reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
Torcik -biedronka
Biszkopt:
5 jajek (dzień wcześniej wyjęte z lodówki) ubić z
5 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym.Jak zrobi się białe to dodać
3 łyżki mąki pszennej i
2 łyżki mąki ziemniaczanej i
1 łyżeczkę proszku do pieczenia(wszystko to przesiane) i ubić chwilę.
Piec ok.20-25 minut w nagrzanym piekarniku w 175stopniach.
To jest przepis na torownicę-wtedy będą po przekrojeniu 3 placki lub blachę to 2 placki wychodzą(jeśli kroimy wzdłuż i wszerz to 4 małe placuszki wyjdą)
Masa:
1 duży budyń (ja lubię kokosowy dać) gotujemy według przepisu i jak wystygnie ucieramy z 1/2 kostki masła roślinnego i przekładamy nasączone ponczem placki.
Poncz:
1/2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku i jak wystygnie nasączamy(wersja dla dzieci),możemy dodać jakieś %,najlepiej rum i dosłodzić troszkę.
Na wierzchu i boki smarujemy masą i możemy wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę i powsadzać brązowe groszki a z paluszków zrobić czułki a oczka też z groszków.
To wyjdzie taka biedronka jak u Olka na 5 lat robiłam,na NK macie fotkę.;-):tak:
http://nasza-klasa.pl/profile/5244699/gallery/album/2/88
 
Ostatnia edycja:
Naleśniki dla Lunki

2 szk. mleka
1 szk. wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
1 łyż cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
troszkę proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
mąki tyle aby ciasto miało konsystencję średnio-gęstego sosu.Odstawić na 10 minut.
Wszystko razem zmiksować i smażyć bez tłuszczu - przed usmażeniem pierwszego posmarować patelnię tłuszczem
 
Sałatka śledziowa

4 podwójne filety matiasy( w zalewie octowej)
puszka kukurydzy
1 papryka
4 ogórki kiszone
3 ziemniaki i 2 marchewki ugotowane w mundurkach
pół małego słoiczka musztardy
majonez.
Składniki kroimy w kostkę dodajemy kukurydzę i musztardę z majonezem i gotowe.Do lodówki żeby się przegryzło:tak:.
 
Wafle dla Medeuski:-)

Paczka wafli tortowych
2 szkl. zabielacza do kawy( ok.300g - to wychodzi 1 1/2 dużej paczki)
3 łyżki kakao gorzkiego - przesiać razem do miski. W osobnym garnku zagotować
1 margarynę
2 łyżki wody
1/2 szk. cukru i wlać do zabielacza z kakao,można dodać trochę dobrych %(rum) i zmiksować na jednolita masę.Przekładać wafle,zawinąć w opakowanie i na wierzchu obciążyć deseczką.Ja kładę deskę i pusty garnek stawiam.Jak masa dobrze stężeje kroimy i wcinamy;-):tak:.

 
Cześc dziewczyny! Przez ostetnie dni śledzilam Wasz wątek, niektóre przepisy juz wypróbowałam. Rewelka:happy::happy::happy:, dltego proszę nie porzucajcie tego wątku i dajcie jakis sprawdzony przepis na pączki:sorry::sorry::sorry:
 
TORCIK SEROWY DLA jUSTY

BISZKOPT

4jaja
1szkl.mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru

MASA SEROWA

50dag twarogu
2jaja
pół szkl. mleka
1 lyżka mąki ziemniaczanej
pół szkl. cukru
esencja zapachowa np.waniliowa
ok.150g masła roślinnego
(wiecej niż pół małego opakowania)


Biszkopt:
całe jajka ubic z cukrem,dodac mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszac.
piec około 25-30mint w temp.180stopni C

Masa:
twaróg zemlec,utrzec z jajkami i mlekiem rozmieszanymi z mąka ziemniaczaną.Margarynę i cukier rozpuscic w dosc dużym garnku ,dodac mase twarogową,esencje i gotowac do zgęstnienia cały czas mieszajac

biszkopt upiec dzien wczesniej,przeciac na 3czesci lub 2 i przekladac goraca masą serową.

na wierzch polac polewą np.czekoladowa i przyozdobic
 
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW

pół kg mąki
10dag cukru
szklanka wody ciepłej
8dag drozdzy
1/4 szkł.oleju
szczypta soli
dżem lub marmolada
tłuszcz do smażenia


drozdze rozrobic w wodzie,
do wiekszej misko wsypac mąkę,cukier,sól,olej.do tego wlewac drozdze i rozrabiac ręką.
wyrobione ciasto przykryc ściereczką i odtsawic na godzinę w ciepłe miejsce

pozniej uformowac kule ok.20szt,nadziewac dżemem,ulozyc na stolnicy opruszonej maką i pozostawic pod przykryciem na pół godziny do wyrosnięcia


smażymy w głebokim rondlu,na dwie strony tak jak pączki:-)



