reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Dawno nic się tu nie działo, więc wklejam przepis:

SAŁATKA COLESŁAW

  • 8 filiżanek białej kapusty (drobno startej)
  • ¼ filiżanki drobno startej marchwi
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 1/3 filiżanki cukru pudru (można mniej)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • ¼ filiżanki mleka (lub mniej, jak majonez nie jest bardzo gęsty)
  • ½ filiżanki gęstego majonezu
  • 1 ½ łyżki białego octu winnego
  • 2 ½ łyżki soku z cytryny

Zrobić sos i polać nim warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godz.

 
reklama
Zupa cebulowa:
Potrzeba:
czery duże cebule,
łyżka mąki,
dwa kubki bulionu

Cebulę pokroić w plasterki jeśli nie będziemy chcieli miksować, trzeba pokroić bardzo drobno, Cebulę podsmażamy na margarynie , jak się zarumieni pruszymy łyżką mąki i zalewamy bulionem gotujemy aż cebula będzie miękka. Przyprawiamy do smaku, według uznania miksujemy.Można jeszcze podbić mąką
Jako dodatek świetnie pasują grzanki z czerstwego chleba.
Robie je w następujący sposób:

Chleb obieram ze skórki kroję w drobną kostkę i smażę na teflonie aż staną się chrupkie .

Smacznego!:-)
 
Cloe - właśnie zanotowałam sobie Twój przepis i dzisiaj ugotuję, bo akurat mam wywar i zastanawiałam się co z nim zrobić. A cebulowej jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję:-).
 
Ale jakie mięska?
Obiadowe czy takie na przjęcia lub do chleba?

Ja mogę polecić boczek pieczony - kupujesz kawał surowego boczku do rolowania, smarujesz oliwą, czosnkiem, solą + ew delikatem do mięs, rolujesz i pieczesz w keksówce po 1,5 na kilogram mięsa :)
Po upieczeniu kroi się plastry do chleba :)
 
Leika robie to samo tylko ze ja srodek boczku smaruje musztarda z majerankiem wymieszana. +sol+pieprz+bazylia+oregano+estragon itd. daje wszystkie przyprawy jakie mam po prostu :-) z wieszchu smaruje rowniez musztarda i w miseczce mieszam wszystkie przyprawy razem posypuje cala rolade polewam olejem wkladam w folie do pieczenia w foli trzeba zrobic lekkie dziurki piecze sie w piekarniku na ok. 150 stopni odstawic az ostychnie puzniej do lodowki i tez w plastry na chlebek mniaammm :tak:

2.KURCZAK W MIODZIE -moze znacie ale napisze dla tych kto nie zna :-D

-Palki,skrzydelka itd. ktore kolwiek czesci kurczaka gotujemy w kostce drobiowej. ( nie za dlugo zeby sie nie rozwalaly)
-Odstawiamy na bok az ostygna.
-Obsypujemy papryka slodka
-solimy
-smazymy
-jak beda juz podsmazone polewamy je miodem dolewajac na patelnie po trochu bulionu ktory zostal z gotowania kurczaka.
Bulion dodajemy poniewaz miod latwo sie przypala wiec nie odchodzcie najlepiej od patelni ;-)
smazymy tak dlugo az kurczak zrobi sie szklisty
Przy tym naprawde nie da sie palcy lizac ;-)
SMACZNEGO !!!!!!
 
Caro 18 muszę ten przepis wyprobować:happy:

Iwonka 2006 mam prosty przepis na schab nadziewany pieczarkami.

Potrzeba:
schab ( ilość wg potrzeb)
pieczarki.

Schab najlepiej wcześniej zamarynować. Ja dzień wcześniej nacieram olejem,czosnkiem obsypuję wszelkimi przyprawami jakie mam w domu.Wkładam do lodówki na noc. Następnego dnia nożem, najszerszym jaki mam, robię przez środek porcji dziurę. Wcześniej duszę pieczarki na masełku,można dusić również z cebulką , muszą byś dobrze odparowane. póżniej wkładam je do przygotowanej porcji mięsa . Pieczarki upycham rączką od łyżki. Wkładam do rondla . Mięso obsmażam ze wszystkich stron ( delikatnie by pieczarki nie wylatywały) Potem wlewam wodę do połowy porcji mięsa, dodaję wszelkie zioła jakie mam pod ręką , na wolnym ogniu duszę ok. 1,5 godziny. Jeśli pieczarki nie odparują mi dobrze,pozostały wywar też dodaję do robionego sosu. Jak mięso będzie miękkie, wyjmuję kładę na talerz kroje w ukośne plastry, sos podbijam mąką ze śmietaną.

Smacznego!;-)
 
reklama
Dziewczyny znacie może fajne przepisy na szybkie sałatki takie które można podać gościom na kolacje?
 
Do góry