Marta1981
Rodzyneczka
Coby w zimie było coś smacznego do obiadu;-).
Sałatka z fasolki szparagowej
3 kg szparagówki
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 słoiczek koncentrat pomidorowy
3 łyż soli
1 szk. cukru
3 szk. wody
2szk. octu
1 szk. oleju
Fasolkę obgotować 5 minut,odcedzić.dodać resztę składników i gotować na małym ogniu 30-40 minut.Na gorąco zamykać w słoikach.
Cukinia z papryką
3 kg cukinii - w kostkę
1 kg papryki - w kostkę
1 kg cebuli - w talarki
3 łyżki soli - odstawić wszystko na godzinkę i odcedzić
Zalewa:
1 litr octu jabłkowego lub winnego
70 dkg cukru - zagotować
1 litr koncentratu
1 łyżeczka papryki chili.Wszystko razem gotować 15-20 minut.Gorące nakładać do słoików.
Sałatka papryka z pieczarkami
2 kg papryki
1 kg pieczarek
1/2 kg cebuli - talarki
4 szk.wody
1 szk. octu
1 szk. cukru
3 łyżeczki soli
Wszystko gotować 20 minut i na gorąco do słoików.
Sałatki to tak na 5-6 litrowych ale ja robię w takich po dżemach i więcej wychodzi,a pieczarki w gotowaniu kurczą się trochę.
Sałatka ogórkowa:
4 kg ogórków(obrane i w talarki pokrojone)
marchew starta na tartce jarzynowej(ile kto chce),cebula w półtalarki,gorczyca.
Zalewa:1szk.octu, 4 szk.wody,3/4 szk. cukru,2 łyżki soli.Zagotować i wrzucić wszystkie składniki i na noc zostawić w chłodnym miejscu(na balkon najlepiej).Zagotować wszystko razem i nakładać do słoiczków.Pasteryzować z 15 minut.
Zalewa do papryki:
2,5 l wody
1/2 l octu
1,5 szk. cukru
2 łyżeczki soli
ziele,listek po 2 do słoika
czosnek lub gorczyca.Zagotować i zalewać słoiki,pasteryzować.
Zalewa do grzybów:
1/2 -1 szk. octu 10%
3-4 szk. wody
1 łyż. soli
3 łyż. cukru
ziele,listek,pieprz.Wszystko zagotować i połączyć z obgotowanymi grzybami. Pasteryzować 15 minut.
Buraczki z papryką:
4 kg ugotowanych i startych na jarzynowej buraczków
1 kg papryki (taka gorsza może być,trochę przywiędnięta) w paseczki pokroić
1 kg cebuli i kostkę
3/4 szk. cukru
2 łyż soli
1 szk.oliwy
1 szk. octu
1 szk. wody.Zagotować wszystko,tak aż cebula będzie miękka i do słiczków na gorąco nakładać.
Sałatka z fasolki szparagowej
3 kg szparagówki
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 słoiczek koncentrat pomidorowy
3 łyż soli
1 szk. cukru
3 szk. wody
2szk. octu
1 szk. oleju
Fasolkę obgotować 5 minut,odcedzić.dodać resztę składników i gotować na małym ogniu 30-40 minut.Na gorąco zamykać w słoikach.
Cukinia z papryką
3 kg cukinii - w kostkę
1 kg papryki - w kostkę
1 kg cebuli - w talarki
3 łyżki soli - odstawić wszystko na godzinkę i odcedzić
Zalewa:
1 litr octu jabłkowego lub winnego
70 dkg cukru - zagotować
1 litr koncentratu
1 łyżeczka papryki chili.Wszystko razem gotować 15-20 minut.Gorące nakładać do słoików.
Sałatka papryka z pieczarkami
2 kg papryki
1 kg pieczarek
1/2 kg cebuli - talarki
4 szk.wody
1 szk. octu
1 szk. cukru
3 łyżeczki soli
Wszystko gotować 20 minut i na gorąco do słoików.
Sałatki to tak na 5-6 litrowych ale ja robię w takich po dżemach i więcej wychodzi,a pieczarki w gotowaniu kurczą się trochę.
Sałatka ogórkowa:
4 kg ogórków(obrane i w talarki pokrojone)
marchew starta na tartce jarzynowej(ile kto chce),cebula w półtalarki,gorczyca.
Zalewa:1szk.octu, 4 szk.wody,3/4 szk. cukru,2 łyżki soli.Zagotować i wrzucić wszystkie składniki i na noc zostawić w chłodnym miejscu(na balkon najlepiej).Zagotować wszystko razem i nakładać do słoiczków.Pasteryzować z 15 minut.
Zalewa do papryki:
2,5 l wody
1/2 l octu
1,5 szk. cukru
2 łyżeczki soli
ziele,listek po 2 do słoika
czosnek lub gorczyca.Zagotować i zalewać słoiki,pasteryzować.
Zalewa do grzybów:
1/2 -1 szk. octu 10%
3-4 szk. wody
1 łyż. soli
3 łyż. cukru
ziele,listek,pieprz.Wszystko zagotować i połączyć z obgotowanymi grzybami. Pasteryzować 15 minut.
Buraczki z papryką:
4 kg ugotowanych i startych na jarzynowej buraczków
1 kg papryki (taka gorsza może być,trochę przywiędnięta) w paseczki pokroić
1 kg cebuli i kostkę
3/4 szk. cukru
2 łyż soli
1 szk.oliwy
1 szk. octu
1 szk. wody.Zagotować wszystko,tak aż cebula będzie miękka i do słiczków na gorąco nakładać.
Ostatnia edycja: