma się czegoś bardziej doszukać? 🤔
Ja mówię jak jest u mnie i dla mnie to ma sens, to moja pierwsza ciąża, więc zrobię tak, jak podpowiadają w tym konkretnym miejscu. A skoro powiedziano mi, że lekarz zwraca uwagę podczas USG na wyniki z krwi, to znaczy że ogląda je sobie wcześniej.

reklama
Z tego co wiem Pappa jest również ważnym badaniem ze względu na określenie funkcji łożyska, jego wad itp. To też istotny powód, pomijając kwestie wad genetycznych :) Warto sobie o tym poczytać, może to mieć wpływ na decyzję. Chciałam to jeszcze od siebie dopisać, jeśli któraś z Was się waha i szuka za i przeciw :)
Ja robię co mi zlecą. Póki co modlę się żebym miała w ogóle powód iść na te badania. O resztę będę się martwić potem. Dzisiaj jakiś dołek mam znowu bo od dwóch dnie nie czuje brzucha...jakby się macica przestala rozciągać...do usg ponad tydzień. Jutro robię pierwsze badania krwi i moczu. A tu stres dodatkowy...moja gin już mi zapowiedziała że mam jej nie prosić o dodatkowa wizytę tylko czekać...a ja tu z niepokoju umieram.

Do góry