KAJZERKI A`LA ŻONA PIEKARZA :-D:-D:-D:-D


ciasto robimy identycznie jak do paczków.
jak juz mamy kule to w każdej z nich robimy na środku zagłębienie wkładamy dżem ,pozniej zawijamy do środka ciasto,tak jak na zdjęciu.
odtswiamy do wyrośniecia na pół godz
pozniej układamu na błache wylożona papierem śniadaniowym posmarowanym olejem zeby nie przywarły do blachy.

na dużej blaszce miesci sie około 6-8sztuk
pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni ok.pół godziny

mzoja piec w prodzizu
 
NO to może ja się zrewanżuję i coś podrzucę:-)

PLACKI ZIEMIACZANE:
4 ziemiaki zetrzec na grubej tarce, pół cebuli zetrzec w ten sam sposób, 1 ząbek czosnku przecisnąc przez praskę. Do tego 1 roztrzepane jajko i wszystko wymieszac. Dodac 3-4 łyżki mąki i okolo szklanki zółtego startego sera. Wymieszac. Następnie dodac dwie łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Doprawic solą i pieprzem.
Można smażyc male placuszki i podawac je z kleksem kwaśnej śmietany i posypane cukrem lub duze placki z gulaszem.

Gulasz: 30 dag kiełbasy pokroic i wrzucic na patelnię. do tego dodac połówkę pokrojonej w kostkę cebuli, łyżkę czerwonej słodkiej papryki i szczyptę ostrej papryki. Następnie szklankę śmietany, sół, pieprz i ząbek czosnku.

SMACZNEGO!!!

Następnym razem coś na słodko:tak::tak::tak:
 
reklama
TORT OKOLICZNOŚCIOWY
biszkopt:
5 DUŻYCH JAJ
1 SZKL CUKRU
1 SZKL MĄKI
2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

Do ciemnego biszkoptu dodajemy 2 łyzki kakao(ja daję deco moreno)

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka . Do tego wsypać sypkie produkty(lepiej jak są przesiane przes sito)i wymieszać łyżką. Wlewamy do średniej tortownicy(nasmarowanej wcześniej tłuszczem i pieczemy ok.30 min.

Krem
1 l. mleka 3.2 %
1 szkl.cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
duże masło roślinne (500 g)
1 puszka brzoskwiń
cukier wanilinowy
pół cytryny

3/4 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
W reszcie mleka rozprowadzić mąkę i wlać na gotujące się mleko.
Gotować chwilę aż zgęstnieje i zostawić do ostygnięcia.

Miksować masło roślinne ok.5 minut na puszystą masę (zrobi się białe i co najmniej podwoi swoją objętość) i następnie powoli dodawać zimny budyń cały czas miksując.
Na sam koniec gdy wszystkie składniki połączą się wciskamy sok z pół cytryny i chwilę jeszcze miksujemy.

Upieczony i wystudzony wcześniej biszkopt przekrawamy na 3 placki i nasączamy zalewą z brzoskwiń pierwszą warstwę.
Przekładamy kremem i kładziemy drugi placek .
Nasączamy zalewą i nakładamy kolejną warstwę kremu.
Na wierzch dajemy brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę i znów kładziemy 3 placek.
Ostatni placek też nasączamy zalewą i wykładamy kolejną część kremu.
Krem musimy tak podzielić by starczyło go jeszcze na ozdobienie tortu.:tak:

Pozostały krem znów musimy podzielić na tyle cześci ile chcemy mieć kolorów.
Do każdej cześci dodajemy odpowiedni barwnik i mieszamy.
(Ja używam wyłącznie naturalnych barwników i dlatego torty nie mają intensywnych kolorów ):-(
Aby uzyskać niektóre barwy:
brązowy-kakao
żółty -kurkuma
różowy -sok z malin
zielony -sok ze szpinaku
Przykładowa propozycja podania.



ozdoba w połączeniu z gotowym lukrem


Można też gotowymi ozdobami






Te zwierzaki to przerysowane z kolorowanek.:-D:-D:-D:-D
Najpierw rysuję się wykałaczką kontury a potem wypełnia kolorowym kremem.
Ja kontury zalewam albo sosem czekoladowym,albo nutellą,albo czekoladą to zależy od natchnienia.:-D:-D:-D:-D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry