reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

A ja polecam sałatkę z zupek chińskich:
2-3 zupki chińskie lub wegetariańskie wyjmujemy makarony z nich i zalewamy wrzącą wodą zeby się zaparzyły, potem odcedzamy makaron dodajemy te wszystkie przyprawy które są w torebkach w zupkach, łącznie z olejem, i dodajemy pokrojone w kostkę: ogórek, papryka, wędlina- kiełbasa jakaś obojętnie, kukurydza, można jajko na twardo ale ja robię bez jajka i dodajemy majonez, mieszamy o konsumujemy:-)
 
reklama
I jeszcze kotlety inaczej:
Możemy usmażyc lub upiec w piekarniku jak kto woli kotlety jużpanierowane ze schabu lub z piersi kurczaka i jak są już gotowe to nakładamy na nie grubą warstwę majonezu i na to pokrojoną w kostkę cebulkę a na cebulkę plastry sera żółtego i to wkładamy jeszcze do piekarnika aż się ser rozpuści po czym wcinamy:tak:
 
I jeszcze naleśniki inaczej:
Smażymy naleśniki, podsmażamy połówki kiełbasy lub cienkie parówki i kładziemy na każdym naleśniku porcję kiełbaski lub parówki a na to rzucamy starty ser zółty, zwijamy naleśniki i jeszcze zapiekamy chwilęalbo w mikrofali albo na patelni. Smacznego!!
 
Na Grilla!
1.Schab pieczony z miodową skórką
1kg schabu środkowego (bez kości)
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyż. octu winnego
2łyż miodu
1 łyż. ziarna sezamowego

Ocet,olej,miód,sezam wymieszać.Posmarować tą mieszaniną schab.Smażyć-często smarując pozostałą częścią marynaty!
2.Golaonka pod piwną skórką
marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego (wymieszać z:solą,15 rozgniecionymi ziarnkami pieprzu, 2 łyz.kminku,1 łyżka suszonego majeranku,2 ząbkami czosnku(drobno posiekane )
2 golonki wieprzowe (ponacinać na krzyż warstwę tłuszczu)
4 ząbki czosnku ( pokroić w piórka,wkładać do niewielkich nacięć,golonkę posmarować marynatą)
folia aluminiowa (owinąć golonka i włożyć do lodówki na 3-4 godz.)
po wyjęciu z lodówki osuszyć trochę i grillować! Na 15 min przed końcem często polewać piwem!
3.Kurczak po irlandzku
2 sprawione kurczaki
Biały pieprz
(kurczaki oprószyć pieprzem i posmarować olejem kukurydzianym)
Połówki kurczaka położyć grzbietem do góry na gorącym grillu,(na foli alum.lub tackach do których będzie spływał tłuszcz) opiekać z każdej strony ok.15 min. i samrować tłuszczem z foli.
3 łyż.maślanki wymieszać z
1 łyżka musztardy
Posmarować tym kurczaki na 10 min przed końcem pieczenia.
Upieczone kurczaki doprawić:
solą, 50 g masła(roztopionego) 100g migdałów !
Dodatki,ziemniaki pieczone w foli aluminowej,surówką
4.Pstrąg w ziołach nadziewany grzybami
4 pstągi sprawione
sok z cytryny (skropić nim ryby w środku-zostawić na 15 min.)
Oprószyć w środku:
solą i pieprzem,
Nast.
pączkiem trybuli,pączkiem estrogonu drobno posiekać i włożyć do wnętrza pstrągów pozostawić znowu na 15 min)
Grzybowe nadzienie:
250 dag.grzybów (najlepiej borowików) pokroić w plasterki
1 cebula Obrać i drobno posiekać
2 łyż oleju słonecznikowego Rozgrzać,zeszklić cebulkę na nim,dodać grzyby,dusić 10 min,przyprawić 1 łyżką słodkiej papryki w proszku i solą. Nadziać tympstrągi!!
4 kawałki foli aluminowej posmarować olejem słoneczn. zawinąć w każdą folię pstrąga!Opiekać po 15 min z każdej strony!
5.Kolby kukurydzy na szybko 4 kolby kukurydzy (konserwowanej z puszki)
50 g masła
4 kawalki foli

Posmarować częścią roztopionego masła folię na każdym kawałku,polożyć 1 kukur. posmarować resztą maśła oprószyć solą,zawinąć.Opiekać na grilu z każdej strony po 5-6 min.
 
Ryba z ryżem i warzywami
Składniki
600 g filetów z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
200 g marchewki
cebulka ze szczypiorkiem
200 g dzikiego ryżu
łyżka masła
250 g mrożonego groszku
500 ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka koperku
100 g gęstej śmietany
słodka papryka w proszku
sól, pieprz
cząstki cytryny i koperek do dekoracji


PrzygotowanieFilety opłukać, osuszyć i pokroić na 8 plastrów, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Marchewkę i cebulkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulkę i ryż poddusić na maśle. Dodać marchewkę i groszek, doprawić, wlać bulion i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Na ryżu ułożyć rybę i dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Rybę polać śmietaną, oprószyć papryką i posypać koperkiem. Potrawę wyłożyć na talerze, udekorować cytryną i kwiatostanami koperku.
 
Kurczaczek z bananami był ekstra mąż nie chciał uwierzyć,że to banany hehe.

A ja polecam zakąskę na imprezki,szybka i tania
10 bułek małych bez przedziałki
2kg kiełbasy dobrej
3-5 cebul
ser żółty
Z bułeczek odciąć górę i wydrążyć środek.Kiełbasę i cebulę podsmażyć.Napełnić byłeczki farszem i na wierzch położyć ser żółty i włożyć do piekarnika na 20 mni.pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 
ooo Vici to moze byc dobre:tak:

tylko gdzie ja w tych niemczech dobra kielbase dostane:eek: Musze do jakiegos polskiego sklepu sie wybrac:tak: i wtedy zapodam w domku...:-)
 
Mi też się tych bułeczek zachciało ale dopiero w poniedziałek zrobie bo tu nie ma dobrych bułeczek nie mówiąc o kiełbasie:-D
 
U nas one robią furorę bo niby tanie i proste a nikt nie wpadł aby to zrobić a moja mama zawsze na urodzinki nam serwowała i dzieciaki zachwycone.
 
reklama
Do góry