ale fajny wątek...
sałątka z tuńczykiem jedna z moich lubycha
15dkg żółtego sera
4 jajka na twardo
2 puszki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
puszka kukurydzy
majonez kielecki
papryka słodka(w proszku of course)
pieprz
jaja i ser kroimy w kostkę,kukurydzę odcedzamy,tuńczyka też. Alles mieszamy ze sobą i majonezem.najlepsza jest next day.
a druga bardziej na kolacyjkę z mężulkiem...
dla 2-3 osób
2 piersi z kuraka
pomidor,pół ogórka zielonego (pomodora i ogóra ile kto lubi)
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
szklanka majonezu kieleckiego (ile kto lubi sosu)
pieprz czarny mielony,sok z cytryny, sos sałatkowy styl grecki,oliwa lub olej
mięso kroimy w kostkę,nie za dużą,pomodora i ogóra też mięso mieszamy z rozrobionym sosem sałatkowym i czosnkiem wyciśniętym przez praskę i tak z 3o minut enough. majonez mieszamy z łyzką soku z cytryny, drugim sprasowanym ząbkiem czosnku i pieprzem (ja dodaję czosnek granulowany) mięso smażymy,gorące wrzucamy do ogóra z pomodorem,,,aha cebulę w piórka i też do warzywek,mieszamy z majonezem i napychamy pity
pita 6 sztuk
3 szkl mąki pszennej,5dkg drożdży,szczypta soli i cukru,2 szkl wody,2 łyżki. oleju,olej do blachy. Drożdże rozrabiamy z 1/2 szkl wody i cukrem,odstawić. Dodać mąkę,olej,sól,wodę,wyrobic miękkie ciasto posmarować olejem odstawić do wyrośnięcia .podzielić na 6 części rozwałkować na okrągłe placki pozostawić do wyrośnięcia piec w temp 240 stopni około 10 minut,żeby pozostały białe i miękkie,ale żeby się upiekły...
sałątka z tuńczykiem jedna z moich lubycha
15dkg żółtego sera
4 jajka na twardo
2 puszki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
puszka kukurydzy
majonez kielecki
papryka słodka(w proszku of course)
pieprz
jaja i ser kroimy w kostkę,kukurydzę odcedzamy,tuńczyka też. Alles mieszamy ze sobą i majonezem.najlepsza jest next day.
a druga bardziej na kolacyjkę z mężulkiem...
dla 2-3 osób
2 piersi z kuraka
pomidor,pół ogórka zielonego (pomodora i ogóra ile kto lubi)
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
szklanka majonezu kieleckiego (ile kto lubi sosu)
pieprz czarny mielony,sok z cytryny, sos sałatkowy styl grecki,oliwa lub olej
mięso kroimy w kostkę,nie za dużą,pomodora i ogóra też mięso mieszamy z rozrobionym sosem sałatkowym i czosnkiem wyciśniętym przez praskę i tak z 3o minut enough. majonez mieszamy z łyzką soku z cytryny, drugim sprasowanym ząbkiem czosnku i pieprzem (ja dodaję czosnek granulowany) mięso smażymy,gorące wrzucamy do ogóra z pomodorem,,,aha cebulę w piórka i też do warzywek,mieszamy z majonezem i napychamy pity
pita 6 sztuk
3 szkl mąki pszennej,5dkg drożdży,szczypta soli i cukru,2 szkl wody,2 łyżki. oleju,olej do blachy. Drożdże rozrabiamy z 1/2 szkl wody i cukrem,odstawić. Dodać mąkę,olej,sól,wodę,wyrobic miękkie ciasto posmarować olejem odstawić do wyrośnięcia .podzielić na 6 części rozwałkować na okrągłe placki pozostawić do wyrośnięcia piec w temp 240 stopni około 10 minut,żeby pozostały białe i miękkie,ale żeby się upiekły...