reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Dziewczyny jestem z majówek ale chciałabym zapytać czy któraś miała może w ciazy torbiel na jajniku ?
Ja mam coś na jajniku. Jeszcze przed ciążą było. Nie wiadomo czy to włókniak czy torbiel czy cysta. Lekarz twierdzi, że takie małe, że nie będziemy się przejmować. Na szczęście nie rośnie. Ja się oczywiście martwię...

reklama
@Monika2211 brak słów! Oczywiście L4 weź jak jeszcze nie masz. A 33 miesiące kiedy by minęły? Chyba marna szansa, co?
@magdula36 u mnie na szczęście stały etat, ale wiem, że taką chorą politykę ma większość firm. Walczylam z tym u siebie, ale to walka z wiatrakami. W zarządzie sami mężczyźni, większość po 50 i co taka jedna ja mam zrobić? Nie mam siły przebicia. To się im nie kalkuluje.
Polska jest w uni nie ma jakis praw chroniacych kobiet w ciazy?

11+0 czy 12+0. Powinno byc wg mnie ok 13+0 bo jak tak policzysz tygodnie w miesiącu to zazwyczaj jest ponad 4 razy 3 to wychodzi 12 plus te skrawki to 13 tyg. Ale pewności nie mam.
Mi tez sie wydaje ze szybko coś liczą w tej apce. Skoro ciąża trwa 9 miesięcy to pierwszy trymestr powinien trwać 3miesiace i w książce która czytam "w oczekiwaniu na dziecko" liczą od 4 miesiąca II trymestr czyli " w przybliżeniu" od 14 tygodnia. No ale w sumie to nie takie ważne kiedy kto będzie liczył :)

Dziewczyny! Przedstawiam Wam moją 4cm czupakabrę 🥰😍❤ 11tydzien, za 2 tyg prenatalne mam 😊
Patrzcie jaki ma piękny nos moje dziecko 🤣 lekarz aż się zaśmial, mowi, ze piekna kosc nosowa 😁

Na mocz mam antybiotyk, w pochwie infekcji nie mam i martwi go mój pecherz. Mam antybiotyk doustnie i dopochwowo. Za 2 tyg z badaniem moczu, jak nie będzie poprawy, to będą szukać przyczyny.
Endokrynologa mam na środę. O dawce zadecyduje już on. Zobacz załącznik 1177663
Taaaak! Widziałam że wszystko jest ok, gratulacje, odetchnąć juz mozesz i radować się Dzidzią ❤ caaaly dzień 😘!
Mówiłam, że będą skowronki 😉😃!

Polska jest w uni nie ma jakis praw chroniacych kobiet w ciazy?
Niestety, ale właśnie doczytałam w KP, że art 25 p1 i2 oraz 177 p 3 mówią, że nawet, gdy limit 33 miesięcy zostanie przekroczony przed dniem porodu, to pracodawca nie jest zobowiązany do przedłużenia umowy na czas nieokreślony!!
Prawo chroni przyszłe mamy na etatach, ale ma ograniczenia.

Laseczki, na zwolnieniu już jestem. Umowa z mocy prawa przedłuży się do dnia porodu. Otrzymam prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jednak TU CHODZI O ZASADY!!! Dlaczego mam być gorzej traktowana niż koledzy, którzy osiągają w pracy słabsze wyniki niż ja? A jeśli (nie daj Boże) dojdzie do przerwania ciąży to mam zostać na lodzie dlatego, że z powodu ciąży nie otrzymałam umowy na czas nieokreślony? Jutro ochłonę i poproszę związki zawodowe o interwencję. To zapewne nie przyniesie żadnych efektów więc wezmę sprawę w swoje ręce. Nawet jeśli nic nie ugram (nie wierzę w sprawiedliwość w tym kraju), to i tak zrobię to w imię zasad.

Niestety, ale właśnie doczytałam w KP, że art 25 p1 i2 oraz 177 p 3 mówią, że nawet, gdy limit 33 miesięcy zostanie przekroczony przed dniem porodu, to pracodawca nie jest zobowiązany do przedłużenia umowy na czas nieokreślony!!
Prawo chroni przyszłe mamy na etatach, ale ma ograniczenia.
Dokładnie, ja właśnie pytałam ostatnio moją kadrową, bo umowa kończy mi się w styczniu i normalnie powinna być przedłużona na czas nieokreślony, ale, że jestem w ciąży to będzie przedłużona tylko do porodu, bo pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć na czas nieokreślony niestety
Jest to mega niesprawiedliwe, ale nic nie da się z tym zrobić, bo takie są przepisy Kodeksu Pracy i żadne związki zawodowe tu nic nie pomogą, także po macierzyńskim trzeba szukać nowej roboty

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry