reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

rafaello
1 l. mleka
2 duże paczki wiórków kokosowych
puszka orzeszków
migdały
rodzynki
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 masło roślinne duże(500 g.)
1.5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 paczki krakersów


3/4 mleka zagotować z 1.5 szkl.cukru i cukrem wanilinowym.Do odlanego zimnego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.Do gotującego się mleka dodać to zimne z mąką i szybko mieszać.Uwaga masa szybko gęstnieje i się przypala.Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia.Do ostygniętej masy dodajemy mocno utarte masło(ok.5-8 minut)i wiórki kokosowe.Miksujemy dalej by nie było grudek.
Blachę wykładamy krakersami i nakładamy część kremu.Kładziemy kolejną warstwę krakersów i masy kokosowej.Przybieramy wiórkami kokosowymi i siekanymi bakaliami.
Całośc wkładamy na min.2 godz. do lodówki.

PYCHA. Lepsze niż ze sklepu.
SMACZNEGO!!!!

moje ciasto tortowe -Wenus

Upiec biszkopt (w tortownicy) lub można kupić gotowy 3 warstwowy Delecty

Składniki na masę:
25 dag.sera białego zmielonego
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru pudru
0.5l. śmietany kremówki

Dodatkowo dżem brzoskwiniowy
puszka brzoskwiń

Do sera białego zmielonego dodajemy 2 galaretki rozpuszczone w 2 1\2 szkl.wody( wystudzone).Smietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do niej masę serową cały czas lekko ubijając.
Biszkopt kroimy na 3 części.1 część nasączamy zalewą z brzoskwiń i wylewamy połowę masy serowej.Pokrywamy to brzoskwiniami pokrojonymi w dość grubą kostkę.Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i znów nasączamy sokiem.Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy trzecim blatem..Na wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym i i posypujemy smażonym kokosem.Wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.

smażony kokos:

10 dag.wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Wszystkie skladniki wyłożyć na patelnię i smażyć na malutkim ogniu na zloty kolor.
Moje Wenus wygląda tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Dowikla jak kupisz biszkopt potrójny Delecty to piekarnik Ci nie potrzebny.
tylko lodówka i patelnia.:-D:-D:-D:-D
A z tym biszkoptem z Delekty jest wyśmienite.
Nieraz jak mam mało czasu to też tak robię :-D:-D:-D:-D
Kerna jeszcze jeden prosty przepis na sernik na zimno

Sernik z serków waniliowych.

3 duże serki wanilinowe
2 galaretki o tym samym smaku (najlepiej pomarańczowe lub cytrynowe)
puszka owoców (brzoskwinie,mandarynki,morele)
jakaś galaretka czerwona
Galaretkę przyrządzasz z nieco mniejszą ilością wody i zostawiasz do wystygnięcia
Serki wrzucasz do miski i mocno miksujesz.
dodajesz zimną galaretkę i wrzucasz pokrojone w kostkę owoce.
Wlewasz do tortownicy.
Wstawiasz do lodówki.
rozrabiasz czerwoną galaretkę i studzisz.
Wyjmujesz sernik układasz na wierzchu jakiś wzorek z owoców (banany,ananas,pomarańcza,mandarynkaitp) i leciutko polewasz ciasto galaretką tak ze 2-3 mm po całości.
Znów do lodówki.
Po 10 minutach dolewasz galaretkę do końca.
Po 2 godzinach wyjmujesz z tortownicy i jesz.:-D:-D:-D
smacznego :tak:;-):-):-)
ps.sernik można zrobić na biszkoptach moczonych lekko w zalewie z owoców .Jest jeszcze lepszy.:-):-)
 
Kerna u nas będzie 24 osoby na wigilii :-D:-D:-D
a na drugi dzień świąt (Darka imieniny i Kuby urodziny)zapowiedziało się 42 osoby :szok::szok::-D:-D:-D.
To będzie impreza :-D:-D:-D:-D
Ech to napiszę Wam jeszcze

Ptasie mleczko

SKŁADNIKI:
5 jaj
1 masło roślinne
cukier wanilinowy
1 szkl.cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny(tej nie do gotowania)
1.5 szkl.wody
1 galaretka
ewent.kakao
owoce
WYKONANIE:
Żółtka,cukier,cukier wanilinowy i masło ucieramy mikserem.Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do utartych żółtek wlewamy na zmianę pianę i żelatynę nie przerywając ucierania.
Tortownicę smarujemy masłem i wylewamy ciasto do tortownicy.
Na masę układamy owoce i zalewamy zimną galaretką .

