reklama
pscółka i spółka
Fanka BB :)
Anrezam - tak, zaczęłam w 4 miesiącu. Najpierw same warzywka, po jakiś dwóch tygodniach zaczęłam dodawać kaszę mannę co drugi dzień. Teraz będę dawała a zmianę dwa dni warzywka + gluten, a dwa dni deserek, żeby zmniejszyć ryzyko zaparć.
Ale tego słoiczka to daję max połowę i poprzedzam trzema minutami cyca. Sam słoiczek na posiłek to pewnie później będzie, na razie bardziej i chodzi mi o to żeby popróbował różnych smaków.
Ale tego słoiczka to daję max połowę i poprzedzam trzema minutami cyca. Sam słoiczek na posiłek to pewnie później będzie, na razie bardziej i chodzi mi o to żeby popróbował różnych smaków.
Hej Mamuśki Mam pytanie, czy moja Jula (też kwietniowy maluch) za dużo je? Jest karmiona butelką, jeszcze nie wprowadziłyśmy nic nowego ze względu na wysypkę, ale codziennie zjada mi tak ok 6-7 razy, wiem że wszędzie w każdym poradniku żywieniowym w 4-5 miesiącu ilość karmień się zmniejsza, ale co zrobić jak ona się dopomina jedzenia czasem co 2-2.5 h. Ostatnio w przeliczeniu na tygodnie przytyła 200g/tyg, nie chce zrobić z niej grubaska, ale jak nie dać dziecku jeść?? Dodam, że ostatni posiłek je między godz 23-24 i śpi już do 7-8. Ale nie wytrzyma od godziny 20 do rana bez jedzenia, czy wasze dzieciaczki też jedzą na śpiocha długo po kąpieli?
A i zagęszczałam jej pokarm kleikiem kukurydzianym, ale właśnie od niego dostała wysypki, która utrzymuje się już 1,5 tyg.
Dopajanie wodą czy jakąś herbatką koperkową nie daje rezultatów - nie lubi, pluje - nie wypije.
A i zagęszczałam jej pokarm kleikiem kukurydzianym, ale właśnie od niego dostała wysypki, która utrzymuje się już 1,5 tyg.
Dopajanie wodą czy jakąś herbatką koperkową nie daje rezultatów - nie lubi, pluje - nie wypije.
wiesz ja co prawda nie karmie mlekiem mm a piersią ale moje dziecko je bardzo często a noce to tylko raz w życiu zdarzyło się że od 22 do 5 rano wytrzymała. Przeważnie budziła się jeszcze o 3-4 ale od niedawna potrzebuje więcej jedzenia i je o 22, 24-1, 3-4,5 a czasem jeszcze dodatkowo o 2:30. Sama się zastanawiam o co chodzi ale jak potrzebuje to jak odmówić. A co do przyboru to również przybiera około 200g na tydzień, Obecnie ma gdzieś 8 kg ale nie martwię się jak zacznie chodzić to spadnie z wagi. U mnie w rodzinie jest 4 dzieci w wieku około roku i każde spadło niesamowicie z wagi jak tylko zbliżały się z wiekiem do 12 miesięcy. Dziecko później mniej przybiera. Sama się martwiłam ale przestałam
pomijając propagandę na Hippa -fajna rozpiska...do przepajania jestem za wodą ;-)
HiPP: W jaki sposób należy rozszerzać dietę niemowlęcia?
agxae norma to 150-300 g na tydzień. więc jest ok. mój też je co 3 godziny... mm. Przepajaj maluch wodą. Niby powinien wypijać połowę z objętości ostatniego posiłku, Ale u nas udaje się 130-150 ml w ciągu całego dnia, a nawet późnego wieczora...
Ja do wody jak już bardzo chce żeby wypił więcej ( bo kupka jak plastelina gęsta) to dosładzam ciutkę glukozą. może taką wodę twoja mała by polubiła. potem możesz zmniejszać ilość glukozy. bo mleko pewnie podajesz normalne i jest słodkie. My jesteśmy na nutramigenie.
u nas karmieni ostatnie jest koło 21-22 po kąpieli. potem nocne już licze na kolejny dzień i niesttey u nas dalej jestjeszcze karmienie koło 1-2 w nocy. nie mam bladego pojecia jak goprzestawić. wodę mu w nocy podawać ??? potem
1-2 w nocy mleko
5:30 konsekwentnie od tygodnia bez różnicy czy jadl o 1 czy 2 w nocy.
8:30-9:30 bo czekam aż zgłodniej i da znać, a i tak zjada z tej porcji połowe max ( ze 120---> 60 ml. )
12-12:30 marchewka z ziemniaczkiem i do tego przez ostatnie kilka dni kaszka manna ugotowana ( dodaję łyżkę stołową ugotowane kaszki na filiżankę zupki)
15:00-15:30 mleko ( 120-140 ml) różnie
18:00-18:30 mleko ( myślę nad podawaniem kaszki manny na wodzie wymieszanej ze startym jabłuszkiem )
20:30 kąpiel ( od dłuższego czasu tak nam się udaje )
20:45-21:00 mleko z kleikiem ryżowym ( 150 wody-5 miarek mleka-3 miarki kaszki- wychodzi do 170 ml całość) czasem zjada całość czasem nie.
HiPP: W jaki sposób należy rozszerzać dietę niemowlęcia?
agxae norma to 150-300 g na tydzień. więc jest ok. mój też je co 3 godziny... mm. Przepajaj maluch wodą. Niby powinien wypijać połowę z objętości ostatniego posiłku, Ale u nas udaje się 130-150 ml w ciągu całego dnia, a nawet późnego wieczora...
Ja do wody jak już bardzo chce żeby wypił więcej ( bo kupka jak plastelina gęsta) to dosładzam ciutkę glukozą. może taką wodę twoja mała by polubiła. potem możesz zmniejszać ilość glukozy. bo mleko pewnie podajesz normalne i jest słodkie. My jesteśmy na nutramigenie.
u nas karmieni ostatnie jest koło 21-22 po kąpieli. potem nocne już licze na kolejny dzień i niesttey u nas dalej jestjeszcze karmienie koło 1-2 w nocy. nie mam bladego pojecia jak goprzestawić. wodę mu w nocy podawać ??? potem
1-2 w nocy mleko
5:30 konsekwentnie od tygodnia bez różnicy czy jadl o 1 czy 2 w nocy.
8:30-9:30 bo czekam aż zgłodniej i da znać, a i tak zjada z tej porcji połowe max ( ze 120---> 60 ml. )
12-12:30 marchewka z ziemniaczkiem i do tego przez ostatnie kilka dni kaszka manna ugotowana ( dodaję łyżkę stołową ugotowane kaszki na filiżankę zupki)
15:00-15:30 mleko ( 120-140 ml) różnie
18:00-18:30 mleko ( myślę nad podawaniem kaszki manny na wodzie wymieszanej ze startym jabłuszkiem )
20:30 kąpiel ( od dłuższego czasu tak nam się udaje )
20:45-21:00 mleko z kleikiem ryżowym ( 150 wody-5 miarek mleka-3 miarki kaszki- wychodzi do 170 ml całość) czasem zjada całość czasem nie.
Ostatnia edycja:
Anezram poza tym słyszałam, że dziecko łatwiej schodzi z wagi po mleku mamy (chociaż to może plotki ;-)) ale rzeczywiście często je Twoja Maja, hm.. Kuba jak zje o 20 to do 4/5/6 śpi, no ale każde dziecko jest inne i ma inny system, może Twoja Maja lubi być blisko mamusi ;-)
pscółka i spółka
margot - a Ty na cycu i tak rzadko je? u mnie mniej jak 8 karmień za nic na świecie nie wychodzi
pscółka na cycku jesteśmy... jakoś w 3/4 miesiącu tak nam się to wszystko poukładało. Choć w sumie i tak mam cichą nadzieję, że odpadnie to karmienie o 5 nad ranem ;-)żeby już nockę przesypiał, no ale póki co nie narzekam ;-)
reklama
wiosna2013
Moja mała też już od ponad miesiąca ustawiła się tak, że jak zje w godz. 21-22, to później dopiero 4/5/6 - i dalej co 3h. Za 2 tygodnie mam szczepienie to zobaczę jak przybiera. I spytam pediatry, czy jej nie budzić na karmienie np. o 2:00. Ale myślę, że jest ok, wg mojego ważenia przez ostatni miesiąc przybrała 1 kg. Oj takie karmienie to mi się podoba. Nocki przespane. Zupełnie co innego niż pierwsze 3 miesiące.