reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska naszych dzieciaczków :)

WIEK W MIESIĄCACH
LICZBA POSIŁKÓW
WIELKOŚĆ PORCJI
RODZAJ POSIŁKU
1miesiac 7 x 90 - 110 mlmleko początkowe
2 m-c 6 x 110 - 130 mlmleko początkowe
3 m-c 6 x 130 ml mleko początkowe
4 m-c 6 x 150 mlmleko początkowe
5 m-c 5 x 180 ml4 x mleko początkowe*
1 x zupa - przecier jarzynowy; skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g
6 m-c 5 x 180 ml (4 x mleko)
1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru);
przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
7 m-c 5 x1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem codziennie (10 g);
1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
8 m-c 5 x1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z codziennie gotowanym mięsem3 (10-15 g);
1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
9 m-c 5 x1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej;
1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej;
1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym;
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem 1/2 żółtka i z gotowanym mięsem3 (10-15 g);
1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt
10 m-c 4-5 x3 x 220 ml - mleczny posiłek łżczony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki);
1 x zupka jarzynowa z kaszą glutenową;
1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem3(15-20 g) i 1/2 żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu;
Przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
11-12 m-c 4-5 xPosiłki jak w 10 miesiącu życia.
Zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu;
twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu4

reklama
Kurcze, trochę mało tego mięsa, ja ściągnęłam to z jakiejś stronki, co w googlach wpisałam na ten temat (wpisałam: mięso, niemowląeta i takie tam:tak::happy2:). 10g to stanowczo za mało, ja chyba też dam więcej i zobaczymy, co będzie. Zapytam jeszcze lekarki, no a ten mały sloiczek podzielę na 3 dni, a nie na 2 jak myślałam.

O kurczę to ja dałam małej aż pół słoika - czyli 40 g.!!!:szok:
A co to jest kleik glutenowy?:eek:
Wogóle trzeba dodawać tych kleików jak konsystencje jest ok?? Po co?

Z gluteem to jest taka sprawa, że kiedyś nie dawano go aż do 10 miesiaca życia, a teraz jest nowy schemat, że niby się dziecko przyzwyczaja już od 6 miesiaca, bo to niby przeciwdziała celiakli, czy jakoś tak. Chodzi o to, że kiedyś nie dawano z obawy o alergię, a teraz podobno się daje w małych ilościach, bo właśnie podawanie w diecie glutenu ma tej alergii przeciwdziałać. Gluten jest w różnych zbożach, wiem,że jest też w kaszy mannej.

MONICZKO - taką wkładkę kupisz w każdym markecie:tak: chyba pisalas kiedys ze teraz bedziesz miala blisko TESCO - napewno tam bedzie w dziale z wszystkimi artykulami kuchennymi:tak:

A gluten lekarka tez nam kazała dawac - kupiłam wczoraj nawet kaszkę manne, tyle ze juz na mleko - samej bez zadnych dodatkow smakowych nie umiałam znalezc. I kupiłam kaszke z Hippa wielozbozową - jabłkową. W ogole to zauwazylam ze tylko Hipp ma juz zmienione oznaczenia wg nowego schematu zywieniowego.....pozostale firmy maja produkty z glutenem oznaczone ze od 10 m-ca:nerd:

A ja dziś ugotowałam w jednym garnku - marcheweczkę, ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera, w drugim brokuły, a w trzecim buraczka i porobiłam trzy zupki - marchewkową, marchewkową z brokułem i marchewkową z buraczkiem!!!
Wiecie jakie pyszne i kolorowe - dziś mała zjadła z buraczkiem, dodałam troszkę:tak:;-) kurczaczka i wciągnęła calutką.... Pychotka!
Ale to radocha jak maluchy jedzą ze smakiem nasze zupki!!!:-):-D

Ale fajnie MADZIALLENKO :tak: No niech ten moj M w koncu przychodzi bo chce gotowac:-D....a maly mi marudzi jak go kłade więc teraz nie da rady.

Kurcze , a ja myslałam ze buraczka jeszcz nie mozna i nie kupiłam choc sie zastanawiałam...no nic nabędę w weekend:-p
A kalafiorka chyba mozna co? Aaaa i kolby kukurydzy tez kupiłam:tak:i kalarepke:happy2:

A ja wczoraj zrobilam małemu zupki:

- jarzynowa 1: marchewka, ziemniak, seler, pietruszka, por, kalarepka
- jarzynowa 2: marchew, ziemniak, kalafior, brokuły, kalarepa
- kalafior, brokuły, kalarepka
- marchew, ziemniak, kukurydza
A z mięskiem zmieszam przed podaniem (indyk Gerber)

Dzisiaj próba generalna.

Tylko wiecie co....ja zbierałam sobie słoiczki po Hippie i Gerberze i do tego to przełożyłam...miałam w planach to zawekowac, ale ze to sie beznadziejnie zakręca - najpierw na próbe chciałam zawekowac tylko 1. Zkręciłam równo i mocno - napewno było dobrze....i to wieczko normalnie do góry mi wypchnęło (powierze chyba) jak zaczęło się gotować:dry: Czy ja cos robie zle...czy te sloiki są jakies felerne?

W kazdym razie skonczyło sie na mrozeniu:dull:

reklama
A u nas kupka po buraczkach od pachy do pachy, więc Anetko można ;-)!!!
A co do kalafiora bym się zastanawiała, wiem że kobiety karmiące nie powinny, bo wzdyma, a brokuły to ta sama rodzinka i można - więc nie wiem... Poczytać trzeba!:tak:

Do góry