Można też masę podzielić na pół i do 1 części dodać odrobinę kakao.
Powstanie wtedy ciasto dwukolorowe.

SMACZNEGO
 
... i jakąś fajną nie skomplikowaną zbytnio sałatke bo u nas to ciągle ta jarzynowa:wściekła/y:

To ja zapodam, ale niepostną.:no::-) Za to najłatwiejszą i taką , którą zajadamy się i nigdy nam sie nie nudzi.

Składniki:
30 dkg, szynki konserwowej ( taka sklepowa gotowana może być)
30dkg. sera żółtego
puszka kukurydzy
por ( nie cały, połowę jak duży)
seler krojony ( korzeń) w słoiku
majonez ( najlepszy winiary)

Szyneczkę i ser żółty pokroić w kosteczkę. Seler odcisnąć z wody. Por pokroić na cztery i w prążki. Wszystko razem wymieszać. PYCHA!!!
 
sałatki:
z indykiem wędzonym i ananasem

Ananas z puszki pokrojony w kostkę
30 dag wędzonego indyka pokrojonego w kostkę
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli (trzeba przelać zimną wodą)
majonez 1 duża łyżka
Składniki wymieszać i gotowe :-D:-D

Na deser wigilijny podaję sałatkę z owoców puszkowych i winogron(ananas,brzoskwinia,gruszka,) :-D:-D:-D
prosta i pyszna.


Sałatka owocowa
Owoce z puszek pokroić w kostkę ,dodać połówki winogron jasnych i ciemnych ,wrzucić do miski i wymieszać :-D:-D:-D
Znika w tempie błyskawicy.:-D:-D:-D:-D

sałatka z makaronu ryżowego:

makaron ryżowy ,
30 dag szynki ,
ogórek świeży (wąż) ,
koper(dużo)
sól,
pieprz,
majonez.

Makaron ugotować do miękkość (ok 1/3 opakowania),pokroić szynkę w paski,ogórka obrać i skroić na paseczki tak jak szynkę dodać majonez i przynajmniej pęczek skrojonego koperku i przyprawić do smaku.

Smacznego


ps.
Ja ogórka i szynkę kroję na długość zapałki.Ostatnio nawet ścierałam ogórka na grubych oczkach i też było oki.

Sałatka jest najlepsza jak postoi z godzinkę.

Tę sałatkę przeklejam z innego forum gdzie ją pisałam,bo mi się pisać nie chce.:-D:-D:-D

SAŁATKA Z BROKUŁAMI
Składniki:
Brokuły
Ser feta
Majonez
Czosnek
Jogurt naturalny
Płatki migdałów
Nasiona słonecznika


1. Brokuły podzielić na dzwonki, spażyć lub zagotować.
2.Ser feta pokroić w kostkę, dodać do zimnych brokuł
3.Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i czosnkiem i polać tym sałatkę.
4.Płatki migdałów uprażyć na patelni
5.Zimnymi płatkami migdałów i nasionami słonecznika posypać wierzch sałatki

to tyle na teraz.:-D:-D:-D:-D
Potem coś dorzucę.
 
Sałatka śledziowa

  • [FONT=trebuchet ms,geneva]3 płaty śledziowe[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]1 duży ogórek kiszony[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]1 jabłko[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]1 cebula i można dodać trochę pora dla podkreślenia smaku
    [/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]opcjonalnie koper lub natka wg uznania ,ale niekoniecznie
    [/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]ewentualnie 1 puszka kukurydzy[/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]majonez , ewentualnie trochę śmietany [/FONT]
  • [FONT=trebuchet ms,geneva]pieprz[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]
Ogórka , jabłko , cebulę , pora i śledzie pokroić w kostkę , wymieszać . Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez , doprawić pieprzem i wymieszać . Jeżeli sałatka jest za słona , można dodać trochę śmietany . Wstawić do lodówki na 1-2 godziny .

Sałatka z kalafiora

Kalafior
brokuły
małe ziemniaki
jajka
pomidory koktailowe (na gałązkach)
majonez jogurt naturalny
czosnek ewentualnie koperek
sól,
biały pieprz

kalafior i brokuły podzielić na różyczki
ziemniaki obrać i pokroić na połówki , ugotować do miękkości
jajka ugotować na twardo ,obrać i przekroić na połówki
pomidory pokroić w ćwiarteczki
ułożyć wszystko na owalnym półmisku wg warzyw paskami lub naprzemiennie
dookoła poukładać jajka ,pomidor,jajka,pomidor......

