reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Sałatka amerykańska
puszka kukurydzy
puszka ananasa(plastry)
puszka brzoskwiń
podwójna ugotowana lub pieczona pierś z kurczaka
torebka ugotowanego ryżu
paczka rodzynek
majonez.
Ananasa,brzoskwinie i pierś kroimy w kostkę,dodajemy resztę składników,mieszamy i wstawiamy do lodówki,żeby się przegryzło.
 
reklama
Pierniczki
1 kg maki
kostka margaryny
5 jajek
2 szk.cukru
1 średni słoik miodu(taki jak po dżemie)
1 małe op.kakao(100g)
2 op.przyprawy do piernika
łyżka cynamonu
1,5 łyżki amoniaku
2 łyżki kawy do zaparzenia
2 łyżki proszku do pieczenia
Margarynę roztapiamy,studzimy,amoniak rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody,kawę zaparzamy w pół szklanki wody,studzimy.
Do mąki dodajemy: margarynę,jajka,cukier,miód,kakao,przyprawę,cyn amon,amoniak, proszek i esencję kawową.Wyrabiamy i zostawiamy na noc w lodówce.Wycinamy pierniczki i pieczemy ok.10 minut w 180*C.
 
MIODOWNIK
Ciasto:
0,5 kg mąki
1/2 margaryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyż. miodu
1 jajko
1 żółtko
3/4 szk. cukru pudru
2-3 łyż.śmietany
Zagnieść ciasto,ma mieć konsystencję ciasta na pierogi.Podzielić na 4 części,rozwałkować na grubość 4-5 mm i wylepić blachę - ciasto ma być na samym dnie - nic na boki nie może wystawać:no:. Piec ok.12 minut jak się zarumieni.Obkrojone resztki ciasta zagnieść,rozwałkować i też upiec:tak:.Jak wystygnie ten placek z resztek to trzeba go pokruszyć - ja przez maszynkę do mięsa przekręcam i super:tak:.
Masa:
8 łyż, kaszy manny
3 cukry waniliowe
1 litr mleka - pogotować chwilę razem,jak trochę wystygnie to dodajemy 1 margarynę i ucieramy na puch.Przekładamy placki,na wierzch trzeciego dajemy masę i posypujemy okruchami.Przykrywamy papierem śniadaniowym,kładziemy deseczkę i na to obciążamy talerzem.
Najlepiej ciasto robić wieczorem,bo jak poleży przez noc to placki zmiękną i rano rozpływają się w buziolku:tak:

 
Murzynek / babeczki

Małe masło roślinne MR - wtedy wychodzi najlepiej :tak:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklankaki wody lub mleka ( ja daję wodę )
4 łyżki kakao
4 jajka


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę, cukier, cukier waniliowy, kakao. Mieszamy żeby się wszystko rozpuściło :tak: Odlewamy 10 łyżek ( 1/3 pudełka po margarynie :sorry::rofl2:) Odstawiamy do wystudzenia.

Z białek ubijamy pianę na sztywno ( dodaje szczyptę soli )

Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia łączymy z wystudzoną masą kakaową. Na koniec dodajemy ubitą pianę.

Ja piekę w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 50 min w 200 stopniach.

Babeczek wychodzi, około 30 :tak: 200 stopni przez 15-20 min

Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika smaruje polewą i posypuje wiórkami :tak:

Smacznego :tak:
 
SEROMAKOWIEC

Masa serowa:
60 dkg twarogu 3 razy mielonego
6 jajek - białka osobno ubić ze szczyptą soli
15 dkg margaryny
25 dkg pudru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
aromat pomarańczowy lub do sernika.
Wszystko razem zmiksować,pianę dodać na końcu i delikatnie wymieszać.
Masa makowa:
25 dkg maku(sparzyć wrzątkiem i przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach przepuścić)
1 łyż. kakao
1 łyż. dżemu
4 łyż. maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka osobno ubić)
aromat migdałowy
Tak samo jak z masą serową.
piekarnik nagrzać na 170-180 stopni,na środek blachy wykładać 3 łyżki sera - 2 maku - 2 sera i tak już do końca po 2 łyżki na przemian.
Piec aż ser się zrumieni - ok.50 minut.
 
O to cos dla mnie :tak:

No i jeszcze przepis na Colesław...
Ale ja zawsze kupuje gotwa :)

8 filiżanek białej Kapusty startej na grubej tarce jarzynowej;
1/4 filiżanki drobnostartej marchewki;
2 małe cebule drobnoposiekane;
1/3 filiżanki cukru pudru (lub nieco mniej-do smaku);
1/2 łyżeczki (do herbaty) soli;
2/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu;
1/4 filiżanki mleka (lub mniej, jeśli majones nie jest gęsty);
1/2 filiżanki majonezu (najlepiej gęsty-Dekoracyjny);
1 i 1/2 łyżki (do zupy) białego octu winnego;
2 i 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny.

