reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
jestem uzalezniona od BB:-D
ptasie mleczko
serki waniliowe i galaretki różne herbatniki lub biszkopty owoce starta czekolada Zasada jest jedna Galaretki rozpuszczamy każda osobno w nie w 0.5 l tylko
szklance gorącej wody tak jak zawsze sie robi i jak wystygnie mieszamy z serkiem tylko tak wlewamy i jednoczesnie mieszamy (da sie zrobic) Dokazdej warstwy dodajemy cos innego U mnie bylo tak w tej u gory na zdjeciu polamalam herbatniki potem do drugiej dalam owoce a do ostatnej statrtą czekolade Robiłam w plastikowej misce ale potem jak wycigalam to musialam wlozyc do wiekszej miski zwrzatkiem zeby mi wyszłoi było do gory nogami Mysle ze w torotownicy bedzie w porzadku tylko trzeba wylzyc foli zeby nie wypłynęlo Jak wlałam pierwsza warstwe to włozyłam do zamrazalinka zeby szybciej sie ścięlo Zostawiałam troche galaretki na rozdzielenie warstw i tak az wszysko wykorzystlam Ostatnią warstwę wylałam ale przykryłam folia iwstawilam do lodówki
wIEM ZE WYGLADA NA PRACOCHŁONNE ALE mnie raz dwa poszlo bo sobie rozrobilam galaretki kazda w osobnym naczyniu najtrudnieszy pierwszy raz zrobic :tak:

PULPECIKI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Mięso mielone (ja miałam ok 0.7 kg )
jajko (jak więcej mięsa to 2 jajka)bułka tarta przyprawy bulion 3 łyzki musztardy i troche soku pomidorowego na kolor
Mięso trzeba wyrobic jak na mielone formujemy średniej wielkosci pulpeciki lekko obsmazamy wkladamy do rondla i zalewamy bulionem dajemy musztarde sok lisc laurowy i ziele angielskie Dusimy do miekkości mozna zaprawic ja osobiscie nie zaprawiam ew daje sos jakis pieczeniowy z Winiar ale nie zawsze wole w sosie własnym Jak bylo widac na zdjeciu daje z ryzem i marchwka z groszkiem A ryz wkładam do flizanki wysmarowanej lekko masłem i robie babeczki na talerzu lekko polewam sosem i zajadam :-Doczywisci z pulpecikami

polecam wam serki z lidla taki 300 gramowe kosztują 2.49 firmy pilos ten z rodzynkami jest super do naleśników a ze szczypiorkiem do kanapek:tak:

SOSIK DO MAKARONU
mięso mielone 0.55 kg
spora cebula
pół papryki czerwonej i zielonej
sos Delecty indyk http://www.delecta.pl/produkty/Indyk-w-sosie-bolonskim-z-oregano.php
sos pomidorowy z lidla W NIEBIESKIM KARTONIKU ZA 1.99 :tak:
Mięso trzeba podsmazyć z przyprawami typu wegeta i do mielonego miesa ,cebulę i paprykę drobno pokroić i też podusic tylko osobno mieso osobno cebulke z papryką Jak juz sie podussi to mieszamy razem dodajemy sos Delekty i kilka łyzek pomidorow mozna dolaj wody jak będzie gęste Zagotowujemy i cały czas mieszamy zeby nam nie przywarlo Po zagotowaniu mozna wyłączyć i mozna doprawic jakąs zielenika Szybko i smacznie Mozna tez zamiast sosu dac caly kartonik lidlowskich pomidrow
Umnie dzis sosik z makaronem ale pasuje tes do ryżu +suróweczka pycha Mozna posypac przed podaniem serem żóltym :tak:SMACZNEGO

PRZEPIS NA SAŁATKĘ TORTELLINI
prosty:tak:
kupujesz makaron tortellini z szynką lub mięsem mielonym-jaki wolisz
gotujesz:cool2:
do paczki makaronu ja zawsze kupuje 2-3 ogórki
3-4 pomidory
i jeśli chcesz mozesz dac do tego szynke- ja daje tylko jak robie dla gości- do domu spokojnie mi wystarcza bez szynki:tak:
Wszystko (oprócz makaronu:-D) kroisz w kostkę większą do tego wyciskam duuuuuuuuuuuuuuuużo czosnku świeżego-ale jak kt woli-mniejwiecej wg uznania-sól,pieprz
i do tego śmietana-też wg uznania-ja czasem daję samą śmietanę, a czasem troszeczkę do tego mieszam majonezu-np na małą śmietanę daje 1-1,5 łyżki majonezu:tak::tak:

SMACZNEGO

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

1/2 paczki makaronu ryżowego Primo gusto lub drobne gwiazki
30 dag szynki
1-2 ogórki zielone w zależności od wielkości
sól
pieprz
koperek czym więcej tym lepiej
2-3 łyżki dość ostrego majonezu
ewentualnie czosnek jak lubicie

Makaron ugotować w osolonej wodzie
szynkę pokroić na zapałki
ogórka zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i odcisnąć lub zostawić na sitku
koperek posiekać dość drobno,ale bez przesady
połaczyć wszystko i wymieszać.
Doprawić przyprawami do smaku.
Smacznego.

SAŁATKA Z INDYKIEM WĘDZONYM

30 dag kurczaka lub indyka wędzonego
puszka kukurydzy
puszka ananasa
puszka czerwonej fasolki
majonez
sól

pieprz

kurczaka i ananasa pokroić w kostkę
dodać kukurydzę i przepłukaną i odcedzoną czerwoną fasolkę
zaprawić 1 łyżką majonezu (ja daję majonez babuni)
Doprawić do smaku i gotowe

Smacznego

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Sałatka słoneczna:

- słoik selera sałatkowego
- puszka kukurydzy
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 30 dag sera żółtego
- majonez
- pieprz

Ser pokroić w kostkę, ananasa również, dodać osączoną kukurydzę i seler, wymieszać wszystko z majonezem, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem
W wersji exclusive można dodać pokrojoną w kostkę szynkę konserwową:-D
Smacznego;-);-);-)

Do góry