reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Jestem w szoku :szok::szok::szok::szok: dawno tu nie zaglądałam, a tu tyle fajnych przepisów :tak::tak::tak::tak: Aniab te Twoje cuda to mnie zaskoczyły.... muszą być pycha ( nie mylić z naszą Pychą);-):tak::-D Buły też muszą być smaczne :tak::tak::tak:
 
reklama
A ja polecam sezonową potrawę:
LECZO Z KABACZKA
- Kabaczek taki dość duży lub 2 mniejsze
- 3 kiełbasy pokrojone w kostkę
- kawałek boczku ( ilość zależy od upodobania czy wolimy posmak boczku czy raczej tłuściutko ) też w kostkę
- jedna średnia cebula
- 2 papryki ( czerwone chodzi o kolor )
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Kabaczka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy łyżką środek z pestkami. Kroimy na pół plastry grubości ok. 1,5 cm a następnie w kostkę. W garnku podgrzewamy margarynę i wrzucamy kabaczka, chwilę smażymy, dolewamy trochę wody i dusimy, długość duszenia zależy od wieku kabaczka, minimum 30 min. Dodajemy paprykę i dalej dusimy. W tym czasie należy podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do garnka + koncentrat i przyprawy. Chwilę podusić jak za dużo podejdzie wodą odparować i gotowe :tak::-p
 
przepis danie meksykanskie
ja chodze na zakupy do Lidla tam jest taka mrozonka Mexico Mix za 4.99zł ale moze byc rowniez z innej firmy co sie dostanie w innych sklepach ;-)i nazywa sie sałatka meksykańska (mrozonka )
zawartosc torebki bez rozmrazania wrzócam na gorący olej do dosc wysokiego garnka i dusze jakies 10 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac potem dodaje kiełbase ( krązek) pokrojona w kostke i dodaje 2 torebki ryzu i podlewam woda wszystko dusze i co jakis czas mieszam az do miekkiego ryzu :tak:Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy najlepiej jest z pudliszki albo z łowicza ;-):tak:i doprawiam do smaku :tak:Zycze smaczego :tak::-D
 
U mnie bardzo chodliwe są parówki w cieście. Robi sie ciasto jak na naleśniki tylko dużo gęstsze (mleko+mąka+jajko) przyprawia np . papryką, lub ziołami suszonymi i odrobinkę soli bo parówki są słone. Potem wkładasz parówki do ciasta naleśnikowego, obtaczasz i smażysz na głębokim oleju ze wszystkich stron aż się zezłocą. Do tego robię jakąś sałatkę i pycha. Ulubione danie Adrianka!:-D Najlepsze są mniejsze parówki lub przekroic te duże na pół!
 
Sikoreczka ja też je robię tylko że jak włoże parówkę i zawinę w naleśniku to to obtaczam w jajku i bułce tartej i dopiero na patelnię. ( wychodzą jak krokieciki) No i ja do tego robię barszczyk czerwony:tak::tak::tak:
 
Tak ale ja wkładam parówki do surowego ciasta, może nie napisałam, tak żeby dokładnie oblepiło parówki i smażę na głębokim oleju. Hmmm... Muszę wypróbowac twój przepis!
A może macie coś z cukinią? Bo dostałam sporą cukinię i nie bardzo wiem co z nią zrobic!
 
Ja z cukinii robię leczo- wydrążam ją kroję w kostkę i smażę razem z cebulką, kiełbasą, papryką, pomidorami potem to lekko duszę i przyprawiam do smaku
 
reklama
Sałatka z tuńczyka!
dwie garście drobneo makaronu(ja daję muszelki)
puszka tuńczyka w oleju
brokuł
czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
oliwa, sól, pieprz
makaron ugotowac, odcedzic nie przelewac zimną wodą(!). brokuł podzielic na różyczki i blanszowac 3-4 min w posolonym wrzątku. czosnek posiekac i podsmażyc na oliwie, wymieszac z ciepłym makaronem. paprykę pokroic w kostke. tuńczyka rozdrobnic. wszystko razem wymieszac, doprawie solą i pieprzem.
To danie smakuje i na ciepło i na zimno.:-D
 
Do góry