reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska naszych dzieciaczków :)

reklama
Moniczko, to ja bym też poprosiła, bo jest juz więcej składników, a nie chcę robić na oko (bo kiedyś też tak robiłam i przedobrzyłam), bo sie o mała boję, bo kupka była po mojej zupce brzydka, a chce zrobić raz a porządnie.

Wklej proszę....ale myslisz ze za duzo dałam tego masła?:shocked2:
Ty jak robilas za pierwszym razem to bylo dobrze przy tych proporcjach?

A oto przepis:

8 małych ziemniaków
2 marchewki średniej wielkości lub 1 ogromna
1 mała pietruszki
2 kostki kabaczka (kostka 4*4 cm)
3 listki selera
1 jabłko

3 małe gronka brokuły
¼ średniego buraka
pół pomidora bez nasion i skórki
200g piersi z kurczaka
2 łyżeczki masła śmietankowego
1,5l wody, w której gotowały się warzywa
1-5 łyżek kleiku ryżowego (w zależność od gęstości na oko przed podaniem)

1 miarka mleka następnego ja daje Babilon przed podaniem + 30 ml wody, w której to rozmieszamy

Warzywa umyć, oskrobać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do wrzątku i gotować ok 15-20 min następnie dołożyć jabłko, brokułę, pomidora i gotować jeszcze 5min. Zmiksować . Osobno ugotować pierś kurczaka pokroją w kostkę, a następnie odcedzić i wrzucić do warzyw zmiksowanych. Zmiksować. Następnie dodać masło wymieszać i zagotować. Przełożyć do buteleczek po soczkach albo po koncentracie pomidorowym (słoiczki muszą być wyparzone). Następnie włożyć słoiczki do garnka zalać wodą do szyjki pod pokrywką. Garnek przykryć i gotować do wrzenia i chwile we wrzątku. Następnie wyjąć denkiem do góry i postawić do ostygnięcia. Można włożyć do lodówki i przechowywać parę dni. Przed podanie przelać ilość, jaka zje dziecko dodać rozpuszczone mleko, podgrzać do odpowiedniej temp. i dodać kleik ryżowy do gęstości jak się chce. Z tego przepisu, co jest podany wychodzi 11 buteleczek 175 ml po soczkach bobo frut zależności od ilości wody dodanej do gotowania warzyw i to spokojnie stoi w lodowce tylko musi być dobrze zawekowane tzn. przy otwarciu słychać pykniecie :-D. GOTOWE!!! SMACZNEGO!!!

Sorry ze tak długo to wklejałam ale musiałam usśpić małego szantażyste:-D

Dla 6 i 7 miesięczniaków:

Powyżej 6. miesiąca
Pasta Jajeczna

• 1/2 ugotowanego żółtka
  • 100ml wody
  • 2 łyżki stołowe Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.
Szpinak z jajkiem

• 1/2 ugotowanego żółtka
  • szpinak (może być mrożony)
  • 100ml wody
  • 2 łyżki stołowe Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
Ugotuj szpinak do miękka, dodaj ugotowane żółtko i rozetrzyj na gładką masę. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.
Krem kabaczkowy

• kabaczek (ok. 100g)
  • 120 ml wody
  • 1,5 łyżki stołowej Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
Kabaczek obierz ze skórki, wydrąż miąższ, zetrzyj na tarce, a następnie wraz z posiekanym koperkiem ugotuj w wodzie na małym ogniu na konsystencję miękkiej papki.
Dodaj purée ryżowe i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.
Pulpeciki

• 150 g miesa z indyka
  • 2 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
  • 5 łyżek mleka modyfikowanego Nestle Nan 2
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • koperek do smaku
Mięso ugotuj i zmiel. Połącz z purée ryżowe. Przygotuj mleko modyfikowane Nan 2 wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.
Zupka szpinakowa z kurczakiem

• 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • szpinak (może być mrożony)
  • 150 ml wody
  • 50g ugotowanego kurczaka
  • 2-3 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Ugotuj mięso kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i dokładnie wymieszaj z purée ryżowym.
Lane kluski ze szpinakiem

• 50 ml wody
  • 2 płaskie łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
  • 2 płaskie łyżki maki bezglutenowej z PPK*
  • ew. szczypta soli
Purée ryżowe rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku.
Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty. Wylej na sitko. Przed podaniem dziecku niech trochę ostygną.

Budyń szpinakowy

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
  • 150 ml wody
Zagotuj wodę. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1-2 łyżkami przegotowanej wody. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj dokładnie z Purée. Podawaj na zimno.
Ilość mąki ziemniaczanej może być różna w zależności od tego czy dziecko woli budyń mniej lub bardziej gęsty.

ojej ale wy urozmaicone zupki robicie:tak:az wstyd sie przyznac ale u nas przewaga marchewki i kartofelka,mieso musze przemycac a kalafiorek i brokulka to tylko pyci pyci bo nie smakuje:szok:marchewkowo musi byc to wtedy zje .... buraczka kupie moze posmakuje...a ja daje oliwke i tez tak na oko... i czasem zeby bylo bardziej syte platki nie wiem jak si po polsku nazywaja owsiane chyba ...a takich misiowych ogrudkow tu nie ma:-(zakupie sobie w pl..

reklama
Eeeeee no MADZIALLENKO - superowe te przepisy:tak::tak::tak:
Ja poki co kupilam troche sloiczkow po 6 m-cu........bo mały ma zmienne humory i preferencje.......ale pewnie za jakis czas tez cos wyprobuje z tych przepisow:tak:

Do góry