reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Sałatka z zupek:
2 rosoły Amino(makaron kruszymy i zalewamy wrzątkiem)jak napuchnie to odcedzamy
kukurydza(puszka),ogórek zielony(3 szt),pomidor(3 szt),papryka różne kolory,wędlina(ja daję mortadelę i też gites) - kroimy w kosteczkę.
Saszetki z zupką mieszamy z majonezem i wszystko łączymy i odstawiamy żeby się przegryzło w lodówce.Można dodać posiekany koperek

Wrzątku tyle aby zakryło kluchy.


ja nie zalewam wrzątkiem :no:ale też ciekawe składniki :-) ja też wykorzystuje to co ma mw domu bo mi sie nie chce latac do sklepu po jedna rzecz :zawstydzona/y:
 
reklama
kotlety z piersi inaczej:-)

składniki:

1 pers z kurczaka lub pół indyczej
1duza papryka(najlpeije czerwona)
ok.30dag pieczarek
ok 30dag żółtego sera
5 jajek
2 łyżki mąki ziemnaiczanej
2 łyżki mąki pszennej
cebula
wegeta,pieprz.pieprz ziołowy,przyprawa do kurczaka
olej

pierś,paprykę i ser pokroic w niezbyt grube paski.
pieczarki pokroic w plasterki i poddusic na odrobinie oleju,mieszac i nie przykrywac żeby odparowały.
jajka ubic z maką i przyprawami(konsystencja ciastapodobna do nalesnikwoego)
cenuule pokroic w półksiężyce
(jak ktos nie lubi cebuli to nie dawac)

Do miski włozyc piers,paprukę,pieczarki,żółty ser,cebulę,zalac ciastem i dobrze wymieszac.przykryc,wstawic do lodówki na 2-3godz(moze byc dłuzej) zeby przeszło przyprawami.

smazyc na rozgrzanym oleju wykladajac to łyżka,formując kotlety.smazyc na srednim ogniu(nie moze byc zbyt duzy bo w srdoku beda surowe).smazyc na 2 strony.
mozna podawac z ziemniakami,ryzem i czym tylko chceicie:-):-):-):-):-)
 
Skrzydełka po amerykańsku
1,5 kilo skrzydełek(inne mięcho karkówka,żeberka)
1 szk.coli
1 szk.keczupu
1 szk. sosu bbq
Płyny razem wymieszać,polać mięcho,najlepiej dzień wcześniej i upiec(tak 175,później 150 stopni).Żadnych przypraw nie dawać!
 
Skrzydełka po amerykańsku
1,5 kilo skrzydełek(inne mięcho karkówka,żeberka)
1 szk.coli
1 szk.keczupu
1 szk. sosu bbq
Płyny razem wymieszać,polać mięcho,najlepiej dzień wcześniej i upiec(tak 175,później 150 stopni).Żadnych przypraw nie dawać!
kochana a co to za sos????gdzie ja go kupię?????bo przepis ciekawy:tak:
 
Makaron ze szpinakiem, jedną ręką :-p

Wstawiamy makaron ( ja lubię świderki )
Szpinak do rondelka podlewam odrobina wody, jak się rozpuści dodaję troszkę soli ziołowej i ząbek czosnku. ( na mała śmietankę pół opakowania mrożonki)
Małą śmietankę mieszam z jednym jajkiem szczyptą ziół prowansalskich i oregano.
Makaron odlewam i wrzucam z powrotem do gara.
Do szpinaku dodaję śmietanę energicznie mieszając, a całość wlewam do makaronu i mieszam i gotowe :-p

Można dodać podsmażony boczek, żółty ser i na ostro przyprawić czerwona papryką :cool2:

Smacznego :blink:
 
gołąbki{dla anabubki}
-kapusta biała {dość spora}
-mięso mielone
-ryż{ja daję w proporcjach pół na pół tyle ryżu ugotowanego ile mięsa}
-przecier pomidorowy
-sól pieprz majeranek

kapustę wyciąć głąb i wsadzić do gara z wrzącą wodą powoli gotować ściągać po liściu {taki na pół miękki}w między czasie ugotować ryż ale taki nie do końca ugotowany pół twardy .Mięso wymieszać z przestudzonym ryżem i doprawić dość ostro do smaku sol pieprz i majeranek z liści wycinać tą grubszą częśc wtedy nie pękają przy zwijaniu zawijać gołąbki .Na dno naczynia żaroodpornego albo garnka {jak kto woli} położyć mniejsze liście kapusty trochę oleju i układać dość ściśle gołąbki warstwami tozhę podlać wody i ja wsadzam do piekarnika na 180 stopni moja mama robi to n gazie duszą się około godzinki potem rozrabiam przecier wodą i przyprawami polać gołąbki i podusić jeszcze 15 minut..można też sos zrobić osobno i polewać gołąbki już n talerzu ja wolę sos zrobić razem wtedy kapucha super przejdzie smakiem sosiku:tak:
 
klopsiki w sosie koperkowym
-0.5 kg mięsa mielonego
-2 jajka
-1 bułka
-pęczek koperku
-śmietana
-bułka tarta
-mąka pszenna
-1 cebulka
-sól ,pieprz
mięko mielone wymieszać z podsmażoną cebulką ,jajkami,namoczoną i odciśniętą bułką,i przyprawami jak jest za luźne dodać troszkę bułki tartej(konsystencja jak na mielońce) formować małe kuleczki obtaczać w mące w garnku zagotować wodę (może być z kostką rosołową) klopsiki gotować około 15 minut wyciągnąć je na talerz a z pozostałej wody zrobić sosik koperkowy tj. dodać posiekany koperek zaciągnąć mąką i śmietaną doprawić do smaku i jak sos będzie gotowy włożyć do niego klopsiki i pogotować całość około 5 minut na wolnym ogniu.
 
reklama
To i ja się dorzucę:

Chińszczyzna dla całej rodzinki

Składniki:
jedna podwójna pierś z kurczaka
odrobina oliwy
dwa fixy knora do chińszczyzny (wiem że niezdrowe, ale jak się samemu robi to takie dobre nie wychodzi)
paczka mała makaronu sojowego lub z fasoli

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć delikatnie na oliwie (najlepiej w dużym garnku), dodać pół litra wody przegotowanej i wsypać obie torebki fixa, wymieszać dokładnie i zanim zgęstnieje dodać makaron. Gotować na małym ogniu przez 5-7 min mieszając i pilnując czy nie jest za mało wody (w razie zbyt gęstego bądź niemożności zakrycia makaronu dolewać po 1/4 szklanki). Smacznego

Karola wcina tylko jej się uszy trzęsą a i my nie narzekamy.
 
Do góry