reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Z drugiej strony jak napisałam, że nie robię bety to też były pytania „dlaczego nie robisz?” 🤪 Także tak jak napisałaś to idzie w dwie strony 😃 ja zapytałam wcześniej z ciekawości, bo tak jak mowię, sugerując się forum, zapytałam dwóch lekarzy o skierowanie na betę i nie chcieli mnie skierować, mówiąc ze skoro mam pozytywny test to znaczy, ze jestem w ciąży to po co robić betę? 😋 ale niech każdy sobie robi co uważa ;)
Ja tylko napisałam, że mnie zdziwiło takie podejście lekarza bo dwie kreski nie zawsze oznaczają ciążę. Znam przypadek taki ;) a to czy ktoś robi betę czy nie to każdy tam jak uważa robi :)

reklama
Tak ja to rozumiem.. Starania itd.. Ale czy czasem nie lepiej poczekać do tego pierwszego usg? Będzie serduszko albo nie nic na to nie poradzimy, a tu przyrost bety nie taki, za mały, za duzy..w pierwszej ciąży miałam krwawienie nie duże ale myślałam że koniec, wiesz co usłyszałam od położnej? Że się zdarza i mnie nie przyjmie nawet na kontrolę zobaczyć co się dzieje bo do 12tyg może się wszystko stać widzimy się za dwa tyg, i ja dwa tyg zylam że strachem, czy coś tam jescze w środku jest (oczywiście dodam że to było w NL nie Pl), więc ja sama poprostu nie chce się stresować żadna beta..
No dobrze. Każdy robi jak uważa. Niektóre kobiety nie chcą poprostu żyć złudne nadzieja i wola się upewnic wcześniej czy to już ten czas kiedy w końcu się udało czy kolejny raz nic z tego. Każdy ma swoje myślenie, swoje podejście i swoje uczucia ;)

Ja tylko napisałam, że mnie zdziwiło takie podejście lekarza bo dwie kreski nie zawsze oznaczają ciążę. Znam przypadek taki ;) a to czy ktoś robi betę czy nie to każdy tam jak uważa robi :)
Tzn ... ciąże muszą oznaczać, bo hormon beta HCG jest wydzielany dopiero w ciąży, ALE czy to jest ciąża prawidłowa czy np. bezzarodkowa to druga sprawa, chociaż nawet w bezzarodkowej beta też rośnie, także chyba nie ma reguły 🤷🏻‍♀️ Najbardziej miarodajne będzie usg, ale w moim przypadku to będzie dopiero 02.09 😭 przecież to kupa czasu, nie wiem jak ja wytrzymam do tej pory w niewiedzy 🤷🏻‍♀️

Tzn ... ciąże muszą oznaczać, bo hormon beta HCG jest wydzielany dopiero w ciąży, ALE czy to jest ciąża prawidłowa czy np. bezzarodkowa to druga sprawa, chociaż nawet w bezzarodkowej beta też rośnie, także chyba nie ma reguły 🤷🏻‍♀️ Najbardziej miarodajne będzie usg, ale w moim przypadku to będzie dopiero 02.09 😭 przecież to kupa czasu, nie wiem jak ja wytrzymam do tej pory w niewiedzy 🤷🏻‍♀️
Nie tylko w ciąży ten hormon się podwyższa, ale to już skrajne przypadki. :)

No tak, różne dziwne odstępstwa od reguły mogą się wydarzyć, ale wątpię żeby tak było u mnie, bo wcześniej tego hormonu nie miałam, a teraz mam wiec to chyba nie jest przypadek 😃
No wiadomo, że nie :D właśnie najgorsze to czekanie od wizyty do wizyty, a potem nawet nie wiadomo kiedy ciąża zleciała 🤣

o kurczę to daleka droga do pierwszego waszego spotkania na usg. Ja na szczęście mam w czwartek i mam nadzieje, ze przy 6+6 będzie widać serduszko no i ze wszystko prawidłowo się rozwija.🤗

a który to u Ciebie będzie tydz ciąży jak pójdziesz na usg?

reklama
Zauważyłam, że ogólnie jako ludzie stalismy sie bardzo niecierpliwi. Wszystko chcemy na już, a może warto byłoby poćwiczyć tę cierpliwość. Bycie tu i teraz, a nie w przyszłości? Ja jestem bardzo niecierpliwa, ale staram się jak mogę, bo to jest bardzo męczące. Wiem, że są kobiety, które poroniły i dlatego niecierpliwią się jeszcze bardziej. Ja tłumaczę sobie to w ten sposób, że co ma być to będzie, niektórych rzeczy nie jestem w stanie zmienić. Mam za to wpływ na swoje myśli. Teraz w nas rozwija się nowe życie, tworzą się komórki i połączenia nerwowe. Bądźmy spokojne, szczęśliwe. Dajmy temu dziecku to, czego potrzebuje, dobry start i spokojny dom na 9 miesięcy. Na to mamy wpływ, to możemy dla nich zrobić. TYlko tyle i aż tyle.

Do góry