reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2022

Tak ja miałam normalnie napisane ryzyka stanu przedrzucawkowego i przedwczesnego porodu. Oprócz oczywiście tych trisomii.
Kurczę, to u mnie tu nic takiego nie ma 🙄 są tylko te trzy i nic więcej. Wyżej są tylko dane z usg i wyniki krwi…
AAAE5D2F-EF96-4656-BF04-889EF95A8AC6.jpeg

@Anuuula Ty u siebie masz coś więcej?

reklama
Dziewczyny właśnie zbadałam cukier po 1h po posiłku i wyszedł 140 mg/dl czy powód do niepokoju czytałam że musi być niższy niż 140...
Spokojnie, jednorazowe przekroczenie na pewno nic złego nie zrobi. Mnie też się czasem zdarzały, diabetolog widziała i mówi, że dopiero jak są częste pomimo diety to się wdraża insulinę doposiłkową.

Dziewczyny, które biorą Prenatal Duo-czy oprócz tego bierzecie kwas foliowy osobno?
Nie, ponieważ ginekolog powiedział mi, że kwas foliowy to ma znaczenie przed ciążą.
A że brałam go rok przed, to nie trzeba go brać dodatkowo oprócz tabletek Prenatal.

Wy te ryzyka np porodu przedwczesnego miałyście normalnie wypisane na wyniku testu Pappa? Teraz tak mnie to zaczęło zastanawiać, że kilka z Was o tym pisałam a ja na wyniku mam tylko ryzyka dot trisomii 13, 18 i 21 🤔
Tak, też miałam wpisane to ryzyko na całym, dużym wyniku od Pappy.
Ale powiem Ci, że może lepiej nie znać tego ryzyka, bo w sumie sama mam je duże :) Wprawdzie jest to ewidentna statystka, a nie skorygowane (tak mi się wydaje), ale jednak dodatkowo byś analizowała i się denerwowała :)

Ostatnia edycja:
Kurczę, to u mnie tu nic takiego nie ma 🙄 są tylko te trzy i nic więcej. Wyżej są tylko dane z usg i wyniki krwi… Zobacz załącznik 1330591

Faktycznie może każdy gabinet inaczej ro i te badania nie wiem... Mi wyszło wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego po 37tyg ciąży i wysokie ryzyko przedwczesnego porodu 😕

Nie, ponieważ ginekolog powiedział mi, że kwas foliowy to ma znaczenie przed ciążą.
A że brałam go rok przed, to nie trzeba go brać dodatkowo oprócz tabletek Prenatal.

Tak, też miałam wpisane to ryzyko na całym, dużym wyniku od Pappy.
Ale powiem Ci, że może lepiej nie znać tego ryzyka, bo w sumie sama mam je duże :) Wprawdzie jest to ewidentna statystka, a nie skorygowane (tak mi się wydaje), ale jednak dodatkowo byś analizowała i się denerwowała :)
Z jednej strony tak, ale z drugiej teraz analizuję dlaczego tego nie mam rozpisanego 😅

Kurczę, to u mnie tu nic takiego nie ma 🙄 są tylko te trzy i nic więcej. Wyżej są tylko dane z usg i wyniki krwi… Zobacz załącznik 1330591

Też nie miałam. Ja miałam pobierane tylko wolne bHcg i białko pappa, żeby określić ryzyko preeklampsji wydaje mi się, że trzeba określić jeszcze białko PIGF i przepływy w USG.
Ja w czasie USG miałam przepływy ok, więc może dlatego nie kierowała mnie ginekolog na kolejne badania.

@Kropka29 ja też nie mam żadnych więcej wyliczeń poza tymi dot. chorób. Za to widzę że w miejscu gdzie robiłam te badania prenatalne można osobno zbadać ryzyko porodu przedwczesnego ale dopiero przy badaniach połówkowych 🤷🏼‍♀️

reklama
Do góry