reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2022

A w ogóle mój mózg chyba na okres ciąży jest zawieszony... Gotowałam zupe fasolowa bo mąż sobie zażyczył i wiecie taka na boczusiu wędzonym z kiełbaska więc wszystko podsmażane schodzi się a na koniec zamiast łyżki papryki słodkiej wsypałam 2 wielkie łychy papryki ostrej bo przecież ciężko doczytać, papryka to papryka... Jest taka ostra że nie da się jeść.. Mąż do wszytkiego sypie chili więc jest szansa że nie będzie mu przeszkadzać 😁
W sobotę robiłam szarlotkę i zamiast cynamonu do jabłek wsypałam pieprzu🤣 Mózg w ciąży nazywam kalafiorozę ciążową bo nie pracuje jak powinien🤭😋
Witam jestem tutaj nowa i melduje sie termin porodu mam na 28kwietnia. To moja pierwsza ciąża.
Witam, piękny mały człowiek❤️ Wiesz, że na zdjęciu USG widać Twoje imię i nazwisko?🙈 Jak Ci to nie przeszkadza to ok, ja tam jestem wrażliwa na to dlatego piszę🙈 Żeby nie było to żadna złośliwość z mojej strony😊

reklama
Ja odebrałam wyniki pappa wynik wyszedł dobrze ale widzę że mam duże ryzyko porodem przed wczesnym i zahamowaniem wzrostu płodu przed 37 tygodniem w uwagach jest napisane że powinnam przyjmować profilaktyczna dawkę aspiryny nie wiem skąd to wyszło czy z tej mojej trombofili, mutacji w genach i wysokiego ciśnienia tego dnia dodatkowo mam obciążony wywiad ponieważ pierwsza ciąża obumarcie wewnątrz maciczne w 37 tygodniu nie wiedziałam o trombofili i nie zażywałam żadnych leków. Druga ciąża zakończona szczęśliwie w 36 tygodniu z clexanem i właśnie aspiryna. Na sobotę zapisałam się do lekarza bo się martwię o ten wynik

W sobotę robiłam szarlotkę i zamiast cynamonu do jabłek wsypałam pieprzu🤣 Mózg w ciąży nazywam kalafiorozę ciążową bo nie pracuje jak powinien🤭😋

Witam, piękny mały człowiek❤️ Wiesz, że na zdjęciu USG widać Twoje imię i nazwisko?🙈 Jak Ci to nie przeszkadza to ok, ja tam jestem wrażliwa na to dlatego piszę🙈 Żeby nie było to żadna złośliwość z mojej strony😊
Wiem że na USG pisze moje imie i nazwisko nie przeszkadza mi to.

Dziewczyny chciałam się poradzic :) Czy którejś z Was wyszedł wynik ASC-US w cytologii? Mi taki wyszedł i lekarka kazała mi stosować żel Papilocare. Kupiłam juz go, w dodatku był drogi a potem przeczytałam że nie jest polecany w ciąży... I że to nowość która nie jest nawet dobrze przebadana. Mam opiekę z pracy i skonsultowałam się z innym lekarzem i przyznał że ten lek nie jest polecany w ciąży ale wątpliwości mam konsultować z lekarzem prowadzącym. Chodzę prywatnie do jednej z (podobno) najlepszych lekarek w mieście z polecenia koleżanki, ma same świetne opinie a teraz trochę straciłam do niej zaufanie i nie wiem co robić. Czy któraś z Was miała taki wynik i dostała jakieś leki? Z góry dziękuję :)

Ja miałam taki wynik, II/III przed ciąża. Nic nie stosowałam. Zrobiłam wtedy wyniki w kierunku HPV (chociaż nie jest to tak szybko zalecane), ale wyszły ujemne, więc się uspokoilam. Kontrola cytologia po 6 mcach lepsza. Fakt lekarz mi polecał coś stosować, ale jakoś nie wyszło. Na pewno wśród tego był probiotyki poprostu.

Ja miałam taki wynik, II/III przed ciąża. Nic nie stosowałam. Zrobiłam wtedy wyniki w kierunku HPV (chociaż nie jest to tak szybko zalecane), ale wyszły ujemne, więc się uspokoilam. Kontrola cytologia po 6 mcach lepsza. Fakt lekarz mi polecał coś stosować, ale jakoś nie wyszło. Na pewno wśród tego był probiotyki poprostu.
Dziękuję :) No właśnie ja dostałam jakiś lek nowość co do którego nie ma badan czy nie szkodzi w ciąży... Nie chciałam podważać mojej lekarki bo ufałam jej do tej pory ale przeczucie mówi żeby go nie brać. Nie wiem tylko czy zmienić lekarza czy po prostu nie przyznać się że nie brałam bo do tej pory byłam bardzo zadowolona...

Hej dziewczyny, ja po wizycie u genetyka i średnio to wygląda.. ryzyko zespołu Downa 1:166, trisomia 13 i 18 jakoś 1:1000 więc to ok, dziwnie się czuje z tym, że tak naprawdę się nie załamałam jakoś, chyba zaczęłam do tego podchodzić juz ostrożnie i z głową. Zaproponowano mi amniopunkcje, biopsje kosmówki i test z krwi, typu Nifty. Już trochę rozmawialiśmy z mężem i pewnie wybierzemy test z krwi, ryzyko poronienia przy amniopunkcji jest dla nas zbyt wysokie w porównaniu z szanasami na zdrowe dziecko, które tak naprawdę nie są aż tak tragiczne. Muszę się jeszcze trochę z tym oswoić i będę się umawiać.

Hej dziewczyny, ja po wizycie u genetyka i średnio to wygląda.. ryzyko zespołu Downa 1:166, trisomia 13 i 18 jakoś 1:1000 więc to ok, dziwnie się czuje z tym, że tak naprawdę się nie załamałam jakoś, chyba zaczęłam do tego podchodzić juz ostrożnie i z głową. Zaproponowano mi amniopunkcje, biopsje kosmówki i test z krwi, typu Nifty. Już trochę rozmawialiśmy z mężem i pewnie wybierzemy test z krwi, ryzyko poronienia przy amniopunkcji jest dla nas zbyt wysokie w porównaniu z szanasami na zdrowe dziecko, które tak naprawdę nie są aż tak tragiczne. Muszę się jeszcze trochę z tym oswoić i będę się umawiać.
Mega dzielnie to znosisz ❤️najważniejsza jest chłodna głowa.. A o to tak trudno..
Czyli ten jeden czynnik z usg zawyżył ryzyko ZD..
Trzymam za Was kciuki ❤️

reklama
Ja odebrałam wyniki pappa wynik wyszedł dobrze ale widzę że mam duże ryzyko porodem przed wczesnym i zahamowaniem wzrostu płodu przed 37 tygodniem w uwagach jest napisane że powinnam przyjmować profilaktyczna dawkę aspiryny nie wiem skąd to wyszło czy z tej mojej trombofili, mutacji w genach i wysokiego ciśnienia tego dnia dodatkowo mam obciążony wywiad ponieważ pierwsza ciąża obumarcie wewnątrz maciczne w 37 tygodniu nie wiedziałam o trombofili i nie zażywałam żadnych leków. Druga ciąża zakończona szczęśliwie w 36 tygodniu z clexanem i właśnie aspiryna. Na sobotę zapisałam się do lekarza bo się martwię o ten wynik
Ale masz teraz heparynę jak dobrze pamiętam...ja biorę acard i heparynę aż moich wyników nic nie wyszło, miałam dwie straty po 15 tygodniu

Do góry