reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Sałatka z zupek:
2 rosoły Amino(makaron kruszymy i zalewamy wrzątkiem)jak napuchnie to odcedzamy
kukurydza(puszka),ogórek zielony(3 szt),pomidor(3 szt),papryka różne kolory,wędlina(ja daję mortadelę i też gites) - kroimy w kosteczkę.
Saszetki z zupką mieszamy z majonezem i wszystko łączymy i odstawiamy żeby się przegryzło w lodówce.Można dodać posiekany koperek

Wrzątku tyle aby zakryło kluchy.


ja nie zalewam wrzątkiem :no:ale też ciekawe składniki :-) ja też wykorzystuje to co ma mw domu bo mi sie nie chce latac do sklepu po jedna rzecz :zawstydzona/y:
 
reklama
kotlety z piersi inaczej:-)

składniki:

1 pers z kurczaka lub pół indyczej
1duza papryka(najlpeije czerwona)
ok.30dag pieczarek
ok 30dag żółtego sera
5 jajek
2 łyżki mąki ziemnaiczanej
2 łyżki mąki pszennej
cebula
wegeta,pieprz.pieprz ziołowy,przyprawa do kurczaka
olej

pierś,paprykę i ser pokroic w niezbyt grube paski.
pieczarki pokroic w plasterki i poddusic na odrobinie oleju,mieszac i nie przykrywac żeby odparowały.
jajka ubic z maką i przyprawami(konsystencja ciastapodobna do nalesnikwoego)
cenuule pokroic w półksiężyce
(jak ktos nie lubi cebuli to nie dawac)

Do miski włozyc piers,paprukę,pieczarki,żółty ser,cebulę,zalac ciastem i dobrze wymieszac.przykryc,wstawic do lodówki na 2-3godz(moze byc dłuzej) zeby przeszło przyprawami.

smazyc na rozgrzanym oleju wykladajac to łyżka,formując kotlety.smazyc na srednim ogniu(nie moze byc zbyt duzy bo w srdoku beda surowe).smazyc na 2 strony.
mozna podawac z ziemniakami,ryzem i czym tylko chceicie:-):-):-):-):-)
 
Skrzydełka po amerykańsku
1,5 kilo skrzydełek(inne mięcho karkówka,żeberka)
1 szk.coli
1 szk.keczupu
1 szk. sosu bbq
Płyny razem wymieszać,polać mięcho,najlepiej dzień wcześniej i upiec(tak 175,później 150 stopni).Żadnych przypraw nie dawać!
 
Skrzydełka po amerykańsku
1,5 kilo skrzydełek(inne mięcho karkówka,żeberka)
1 szk.coli
1 szk.keczupu
1 szk. sosu bbq
Płyny razem wymieszać,polać mięcho,najlepiej dzień wcześniej i upiec(tak 175,później 150 stopni).Żadnych przypraw nie dawać!
kochana a co to za sos????gdzie ja go kupię?????bo przepis ciekawy:tak:
 
Makaron ze szpinakiem, jedną ręką :-p

Wstawiamy makaron ( ja lubię świderki )
Szpinak do rondelka podlewam odrobina wody, jak się rozpuści dodaję troszkę soli ziołowej i ząbek czosnku. ( na mała śmietankę pół opakowania mrożonki)
Małą śmietankę mieszam z jednym jajkiem szczyptą ziół prowansalskich i oregano.
Makaron odlewam i wrzucam z powrotem do gara.
Do szpinaku dodaję śmietanę energicznie mieszając, a całość wlewam do makaronu i mieszam i gotowe :-p

Można dodać podsmażony boczek, żółty ser i na ostro przyprawić czerwona papryką :cool2:

Smacznego :blink:
 
gołąbki{dla anabubki}
-kapusta biała {dość spora}
-mięso mielone
-ryż{ja daję w proporcjach pół na pół tyle ryżu ugotowanego ile mięsa}
-przecier pomidorowy
-sól pieprz majeranek

kapustę wyciąć głąb i wsadzić do gara z wrzącą wodą powoli gotować ściągać po liściu {taki na pół miękki}w między czasie ugotować ryż ale taki nie do końca ugotowany pół twardy .Mięso wymieszać z przestudzonym ryżem i doprawić dość ostro do smaku sol pieprz i majeranek z liści wycinać tą grubszą częśc wtedy nie pękają przy zwijaniu zawijać gołąbki .Na dno naczynia żaroodpornego albo garnka {jak kto woli} położyć mniejsze liście kapusty trochę oleju i układać dość ściśle gołąbki warstwami tozhę podlać wody i ja wsadzam do piekarnika na 180 stopni moja mama robi to n gazie duszą się około godzinki potem rozrabiam przecier wodą i przyprawami polać gołąbki i podusić jeszcze 15 minut..można też sos zrobić osobno i polewać gołąbki już n talerzu ja wolę sos zrobić razem wtedy kapucha super przejdzie smakiem sosiku:tak:
 
klopsiki w sosie koperkowym
-0.5 kg mięsa mielonego
-2 jajka
-1 bułka
-pęczek koperku
-śmietana
-bułka tarta
-mąka pszenna
-1 cebulka
-sól ,pieprz
mięko mielone wymieszać z podsmażoną cebulką ,jajkami,namoczoną i odciśniętą bułką,i przyprawami jak jest za luźne dodać troszkę bułki tartej(konsystencja jak na mielońce) formować małe kuleczki obtaczać w mące w garnku zagotować wodę (może być z kostką rosołową) klopsiki gotować około 15 minut wyciągnąć je na talerz a z pozostałej wody zrobić sosik koperkowy tj. dodać posiekany koperek zaciągnąć mąką i śmietaną doprawić do smaku i jak sos będzie gotowy włożyć do niego klopsiki i pogotować całość około 5 minut na wolnym ogniu.
 
reklama
To i ja się dorzucę:

Chińszczyzna dla całej rodzinki

Składniki:
jedna podwójna pierś z kurczaka
odrobina oliwy
dwa fixy knora do chińszczyzny (wiem że niezdrowe, ale jak się samemu robi to takie dobre nie wychodzi)
paczka mała makaronu sojowego lub z fasoli

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć delikatnie na oliwie (najlepiej w dużym garnku), dodać pół litra wody przegotowanej i wsypać obie torebki fixa, wymieszać dokładnie i zanim zgęstnieje dodać makaron. Gotować na małym ogniu przez 5-7 min mieszając i pilnując czy nie jest za mało wody (w razie zbyt gęstego bądź niemożności zakrycia makaronu dolewać po 1/4 szklanki). Smacznego

Karola wcina tylko jej się uszy trzęsą a i my nie narzekamy.
 
Do góry