rafaello
1 l. mleka
2 duże paczki wiórków kokosowych
puszka orzeszków
migdały
rodzynki
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 masło roślinne duże(500 g.)
1.5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 paczki krakersów
3/4 mleka zagotować z 1.5 szkl.cukru i cukrem wanilinowym.Do odlanego zimnego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.Do gotującego się mleka dodać to zimne z mąką i szybko mieszać.Uwaga masa szybko gęstnieje i się przypala.Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia.Do ostygniętej masy dodajemy mocno utarte masło(ok.5-8 minut)i wiórki kokosowe.Miksujemy dalej by nie było grudek.
Blachę wykładamy krakersami i nakładamy część kremu.Kładziemy kolejną warstwę krakersów i masy kokosowej.Przybieramy wiórkami kokosowymi i siekanymi bakaliami.
Całośc wkładamy na min.2 godz. do lodówki.
PYCHA. Lepsze niż ze sklepu.
SMACZNEGO!!!!
moje ciasto tortowe -Wenus
Upiec biszkopt (w tortownicy) lub można kupić gotowy 3 warstwowy Delecty
Składniki na masę:
25 dag.sera białego zmielonego
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru pudru
0.5l. śmietany kremówki
Dodatkowo dżem brzoskwiniowy
puszka brzoskwiń
Do sera białego zmielonego dodajemy 2 galaretki rozpuszczone w 2 1\2 szkl.wody( wystudzone).Smietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do niej masę serową cały czas lekko ubijając.
Biszkopt kroimy na 3 części.1 część nasączamy zalewą z brzoskwiń i wylewamy połowę masy serowej.Pokrywamy to brzoskwiniami pokrojonymi w dość grubą kostkę.Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i znów nasączamy sokiem.Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy trzecim blatem..Na wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym i i posypujemy smażonym kokosem.Wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.
smażony kokos:
10 dag.wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Wszystkie skladniki wyłożyć na patelnię i smażyć na malutkim ogniu na zloty kolor.
Moje Wenus wygląda tak:
1 l. mleka
2 duże paczki wiórków kokosowych
puszka orzeszków
migdały
rodzynki
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 masło roślinne duże(500 g.)
1.5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 paczki krakersów
3/4 mleka zagotować z 1.5 szkl.cukru i cukrem wanilinowym.Do odlanego zimnego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.Do gotującego się mleka dodać to zimne z mąką i szybko mieszać.Uwaga masa szybko gęstnieje i się przypala.Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia.Do ostygniętej masy dodajemy mocno utarte masło(ok.5-8 minut)i wiórki kokosowe.Miksujemy dalej by nie było grudek.
Blachę wykładamy krakersami i nakładamy część kremu.Kładziemy kolejną warstwę krakersów i masy kokosowej.Przybieramy wiórkami kokosowymi i siekanymi bakaliami.
Całośc wkładamy na min.2 godz. do lodówki.
PYCHA. Lepsze niż ze sklepu.
SMACZNEGO!!!!
moje ciasto tortowe -Wenus
Upiec biszkopt (w tortownicy) lub można kupić gotowy 3 warstwowy Delecty
Składniki na masę:
25 dag.sera białego zmielonego
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru pudru
0.5l. śmietany kremówki
Dodatkowo dżem brzoskwiniowy
puszka brzoskwiń
Do sera białego zmielonego dodajemy 2 galaretki rozpuszczone w 2 1\2 szkl.wody( wystudzone).Smietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do niej masę serową cały czas lekko ubijając.
Biszkopt kroimy na 3 części.1 część nasączamy zalewą z brzoskwiń i wylewamy połowę masy serowej.Pokrywamy to brzoskwiniami pokrojonymi w dość grubą kostkę.Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i znów nasączamy sokiem.Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy trzecim blatem..Na wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym i i posypujemy smażonym kokosem.Wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.
smażony kokos:
10 dag.wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Wszystkie skladniki wyłożyć na patelnię i smażyć na malutkim ogniu na zloty kolor.
Moje Wenus wygląda tak:
Ostatnia edycja: