Cos dietetycznego
Zdrowe ciasteczka
2 szklanki płatków owsianych
0.5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0.5 szklanki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżka śmietany (niekoniecznie)
1 jajko
dowolna ilość orzechów migdałów lub różnych ziaren
Suche składniki wymieszać. Dodać roztopione masło, jajka, śmietanę. Dokładnie połączyć składniki. Ma być lepka, gęsta masa. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwę max 1 cm grubości. Piec na złoto w około 180 stopniach (czas na oko, zależy od piekarnika).
Po upieczeniu pokroić gorące (później się nie da) i zostawić na blasze do ostygnięcia. Można podzielić masę na pół i do jednej częscie dodać kakao.
Jest jeszcze inna wersja z rodzynkami, otrębami i sokiem jabłkowym i cynamonem.
PANCAKES
2 kubki mąki
2 jajka
1 i 1/2 kubka mleka
75 gr rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 kubka cukru (ja wsypałam 3 czubate łyżeczki)
sól
Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe
składniki, wymieszać. Smażyć na suchej patelni. Podawać można je z syropem klonowym. Ja polałam niektóre miodem
Podane wyżej proporcje są dla 4 osób.
Banany i cynamon
mleko - najlepiej 1% lub 0,5% tł. - pół szklanki
woda - pół szklanki - przegotowana i ciepła
2 łyżki płatków kukurydzianych bez dodatków (miodu, cukru, orzechów)
banan - 1/2 małego banana
jabłko - 1/2 kwaśnego ze skórką
cynamon - 2 szczypty
Mieszamy mleko z wodą. Jabłko i banana ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mlekiem i płatkami, podsypujemy cynamonem. Niskokaloryczne ( 22 kcal płatki + 50kcal mleko + 35 kcal owoce = 105 kcal ) i smaczne śniadanko lub przegryzka.
Szpinakowe naleśniki z kurczakiem
115g mąki gryczanej
1duże jajko, otrzepane
300ml odtłuszczonego mleka
125g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i dokładnie osączonego
2łyżeczki oleju roślinnego
Farsz:
350g chudego mięsa drobiowego
1łyżeczka łagodnego curry
1łyżeczka niskokalorycznego majonezu
2łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
Czynności:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i energicznie ubijać, stopniowow dodawać mleko i szpinak. Przelać do dzbanka i pozostawić na 30 min.
Farsz: Zmieszać w misce wszystkie podane wyżej składniki.
Energicznie ubić ciasto naleśnikowe i smażyć naleśniki, dodać farszu i gotowe
to składniki na 4 porcje. Każdy naleśnik ma tylko 259 kcal
Leczo warzywne
- pół cukinii lub kabaczka
- 2 pomidory
- pół dużej papryki
- kilka różyczek kalafiora
- sól, pieprz, papryka (słodka i ostra)
- 1/2 kostki rosołowej warzywnej
- bazylia
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki i wrzucić razem z kalafiorem do głębokiej patelni. Zalać odrobiną wody, poddusić. Dorzucić obraną, wypestkowaną i pokrojoną w cząstki cukinię, na koniec paseczki papryki. Przyprawić, dodać kostkę rosołową.
Jak ktoś nie przejmuje się kaloriami, może dodać podsmarzoną cebulę z parówkami
Surówka wielokolorowa (45 kcal)
nieduża główka kapusty
• dwa pomidory
• po pół pęczka koperku i grubego szczypioru
• cebula
• dwa ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki
• ząbek czosnku
• trzy łyżki oliwy
• pieprz
• sól
Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierć plasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem.