reklama
Pycha
mama Mai i Marty
Aniab te Twoje cuda to mnie zaskoczyły.... muszą być pycha ( nie mylić z naszą Pychą);-)
dobre
ania138
miłość w trzech wymiarach
A ja polecam sezonową potrawę:
LECZO Z KABACZKA
- Kabaczek taki dość duży lub 2 mniejsze
- 3 kiełbasy pokrojone w kostkę
- kawałek boczku ( ilość zależy od upodobania czy wolimy posmak boczku czy raczej tłuściutko ) też w kostkę
- jedna średnia cebula
- 2 papryki ( czerwone chodzi o kolor )
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Kabaczka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy łyżką środek z pestkami. Kroimy na pół plastry grubości ok. 1,5 cm a następnie w kostkę. W garnku podgrzewamy margarynę i wrzucamy kabaczka, chwilę smażymy, dolewamy trochę wody i dusimy, długość duszenia zależy od wieku kabaczka, minimum 30 min. Dodajemy paprykę i dalej dusimy. W tym czasie należy podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do garnka + koncentrat i przyprawy. Chwilę podusić jak za dużo podejdzie wodą odparować i gotowe
LECZO Z KABACZKA
- Kabaczek taki dość duży lub 2 mniejsze
- 3 kiełbasy pokrojone w kostkę
- kawałek boczku ( ilość zależy od upodobania czy wolimy posmak boczku czy raczej tłuściutko ) też w kostkę
- jedna średnia cebula
- 2 papryki ( czerwone chodzi o kolor )
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Kabaczka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy łyżką środek z pestkami. Kroimy na pół plastry grubości ok. 1,5 cm a następnie w kostkę. W garnku podgrzewamy margarynę i wrzucamy kabaczka, chwilę smażymy, dolewamy trochę wody i dusimy, długość duszenia zależy od wieku kabaczka, minimum 30 min. Dodajemy paprykę i dalej dusimy. W tym czasie należy podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do garnka + koncentrat i przyprawy. Chwilę podusić jak za dużo podejdzie wodą odparować i gotowe
Jusia22
Fanka BB :)
przepis danie meksykanskie
ja chodze na zakupy do Lidla tam jest taka mrozonka Mexico Mix za 4.99zł ale moze byc rowniez z innej firmy co sie dostanie w innych sklepach ;-)i nazywa sie sałatka meksykańska (mrozonka )
zawartosc torebki bez rozmrazania wrzócam na gorący olej do dosc wysokiego garnka i dusze jakies 10 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac potem dodaje kiełbase ( krązek) pokrojona w kostke i dodaje 2 torebki ryzu i podlewam woda wszystko dusze i co jakis czas mieszam az do miekkiego ryzu Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy najlepiej jest z pudliszki albo z łowicza ;-)i doprawiam do smaku Zycze smaczego
ja chodze na zakupy do Lidla tam jest taka mrozonka Mexico Mix za 4.99zł ale moze byc rowniez z innej firmy co sie dostanie w innych sklepach ;-)i nazywa sie sałatka meksykańska (mrozonka )
zawartosc torebki bez rozmrazania wrzócam na gorący olej do dosc wysokiego garnka i dusze jakies 10 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac potem dodaje kiełbase ( krązek) pokrojona w kostke i dodaje 2 torebki ryzu i podlewam woda wszystko dusze i co jakis czas mieszam az do miekkiego ryzu Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy najlepiej jest z pudliszki albo z łowicza ;-)i doprawiam do smaku Zycze smaczego
sikoreczka79
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2007
- Postów
- 6 890
U mnie bardzo chodliwe są parówki w cieście. Robi sie ciasto jak na naleśniki tylko dużo gęstsze (mleko+mąka+jajko) przyprawia np . papryką, lub ziołami suszonymi i odrobinkę soli bo parówki są słone. Potem wkładasz parówki do ciasta naleśnikowego, obtaczasz i smażysz na głębokim oleju ze wszystkich stron aż się zezłocą. Do tego robię jakąś sałatkę i pycha. Ulubione danie Adrianka! Najlepsze są mniejsze parówki lub przekroic te duże na pół!
sikoreczka79
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2007
- Postów
- 6 890
Tak ale ja wkładam parówki do surowego ciasta, może nie napisałam, tak żeby dokładnie oblepiło parówki i smażę na głębokim oleju. Hmmm... Muszę wypróbowac twój przepis!
A może macie coś z cukinią? Bo dostałam sporą cukinię i nie bardzo wiem co z nią zrobic!
A może macie coś z cukinią? Bo dostałam sporą cukinię i nie bardzo wiem co z nią zrobic!
sikoreczka79
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2007
- Postów
- 6 890
No to muszę zrobic! Lubie leczo ale z cukinią jeszcze nie jadłam!
reklama
sikoreczka79
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2007
- Postów
- 6 890
Sałatka z tuńczyka!
dwie garście drobneo makaronu(ja daję muszelki)
puszka tuńczyka w oleju
brokuł
czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
oliwa, sól, pieprz
makaron ugotowac, odcedzic nie przelewac zimną wodą(!). brokuł podzielic na różyczki i blanszowac 3-4 min w posolonym wrzątku. czosnek posiekac i podsmażyc na oliwie, wymieszac z ciepłym makaronem. paprykę pokroic w kostke. tuńczyka rozdrobnic. wszystko razem wymieszac, doprawie solą i pieprzem.
To danie smakuje i na ciepło i na zimno.
dwie garście drobneo makaronu(ja daję muszelki)
puszka tuńczyka w oleju
brokuł
czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
oliwa, sól, pieprz
makaron ugotowac, odcedzic nie przelewac zimną wodą(!). brokuł podzielic na różyczki i blanszowac 3-4 min w posolonym wrzątku. czosnek posiekac i podsmażyc na oliwie, wymieszac z ciepłym makaronem. paprykę pokroic w kostke. tuńczyka rozdrobnic. wszystko razem wymieszac, doprawie solą i pieprzem.
To danie smakuje i na ciepło i na zimno.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 560
- Wyświetleń
- 44 tys
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 1 tys
Podziel się: