reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naturalne, diety mam

Inuś-dziewczyny dobrze piszą. Jaś nie chce jeść stalych pokarmów bo wciaz podpija mleczko Mamusi:) Nic dziwnego:) Tak jak pisze Martussa i Antar spróbuj moze dac mu cos innego (jakis inny smak) do zjedzenia i nie dawaj cyca 1,5 - 2 godzin przed posilkiem. Powinno pomóc. Ja tez wciaz cycolę ale tylko wieczorem i w nocy:) W ciagu dnia Mateuszek jest na Bebilonie i obiadku ze słoiczka:):-)

reklama
Witam dziewczyny!
Dzięki za podpowiedzi:-)
Jaś ma wolne od cyca między 8 00 a 15 00 wtedy niania albo mama "próbują" podawać mu różne pyszności, a to słoiczkowe obiadki, deserki a to swojej roboty gotowane z dodatkiem delikatnych przypraw, no i zdrowe przegryzki. Są dni, że nie chce nic:no: tylko o cyca wrzeszczy, a czasmi łaskawie zje kilka łyżeczek.Chociaż ostatnio coś się zmieniło zjadł nawet 1/3 słoiczka zupki i tyle amo deserku... No ale to były jego ulubione smaki i nie daje przekonac się na inne:wściekła/y: Najlepiej słoiczek z cielęciną i deser bananek albo jagoda z jabłkiem... No i tak jak antar Jaś niechętnie pije - wodę, herbatkę... dosłownie kilka łyków też pewnie uzbiera się 20 ml nie więcej dziennie, dlatego ta pierś.
Wczoraj i dziś próbowałam kaszkę ryżową z mlekiem Jaś od razu wyczuł wroga:cool2: zaś kaszkę ryżową na moim mleku no to wypije ostatnio nwet 120 ml dla Jasia niejadka to rekord;-)
Będę próbowała inne mleka inne kaszki inne produkty...
Takie do są problemy z piersiowym Jasiem...
Hi żeby było śmiesznie Jaś grubaskiem jest niemałym:-)
Oczywiście staram się w dzień jak nakmniej cyca ale nie zawsze się to udaje, jak przychodzę z pracy to nie ma zmiłuj się dla cyca.

Inuśja nie karmię cycem a butelką i mam dokładnie ten sam problem co ty z innymi posiłkami niż mleko, choć z mlekiem też muszę stawać na głowie, żeby J zjadł. Przetrzymywanie bez cyca kilka godzin nic ci chyba nie da, może po jakimś czasie coś da. U mnie przetrzymywanie nic nie dało, a Jurandowi już od dawna daje codziennie coś ze słoika. Dziś dostał zupę szczawiową z ziemniakiem i nawet się nie krzywił, ale ilość jej to jak dla wróbelka. U mnie mleko nie jest na zawołanie i J dostaje 4 butle na dobę. Rano to jest najgorsze karmienie. Reszta jest przed spaniem lub w nocy. J jak zje mleko czyste bez kaszki rano 7.30 - 8 to nawet o 15 nie zje mi więcej jak 1/3, 1/2 słoika małego. Kiedyś się stresowałam, ale mogę cię pocieszyć, J zaczyna sam jeść. Daje mu małe kawałeczki czegoś i sam pakuje do buzi i miele. Są nawet rzeczy które już potrafi odgryzać swoimi czterema jedynkami. Nie stresuj się dawaj małemu cyca, ale może nie na każde jego stęknięcie a co ileś godzin. I odpuść męczenie dziecka, przyjdzie i na Jasia czas, że będzie jadł wszystko:-):-):-). Pamiętaj nie wszystkie dzieci są takie same, jedne zaczynają jedzenie dorosłe szybko inne później.

A moja mała zaczęła jeść grudeczki :)
Sama je biszkopty, chrupki i nawet paluszki :-) Aha i wreszcie je makaron :-) te świderki! :))))

Ardzesh brawo dla Mili:tak:
Nie chcę się chwalic ale Zośka zjada warzywa rączką i dzielnie je gryzie swoimi trzema ząbkami( chrupy wtrążala od dwoch miesięcy, biszkopty od miesiąca). Próbuje wprawdzie wbijać widelczyk( naśladuje mamę) ale jeszcze nie rozumie że można z niego zjeść tak jak z łyżeczki(łyżeczką juz trafia do buzi). Cyca tez sobie sama próbuję wyciągać:-DOgólnie to na moim dziecku sprawdza się że jak zaczyna sie późno ruszać szybciej rozwija się pod innymi względami.
Co jeszcze mnie zdziwiło bezblędnie bawi się sorterem kształtow, tzn metodą prób i błędów wcelowuje do odpowiedniej dziurki. A wiem że te zabawki są od 11-12 miesiąca. No i moi buu na buju buju i pampa na lampę:)

Antar, chyba masz rację z tym rozwojem. Moja Hela ruchowo się wolniej rozwija od Franza ale w innych kwestiach nad wyraz szybko. Właściwie od początku jak dostaje pokarmy stałe to pochłania grudki, warzywa i owoce daje jej do rączki i sama wsuwa. Z kubeczka też od razu zaczęła pić, klockami się bawi (jeden łączy z drugim) itp.

Ogólnie chcę karmić młoda rok, ale już teraz staram się wprowadzić pierś rano i wieczorem (ewentualnie 1-2 w nocy). Czy w takiej sytuacji trzeba podawać mleko modyfikowane??? Zaznaczam, że raz dziennie dostaje kaszkę, w której jest mleko i je prawie cały jogurt.
A i na razie to dostaje cyca więcej ale od dzisiaj zaczynamy walczyć;-)

golimku nie wiem dokładnie, ale mi się wydaje ,że nie potrzebne jest to mleko. Przecież my nie odstawiamy dziecka od mleka tylko zstępujemy cycolenie innymi pokarmami . Niko jak ma zły dzień to ze 3 -4 razy przytula się do cyca w dzień ,a jak ma dobry nie marudny to w dzień ani razu nie pomyśli nawet o cycu. W godzinach ,kiedy dostawał mleczko ,dostaje właśnie kaszkę ,zupkę jogurt ,jakiś owoc no to skorosię najada to po co jeszcze jakieś tam obce mleko:-D:-D

Ogólnie chcę karmić młoda rok, ale już teraz staram się wprowadzić pierś rano i wieczorem (ewentualnie 1-2 w nocy). Czy w takiej sytuacji trzeba podawać mleko modyfikowane??? Zaznaczam, że raz dziennie dostaje kaszkę, w której jest mleko i je prawie cały jogurt.
A i na razie to dostaje cyca więcej ale od dzisiaj zaczynamy walczyć;-)
golimek ja jak zmniejszyłam HUbertowi liczbę karmień do 2 - rano i wieczorem to nie dawałam mleka modyf. później jak mu przestałam dawać na wieczór to dostawał w zamian butlę.

reklama
Mleko to do końca 1 rż podstawa diety i nie da się go zastąpić stalymi pokarmami, chyba że zawierają mleko modyfikowane. Teraz dzieci potrezbują ( do 1 rź) ok 500 -700 ml mleka na dobę. Ja jakbym rezygnowała z planowych karmień ( tych śniadaniowych i kolacjowych) zastąpiłąbym je posiłkami na mleku mod.
Golimku moim zdaniem mleka dajesz wystarczająco( kilka cycków+ kaszka to full)

Do góry