Sos
jogurt zmieszać pół na pół z majonezem dodać czosnek drobno siekany lub przeciśnięty przez praskę sól ,pieprz
dobrze zmiksować ,dodać ewentualnie koperek
całość polać po wierzchu sosem
Jeść na zimno
smacznego

ta sałatka jest przepyszna :-D:-D:-D:-D
dobra spadam,bo nie odejdę

Ja tak mogę w nieskończoność


[/FONT]
 
nie no naprawdę podziwiam:tak: 42 osoby i ja w kuchni z tysiącami garów...:szok::szok::szok:do tego musiałąbym mieć ze trzy piekarniki:szok::szok::szok::cool2:
Ja na wigilię i tą imprezę gotuję oddzielnie :-D:-D:-D:-D
i małemu tort jeszcze muszę zrobić.:szok::szok::-D:-D:-D

.. i dom weselny :-D:-D:-D
:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Mieścimy się w moim 30 m salonie ,ale na ścisk jest.
Dzieci siedzą w innym pokoju,bo miejsca brak.
Stół ma długość ponad 4 metry.:-D:-D:-D:-D:-D

Pierogi lub krokiety z pieczarkami i jajkiem (do wyboru)

Farsz: 50 dag pieczarek,
duża cebula,
4 jajka,
sól,
pieprz
(ew. vegeta).
Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, dusić na patelni do miękkości. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (najlepiej na maśle), połączyć z pieczarkami, dusić razem ok. 10 min. Gdy pieczarki z cebulą wystygną (ważne!), dodać ugotowane wcześniej na twardo jajka, pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Przyprawić ulubionymi przyprawami

Do krokietów ja dodaję jeszcze zółty ser starty na tarce tak ze 20 dag .

Ciasto do pierogów jak zawsze.
Neleśniki też każdy usmażyć umie.:-D:-D:-D
potem w jajko ,bułkę tartą i na patelnię do podsmażenia

Krokiety robiłam w zeszłym roku na wigilię .Do popicia czysty barszczyk czerwony
mniammm...

Wygońcie mnie stąd :szok::szok::-D:-D:-D:-D
Siedzę i piszę zamiast gotować i sprzątać :szok::szok::-D:-D;-);-)
 
to jeszcze sałatka z pieczarek i uciekam,bo chłop jak wróci to mnie oknem z piętra na mróz wypieprzy za to obijanie.:-D:-D:-D
Pieczarki
ogórek konserwowy
cebulka
majonez
ser żółty
kukurydza
sól,
pieprz biały

Pieczarki obgotować i pokroić w kostkę lub na półtalarki .
Jak są zimne to ogórka pokroić w kostkę,cebulkę posiekać na drobno
ser pokroić w drobną kostkę i wszystko zmieszać.
Dodać majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeszcze mogę podać na mój gyros(sałatka warstwowa),ale on chyba jest na kuchennym
nie pamiętam :zawstydzona/y::zawstydzona/y:
W razie czego to najlepszy gyros jest tu
http://wiecek.biz/salatka_gyros.html
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ciasteczka maszynkowe
30 dkg mąki
15 dkg skwarek,takie co tłuszcz się topi na smalec - przekręcić przez maszynkę na
siatce do maku(malutkie dziurki)
10 dkg pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 szk mleka
aromat dowolny
puder do posypania
Wszystko razem zagnieść,wstawić do lodówki na 2 godziny.
Do ręcznej maszynki do mielenia mięsa zakładamy przystawkę do ciastek i kręcimy.Ciastka ucinamy na szerokość dłoni - 7-8 cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 175stopni aż się zarumienią,ok.12-15 minut.
maszynka.jpg
 
reklama
Przepis na kurczaka
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia,
najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
> Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka
> wina czerwonego, dodając 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa
> i 50 g rumu.
> Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
> Kurczaka możliwie jak najszybciej wypierdalamy, bo i tak nie wyjdzie
> Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
>
> PS. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos wychleje:rofl2::-D:-D
Sikam!!!!!!!!!!!!!!

Ale cos mi się zdaje, że ja więcej przepisów wstawiałam:sorry:
 
Do góry