Placek makowo-biszkoptowy
Masa makowa:
-2szkl maku
-1szkl cukru(lub 8 łyżek cukru i 2 łyżki miodu)
-50g rodzynków
-50g orzechów włoskich
-4 jajka
-3 łyżki bułki tartej
-1łyżecka proszku do pieczenia
-1łyżeczka skórki z pomarańczy
-olejek migdałowy
Ciasto biszkoptowe
-1 szkl.mąki pszennej
-2/3szkl cukru
-4jajka
-1łyżka octu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
-150g margaryny
-3łyżki kakao
-3łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masa makowaL
Mak sparzyć,odcedzić na sicie, zemleć
żóltka ubic z cukrem,polaczyc zmakiem\dodac bulke tarta proszek do pieczeniai ewentualnie miód
dodac ubita piane z bialek oraz bakalie
ciasto biszkoptowe
bialka ubic na szywno
wsypac cukier, ubijajac\
polaczyc z zoltkami
wsypac make z proszkiem
dodac ocet, wymieszac
Polewa czekoladowa
mararyne rozpuscic dodac ccukier i kakao, wymieszac
placek makowo-biszkoptowu:
blaszke o wymiarach 24x36 wylozyc folia aluminiowa i posmarowac olejem
mase makowa wylozyc do foremki
ciasto biszkoptowe wyłac na ciadto makowe
piec 50 min w temp 180*C
wystudzone casto wylozyc biszkoptem na spód
placek polac gorącą polewą
posypac np orzechami
Rolada makowa
ciasto
-6 jajek
-po 6 lyzek cukru
-6 lyzek maki
-lyzeczka proszku do pieczenia
-3 lyzki oleju
masa:
-30dag maku
-kostka margaryny
-szklanka cukru\
-10dag rodzynek
-3 jajka
-olejek migdałowy
Przygotowanie:
białka ubic na sztywa piane.ubijajac dodawac cukier zoltka i make z proszkiem
wlac olej i wymieszac
ciasto wlac na blache wylozoną pergaminem, piec o 25 min w 170*C
po upieczeniu biszkopt przelozyc na wilgotną sciereczkę zwinąć luźno roladę
ciasto rozwinąć gdy wysygnie
mak zalac wzratkiem i odstawic na 2 godziny
nastepnie odcedzic i dwukrotnie zmielic
jaja ubic z cukrem dodac mak rodzynki i olejek migdałowy
margaryne rozpuscic dodawac po lyzce do masy makowej
podgrzewac, mieszając az masa zgestnieje
zimny biszkopt posmarowac masą makową i zwinąć roladę