reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2022

Pytanie do dziewczyn na l4 w ciąży, czy jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 pracowników to l4 wypłaca w terminie wypłaty czy idzie to jakoś inaczej, boję się że zostanę bez środków do życia przez 3 lub więcej mieciecy bo się naczytałam że ZUS zalega z wypłatami i musiałabym byc na utrzymaniu męża... Ale jak to jest z pracodawcą?

reklama
Ja ostatnio nie miewam problemów ze snem, zasypiam ekspresowo i śpi mi się znakomicie. Jedynie co to tak zazwyczaj koło 6 już budzę się wyspana, bez względu na to o której pójdę spać. Ale najgorsze jest to że przed pójściem spać idę kilkanaście razy siku, przez cały dzień tyle nie sikam co przed snem 🙈 i jak wracam z łazienki to mam tak sucho w ustach że muszę złapać chociaż łyka wody, więc robi się błędne koło 😂 Plus jedynie taki że w nocy już raczej się nie budzę do łazienki, czasem tylko z raz tuż nad ranem. A miałam moment że co godzinę z zegarkiem w ręku musiałam się podnieść 😅

Pytanie do dziewczyn na l4 w ciąży, czy jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 pracowników to l4 wypłaca w terminie wypłaty czy idzie to jakoś inaczej, boję się że zostanę bez środków do życia przez 3 lub więcej mieciecy bo się naczytałam że ZUS zalega z wypłatami i musiałabym byc na utrzymaniu męża... Ale jak to jest z pracodawcą?
Mi wypłaca pracodawca w terminie kiedy jest pensja.

Ja dostaje normalnie w terminie wypłaty czyli co miesiąc 10

Ja w pierwszej ciąży miałam zawsze w terminie wypłaty. Teraz pracuję w małej firmie, ZUS przejął mnie w połowie sierpnia i do tej pory zero wypłaty. 🙄

Jak pracodawca to w dniu wypłaty jak zus to nie wiem którego wypłaca, któraś wie?

Jak mu się spodoba. Teoretycznie ma w trybie administracyjnym 30 dni od momentu dostarczenia wszystkich dokumentów stanowiących podstawę wypłaty, ale w praktyce przeciągają jak mogą. Ja też będąc na l4 od sierpnia jeszcze żadnej wypłaty nie dostałam, z tą różnicą że ja mam własną działalność.

Kurde a koleżance mojej płacili regularnie z zusu rok temu, już w czasach pandemii. Na pierwszy przelew czekała jakoś 1,5 miesiąca a później to już szło normalnie 🤭 ja bym na Waszym miejscu napisała na ZUS pue wiadomość do nich kiedy łaskawie wypłaca :) u mnie powinni przelać pierwszy kesz koło połowy listopada.

reklama
Mi teraz zus też będzie płacił. Nawet nie wiem z jakimi papierami trzeba się będzie do nich udać. Na razie nie myślę póki pracuje

Do góry