reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Nie wiem czy ktoś podawał ale rzucę przepisik na makaron w sosie śmietanowym(ma 2 porcje)

Makaron rurki(ja daję pół paczki)
2 śmietany
kawałek sera żółtego
2 piersi z kurczaka
czosnek
majeranek,sól,pieprz,bazylia

piersi podsmażyć,dodać do nich śmietanę i ser żółty(konsystencja płynna ma być),wcisnąć ze 3 ząbki czosnku i przyprawić(można dodać brokuły i kukurydzę bo też jest pycha)i odstawić.Ugotować makaron i odcedzić a później na małym ogniu wszystko połączyć,wymieszać i smacznego.
 
reklama
Dziewczynki to wklejajcie przepisy na chinszczyzne.Ja robilam pierwszy raz i bez zadnego przepisu,Mieso (wieprzowe,drob,co kto lubi)polane sosem sojowym podsmazone,warzywa(mrozona mieszanka chinska) uduszone i to wszystko razem w jednym garze.Do tego przyprawa( ja akurat wzielam W 5 smakach) do potraw chinskich,ale dobre jest tez w sosie Curry bo jadlam nie raz jak zamawialismy sobie w barze u chinczykaZaprawilam troszke maka..Moja powiem wam szczerze ze wyszla jak z baru.Mysle ze to ie ma reguly bo przyprawy oni urzywaja takie a nie inne i zawsze ten smak i aromat musi wyjsc.Ja do tej pory robilam zawsze chinszczyzne z torebek Knorra.Tez jest bardzo dobre,Wystarczy piersi pokroic w kawaleczki,polane sosem sojowym podsmazyc na patelni.W garnku rozrobic ten sos z torebki(ja zawsze kupuje 3 torebki na 1 piers) Te suszone warzywa super pecznieja i jest tez ich na prawde duzo.To wszystko dusic z 10 minut.Podawac z ryzem bialym lub brazowym.Oba dania robi sie szybko.Dla smakoszy czosnku mozna go jeszcze osobno dodac.Do tego jak ktos lubi na ostro jak moj.R. kupilismy SOS CHILI pikantny i morde wykreca.Robilam tez saigonki nie raz tyle ze farsz moj jaki mi tam do glowy przyszedl.Bardzo priosto sie je robi.Caly przepis jest na opakowaniu tych blatow ryzowych do sajgonek.
 
Kupilam tez mieszanke meksykanska mrozona i mam zamiar tez zrobic z miesem.Do tego przyprawe do kuchni meksykanskiej i zobaczymy co z tego wyjdzie.
 
Iwonka robie dokladnie tak jak ty ta chinszczyzne tylko ze ja akurat do tego tylko miesko wieprzowe i nie polewam sosem sojowym a tak to sie zgadza:tak: jest pychotka i do tego zawsze ryz bialy biore:-)
 
Dziewczyny ja jeszcze robie cos takiego:

makaron rurki
ser zolty
ser topiony
smietana
kielbaska cienka tak ok pol kilograma

Kielbase kroje w bardzo (bardzo) drobna kosteczke i podsmazam na niewielkiej ilosci oleju. Do tej kielbasy wlewam smietane ( 400ml) i wrzucam ze 3 plasterki sera topionego ( smak jak kto chce ale ja zazwyczaj kupuje topiony bez smaku albo szynki) i mieszam az zgestnieje oczywiscie sole do smaku. Gotuje makaron i polewam go tym sosem ktory mi wyjdzie i na to ser zolty starty na tarce. Pycha i tez szybko:tak:
 
A ja kroję pierś z kurczaka w kawałeczki, podsmażam, dodaje do tego miesznkę chińską (mrożona z Biedronki), przyprawa do potraw chińskich.
A do tego zamiast ryżu kupuję makaron ryżowy, trochę drogi ale jest super, nie trzeba go gotowac, tylko zalewa sie wrzatkiem. no i zawsze to cos innego niż ryż. Ale kurna nie pamietam jak on się nazywa:-(
Danie jest prawie takie samo jak z restauracji chińskiej:-)
 
Pulpety w sosie pomidorowym
Z 1 kilograma miesa mielonego robie okolo 10-12 pulpetow.Najpierw mieso doprawiam wedle uznania,warzywko,czosnek itd.dodaje jajo i mieszam,czasem bulke tarta dosypuje.Niektorzy robia farsz jak na mielone kotlety.Formuje kulki(zeby sprawnie szlo mocze rece w zimnej wodzie to sie mieso nie przykleja do rak)i obtaczam w mace i wrzucam na wrzatek moze byc bulion.kiedy sie juz po gotuja okolo 20 minut wrzucam koncentrat pomidorowy i koperek jesli mam.Zaprawiam maka i gotowe.

Pulpety z warzywami
wloszczyzne (do wyboru kto co lubi)obieram myje scieram na tarce o grubych okach i na masle smaze na patelni czesto mieszajac.To dodaje to gotujacych sie pulpetow i razem dusze,rownierz dodaje koncentrat pomidorowy i zaprawiam lekko maka.Pyszne!
Pulpety mozna robic na rozne sposoby i bez pomidorow a np jak czasem jej pulpety w pomidorach i z makaronem to posypuje z wieszchu serem zoltym i jest tez super.
 
To ja robie tak samo jak Iwonka tylko ze przed wrzuceniem pulpecikow do wywaru jeszcze je troszke podsmazam( bardziej mi tak sos smakuje i to mieso nie pulchnieje tak) na patelni z odrobina oleju, a sos rowniez zaprawiam maka i odrobina smietany lub jogurtu natrualnego:tak::tak::tak:
 
O tak zapomnialam napisac ze mozna je tez troche podsmazyc i zaprawic rownierz smietana np.Ale to juz zalezy jak kto lubi i jak z czasme.Jedne i drugie sa rownie dobre.
 
reklama
To ja dorzucę swoją wersję:

Mieso mielone doprawiam solą, pieprzem, jajkiem,cebulką, majerankiem i bułka tartą ( w sumie to tak jak na kotlety mielone), w tym czasie gotuję wode z kostką rosołową, jak się juz zagotuje, uformowane pulpety wkładam do wrzątku ( nie podsmażam ich, bo takie sa zdrowsze i Kuba może je zjeśc) i gotuję pod przykryciem 15- 20 min.
Potem wyciągam je na talerz i do słoiczka wsypuje 2 łyżki mąki wlewam trochę zimnej wody, trzącham mocno i wlewam do tego wywaru (ciągle się gotuje na małym ogniu)
Potem do słoiczka wlewam śmietanę i zalewam ją (chartuję) tym wywarem, trzącham i wlewam do wywaru mieszając
Na koniec dodaję posiekany koperek i tym oto sposobem mam pulpety w sosie śmietanowo koperkowym ( no i te pulpety spowrotem do tego sosu do garnka)
Trochę namieszałm z tym przepisem ale chyba wiadomo o co chodzi.
A jak nie mam kopru to bez kopru też sa ok, w sumie nie wszyscy lubią koperek;-)

 
Do góry