reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

karolciak-trzymam kciuki mocno ;)

blondplatyna- wczoraj w tv oglądałam jakiś program w którym mówili, że na początek nie należy kupować zbyt wiele ubrań... Na pewno coś dostaniecie w prezencie, a dziecko szybko wyrośnie... powiedzieli że min to 5 kompletów body plus śpioszki.... że nie ma sensu na początek kupować sweterków, sukieneczek, spodni...

reklama
to się cieszę, że trochę Cię uspokoiłam:-) a propo wyprawki to mnie hamuje brak znajomości płci (co moze jutro się zmieni;-)) ale mam już tak:
1. łóżeczko
2. pościel (ale i tak chcę jeszcze kupić drugi komplet)
3. kocyk
4. wanienkę
5. trochę ubranek, ale to są raz rzeczy które zbierałam od jakiegoś czasu jak się trafiła fajna okazja, nie do końca pierwszej potrzeby i praktyczne np, tiulowa biała sukieneczka czy różowy dresik itp a druga tura to spadkowe po 2 letnim kuzynku więć już nieco bardziej praktyczne typu body, pajacyki itp ale i tak ubranek jeszcze podkupuje bo chcę sobie zrobić takie zestawy do szpitale, na wyjście ze szpitala itd
no i wsio:-)w styczniu zaplanowałam sobie pokupywać jakieś pieluchy flanelowe, tetrowe, okrycie kąpielowe itd:-)
fajną listę dziewczyny zamieściły tu:https://www.babyboom.pl/forum/maj-2011-f370/wyprawka-dla-maluszka-47175/

Kamia ale mi też chodzi o jakieś butelki, smoczki, laktatory itp. bo to też chyba ważne. Ostatnio słyszałam żeby zainwestować więcej kasy (lub pożyczyć od kogoś kto miał) w laktator elektryczny - nie boli jak ściąga pokarm.
Martusia mi też się wydaje że 5 kompletów to chyba za mało.

ja jeszcze nic nie kupowalam i na razie staram sie omijac dalekim lukiem sklepy z akesoriami dla maluszkow, bo na mnie to zle dziala...
jak sie dowiem o fasolce, to rusze na zakupy,a wtedy, to chyba cale dnie bede tam siedziec i wybierac, przebierac...

karolciak to dla Ciebie~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~:-)
a za całym szacunkiem dla twojej kumpeli, ale co to znaczy nic nie kupować?:cool: a w czym ze szpitala weźmie dziecko do domu? a fotelik do auta żeby go przywieźć? a po szpitalu rozumiem położy go do małżeńskiego łożka(bo przecież łóżeczka nie kupiła wcześniej) i pojedzie kupować całą wyprawkę?:-p to nie chodzi tylko o kwestię funduszy czy przesądów ale typowo praktyczną:-) ja chcę ze szpitala wrócić z maleństwem do domu i w miarę wszytsko co potrzebuje mieć pod ręką a nie wtedy ganiać po sklepach(jeszcze w moim przypadku gdzie do wiekszego miasteczka jest 20 km)

blonplatyna dużo praktycznych informacji na ten temat jest w necie, albo w tych wszystkich gazetach mamo to ja itp:-) fajne rzeczy z rego typu ma na allegro ten sprzedawca:Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro
o tu też jest fajna lista jeśli chodzi o karmienie:
Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym...
Nie trzeba zakładać jeszcze w ciąży, że nie uda nam się karmić piersią. Proponujemy przygotować listę „na wszelki wypadek" i poprosić męża/mamę/teściową/koleżankę o wykupienie rzeczy z listy, gdy okaże się, że rzeczywiście są potrzebne. Tobie samej na pewno nie w głowie będzie biegać po porodzie po sklepach w poszukiwaniu butelki.
Lista zakupów:

• 2 butelki 125 ml (zwróć uwagę, by smoczek miał odpowiednią siłę przepływu)
  • szczotka do mycia butelek
może ci się też przydać (choć można się bez tego obejść)

• podgrzewacz
  • sterylizator parowy
  • termoopakowanie
Jeśli karmisz piersią...
Być może przydatne będą także (o zakupie zdecyduj po urodzeniu dziecka)

• wkładki laktacyjne
  • laktator
  • pojemniczki do przechowywania pokarmu

reklama
Kamia ja się z Tobą zgadzam, warto wszystko mieć wcześniej, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji żeby nic nie mieć. Ja na przykład co miesiąc odkładam z pensji pieniążki na wyprawkę, na szczęście wózek obiecali teście, więc to mam z głowy.

Do góry