pysia25
Mama Natalii i Mateuszka
WIEK W MIESIĄCACH
LICZBA POSIŁKÓW
WIELKOŚĆ PORCJI
RODZAJ POSIŁKU
1miesiac 7 x 90 - 110 mlmleko początkowe
2 m-c 6 x 110 - 130 mlmleko początkowe
3 m-c 6 x 130 ml mleko początkowe
4 m-c 6 x 150 mlmleko początkowe
5 m-c 5 x 180 ml4 x mleko początkowe*
1 x zupa - przecier jarzynowy; skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g
6 m-c 5 x 180 ml (4 x mleko)
1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru);
przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
7 m-c 5 x1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem codziennie (10 g);
1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
8 m-c 5 x1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z codziennie gotowanym mięsem3 (10-15 g);
1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
9 m-c 5 x1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej;
1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej;
1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym;
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem 1/2 żółtka i z gotowanym mięsem3 (10-15 g);
1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt
10 m-c 4-5 x3 x 220 ml - mleczny posiłek łżczony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki);
1 x zupka jarzynowa z kaszą glutenową;
1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem3(15-20 g) i 1/2 żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu;
Przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
11-12 m-c 4-5 xPosiłki jak w 10 miesiącu życia.
Zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu;
twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu4
LICZBA POSIŁKÓW
WIELKOŚĆ PORCJI
RODZAJ POSIŁKU
1miesiac 7 x 90 - 110 mlmleko początkowe
2 m-c 6 x 110 - 130 mlmleko początkowe
3 m-c 6 x 130 ml mleko początkowe
4 m-c 6 x 150 mlmleko początkowe
5 m-c 5 x 180 ml4 x mleko początkowe*
1 x zupa - przecier jarzynowy; skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) - 50-100 g
6 m-c 5 x 180 ml (4 x mleko)
1 x zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru);
przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
7 m-c 5 x1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z gotowanym mięsem codziennie (10 g);
1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
8 m-c 5 x1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml);
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml);
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka co drugi dzień i z codziennie gotowanym mięsem3 (10-15 g);
1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno - owocowy;
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
9 m-c 5 x1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej;
1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej;
1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym;
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z dodatkiem 1/2 żółtka i z gotowanym mięsem3 (10-15 g);
1 x 150 g - owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt
10 m-c 4-5 x3 x 220 ml - mleczny posiłek łżczony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki);
1 x zupka jarzynowa z kaszą glutenową;
1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem3(15-20 g) i 1/2 żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu;
Przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
11-12 m-c 4-5 xPosiłki jak w 10 miesiącu życia.
Zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu;
twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu4