reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Dziewczyny, które maja wadę wzroku zauważyłyście, że wzrok wam sie pogorszył w ciąży? 🤔 Czy tylko ja taki odmieniec jestem?
Tak może być niestety. W ciąży hormony wpływają m.in na rogówkę i ciałko szkliste powodując pogorszenie ostrości wzroku. Dlatego zalecane jest aby po 6 miesiącach od porodu udać się na kontrolę okulistyczną, sprawdzić, czy zmiany się cofnęły.

A dużą masz wadę? Miałaš już konsultacje z okulistą w ciąży?
Moja znajoma ze względu na wadę wzroku musiała mieć cc.
Musze na nast. Wizycie zapytać o to gina. Mam - 6,5 na jednym oku i na drugim - 7. Do tego spory astygmatyzm. 🙄🤷🏼‍♀️
Ale to wszystko podobno zależy nie od wady wzroku, a od siatkówki i ciśnienia w oczach. Tak czy siak będę musiała się wybrać do specjalisty..

Ogólnie nie jestem w stanie sobie wyobrazić naturalnego porodu. 😅 W okularach nie dam rady bo będą mnie wkurzały, soczewki boje sie, ze wypadną jak będę trzeć oczy czy coś (miałam juz kilka razy taka sytuację w życiu, ze nagle mi wypadały soczewki z oczu 🙈😂), a bez okularów nie będę nic widzieć.
Więc nie wiem jak to będzie 😂😂😂😂

Ostatnia edycja:
Dostałam przed chwila informacje, o odwołanej wizycie na usg połówkowe i zaproponowali mi termin na 22tydzien ciąży myślicie, że będzie ok? Powiedzieli, że max do 24 tygodnia można wykonać.
Moja gin też mówi że do 24. No i ja będę miała w 22. Im większa dzidzia tym więcej widać :D
Tu chyba chodzi o to że do tego 24 tyg przerwanie ciąży jest "legalne" przynajmiej bylo

No to nieźle.. :/ a pod koniec czerwca kupowałam nowe okulary bo mi sie wzrok pogorszył i teraz juz widzę slabo w nowych okularach. 🙈 Będę zupełnie ślepa do kwietnia z moją wada. 😎🤓

Ja nie mam standardowej wady wzroku, ale generalnie mam problem z oczami - męczą mnie powracjące zapalenia podtwardówki, nadtwardówki itp i to się nisiliło. odkąd jestem w ciąży - min raz w miesiącu mam przez ok. tydzień czerwone oczy 😔 problem jest tym większy, że okulistka wykluczyła mi krople, które do tej pory używałam jako za mocne i mogące mieć wpływ na dziecko :( przez pierwszy trymestr męczyłam się na samych nawilżających, bo nawet te słabsze powiedziała, że dopiero jak skończę 12 tc...

reklama
Do góry