Wykonanie:
Startą kapuste i marchewke wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, soliem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
 
Ostatnia edycja:
Placek makowo-biszkoptowy

Masa makowa:
-2szkl maku
-1szkl cukru(lub 8 łyżek cukru i 2 łyżki miodu)
-50g rodzynków
-50g orzechów włoskich
-4 jajka
-3 łyżki bułki tartej
-1łyżecka proszku do pieczenia
-1łyżeczka skórki z pomarańczy
-olejek migdałowy

Ciasto biszkoptowe
-1 szkl.mąki pszennej
-2/3szkl cukru
-4jajka
-1łyżka octu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa
-150g margaryny
-3łyżki kakao
-3łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masa makowaL
Mak sparzyć,odcedzić na sicie, zemleć
żóltka ubic z cukrem,polaczyc zmakiem\dodac bulke tarta proszek do pieczeniai ewentualnie miód
dodac ubita piane z bialek oraz bakalie

ciasto biszkoptowe
bialka ubic na szywno
wsypac cukier, ubijajac\
polaczyc z zoltkami
wsypac make z proszkiem
dodac ocet, wymieszac

Polewa czekoladowa
mararyne rozpuscic dodac ccukier i kakao, wymieszac

placek makowo-biszkoptowu:
blaszke o wymiarach 24x36 wylozyc folia aluminiowa i posmarowac olejem
mase makowa wylozyc do foremki
ciasto biszkoptowe wyłac na ciadto makowe
piec 50 min w temp 180*C
wystudzone casto wylozyc biszkoptem na spód
placek polac gorącą polewą


posypac np orzechami:tak::tak:


Rolada makowa
ciasto
-6 jajek
-po 6 lyzek cukru
-6 lyzek maki
-lyzeczka proszku do pieczenia
-3 lyzki oleju


masa:
-30dag maku
-kostka margaryny
-szklanka cukru\
-10dag rodzynek
-3 jajka
-olejek migdałowy

Przygotowanie:
białka ubic na sztywa piane.ubijajac dodawac cukier zoltka i make z proszkiem
wlac olej i wymieszac
ciasto wlac na blache wylozoną pergaminem, piec o 25 min w 170*C
po upieczeniu biszkopt przelozyc na wilgotną sciereczkę zwinąć luźno roladę
ciasto rozwinąć gdy wysygnie
mak zalac wzratkiem i odstawic na 2 godziny
nastepnie odcedzic i dwukrotnie zmielic
jaja ubic z cukrem dodac mak rodzynki i olejek migdałowy
margaryne rozpuscic dodawac po lyzce do masy makowej
podgrzewac, mieszając az masa zgestnieje
zimny biszkopt posmarowac masą makową i zwinąć roladę:tak:
 
reklama
To ja też dodaję 2 przepisy sprawdzone - ŚWIETNE NA ŚWIĘTA


PIECZARKI PO GRECKU

Składniki:

40 DAG PIECZAREK
1 B.DUŻA MARCHEW ALBO 2 MNIEJSZE
1 CEBULA
KAWAŁEK SELERA
KONCENTRAT POMIDOROWY
NATKA PIETRUSZKI
3-4 ŁYŻKI OLEJU
WODA
SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK


Pieczarki płuczemy, kroimy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę, lekko rumienimy i dodajemy odcedzone pieczarki. podsmażamy wszystko aby woda odparowała i lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsażamy lekko na odrobinie oleju, podlewamy delkatnie wodą, przyprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy marchew i seler będą już prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ( na oko do smaku i koloru ) .
Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą jeszcze ciepłe i ewentualnie doprawiamy do smaku wedle upodobania.




ROLADA SCHABOWA

Składniki:

1- 1,5 kg. schabu
25 dag.mięsa drobiowego (mielonego)
papryka czerwona świeża
rarść groszku konserwow. lub kukurydzy
ser żółty
jajko
przyprawy


Schab przeciąć na cienki płat, trochę rozbić, posolić, popieprzyć.
Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, paprykę czerwona pokrojoną w kostkę i groszek lub kukurydzę,wymieszać.
Na rozłożony płat nałożyć plastry sera żółtego, a na to farsz mięsny.
Zawinąć roladę i szczelnie owinąć folią aluminiową.
Piec w temo. 180 st. C o.k 1,5 godz.
Po upieczeniu nie rozwijać aż ostygnie.


:-):-):-) POLECAM :tak::tak::tak:
 
Do góry