reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Coby w zimie było coś smacznego do obiadu;-):tak:.
Sałatka z fasolki szparagowej
3 kg szparagówki
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 słoiczek koncentrat pomidorowy
3 łyż soli
1 szk. cukru
3 szk. wody
2szk. octu
1 szk. oleju
Fasolkę obgotować 5 minut,odcedzić.dodać resztę składników i gotować na małym ogniu 30-40 minut.Na gorąco zamykać w słoikach.

Cukinia z papryką
3 kg cukinii - w kostkę
1 kg papryki - w kostkę
1 kg cebuli - w talarki
3 łyżki soli - odstawić wszystko na godzinkę i odcedzić
Zalewa:
1 litr octu jabłkowego lub winnego
70 dkg cukru - zagotować
1 litr koncentratu
1 łyżeczka papryki chili.Wszystko razem gotować 15-20 minut.Gorące nakładać do słoików.
Sałatka papryka z pieczarkami
2 kg papryki
1 kg pieczarek
1/2 kg cebuli - talarki
4 szk.wody
1 szk. octu
1 szk. cukru
3 łyżeczki soli
Wszystko gotować 20 minut i na gorąco do słoików.
Sałatki to tak na 5-6 litrowych ale ja robię w takich po dżemach i więcej wychodzi,a pieczarki w gotowaniu kurczą się trochę.

Sałatka ogórkowa:
4 kg ogórków(obrane i w talarki pokrojone)
marchew starta na tartce jarzynowej(ile kto chce),cebula w półtalarki,gorczyca.
Zalewa:1szk.octu, 4 szk.wody,3/4 szk. cukru,2 łyżki soli.Zagotować i wrzucić wszystkie składniki i na noc zostawić w chłodnym miejscu(na balkon najlepiej).Zagotować wszystko razem i nakładać do słoiczków.Pasteryzować z 15 minut.

Zalewa do papryki:
2,5 l wody
1/2 l octu
1,5 szk. cukru
2 łyżeczki soli
ziele,listek po 2 do słoika
czosnek lub gorczyca.Zagotować i zalewać słoiki,pasteryzować.

Zalewa do grzybów
:
1/2 -1 szk. octu 10%
3-4 szk. wody
1 łyż. soli
3 łyż. cukru
ziele,listek,pieprz.Wszystko zagotować i połączyć z obgotowanymi grzybami. Pasteryzować 15 minut.

Buraczki z papryką:
4 kg ugotowanych i startych na jarzynowej buraczków
1 kg papryki (taka gorsza może być,trochę przywiędnięta) w paseczki pokroić
1 kg cebuli i kostkę
3/4 szk. cukru
2 łyż soli
1 szk.oliwy
1 szk. octu
1 szk. wody.Zagotować wszystko,tak aż cebula będzie miękka i do słiczków na gorąco nakładać.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Cukinia z papryką
3 kg cukinii - w kostkę
1 kg papryki - w kostkę
1 kg cebuli - w talarki
3 łyżki soli - odstawić wszystko na godzinkę i odcedzić
Zalewa:
1 litr octu jabłkowego lub winnego
70 dkg cukru - zagotować
1 litr koncentratu
1 łyżeczka papryki chili.Wszystko razem gotować 15-20 minut.Gorące nakładać do słoików.
Sałatki to tak na 5-6 litrowych ale ja robię w takich po dżemach i więcej wychodzi,a pieczarki w gotowaniu kurczą się trochę.
pieczarki? jakie pieczarki i ile?
 
A ja napiszę przepis na szybką sałatkę:

Sałatka z tuńczykiem:
400g ryżu
2 tuńczyki sałatkowe w sosie własnym (ja kupuję tylko biedronkowe)
1 puszka kukurydzy
Natka pietruszki (najlepiej świeża ale niekoniecznie)
10 ugotowanych jajek
Majonez

Ryż spażyć, jajka pokroić w kostkę (ja robię przez sitko). Dodać kukurydzę razem z wodą, tuńczyka i natkę pokrojoną. No i majonez i wszystko razem wymieszać. Przyprawić wedle uznania.

Proporcję można zmnieszyć, ja robię tak bo u mnie to idzie szybko. Jak mam to już na tależu lubimy dodać prażoną cebulkę.

Smacznego!!!
 
CHIŃSZCZYZNA

Jedną podwójną pierś z kurczaka smaże. Na tarce o dużych oczkach trę marchew i pietruszkę. Dodaję do piersi i razem duszę aż wszystko będzie miękie do tego dodaję dwa fix knora i potem wsypuję kukurydzę. Wszystko chwilę gotuję i już. A no i trochę doprawiam do smaku. Podaję z ryżem
(można dodać też np. paprykę, ogórka konserwowego)

SMACZNEGO!!!
 
Fasolka po bretońsku
0,5 kg fasoli - (namoczyć na noc,zlać wodę,świeżej nalać i gotować prawie do miękkości),dodać
2-3 marchewki i cebule
listek laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa,vegeta,przyprawa do fasolki po bretońsku
30 dkg kiełbasy - (można też boczku dodać) - w kostkę pokroić i podsmażyć,dodać do fasoli
1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego lub przetarte pomidory
Jeśli będzie za rzadkie to można dodać mąki lub zmiksować trochę fasolki z wywarem.
 
reklama
PIERSI zapiekane z serem i pieczarkami
sklad:
4 piersi
ser starkowany na tarce lub gotowy
pieczarki
jajko
bulka
przyprawy vegeta,pieprz
olej lub oliwa

przygotowanie:
piersi tluczemy przyprawiamy,nastepnie kroim pieczarki podsmazamy na oliwie i odkladamy na talerzyk,smazymy pier z jednej strony,potem przekladamy na druga i kladziemy na nia najpierw pieczarki potem ser,przykrywamy pokrywka na minutke az ser sie rozplynie...

najlepsze z ziemnoiaczkami i sorowka z kapusty czerwonej
SMACZNEGO!!!
 
Do góry