reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych maluszków:)

Dziewczyny które karmicie piersią mam pytanie czy wprowadzacie po 4 miesiącu jarzyny z glutenem? oglądam te wszystkie tabele co po 4 miesiącu i wszędzie napisane żeby wprowadzać gluten i jarzyny.

reklama
Anezram ja wprowadzam dodatkowe posiłki mimo że karmię piersią. Mamy już wprowadzoną marchewkę i teraz chcę dodać kaszkę mannę

Anrezam - tak, zaczęłam w 4 miesiącu. Najpierw same warzywka, po jakiś dwóch tygodniach zaczęłam dodawać kaszę mannę co drugi dzień. Teraz będę dawała a zmianę dwa dni warzywka + gluten, a dwa dni deserek, żeby zmniejszyć ryzyko zaparć.
Ale tego słoiczka to daję max połowę i poprzedzam trzema minutami cyca. Sam słoiczek na posiłek to pewnie później będzie, na razie bardziej i chodzi mi o to żeby popróbował różnych smaków.

Hej Mamuśki :) Mam pytanie, czy moja Jula (też kwietniowy maluch) za dużo je? Jest karmiona butelką, jeszcze nie wprowadziłyśmy nic nowego ze względu na wysypkę, ale codziennie zjada mi tak ok 6-7 razy, wiem że wszędzie w każdym poradniku żywieniowym w 4-5 miesiącu ilość karmień się zmniejsza, ale co zrobić jak ona się dopomina jedzenia czasem co 2-2.5 h. Ostatnio w przeliczeniu na tygodnie przytyła 200g/tyg, nie chce zrobić z niej grubaska, ale jak nie dać dziecku jeść?? Dodam, że ostatni posiłek je między godz 23-24 i śpi już do 7-8. Ale nie wytrzyma od godziny 20 do rana bez jedzenia, czy wasze dzieciaczki też jedzą na śpiocha długo po kąpieli?

A i zagęszczałam jej pokarm kleikiem kukurydzianym, ale właśnie od niego dostała wysypki, która utrzymuje się już 1,5 tyg.

Dopajanie wodą czy jakąś herbatką koperkową nie daje rezultatów - nie lubi, pluje - nie wypije. :no:

wiesz ja co prawda nie karmie mlekiem mm a piersią ale moje dziecko je bardzo często a noce to tylko raz w życiu zdarzyło się że od 22 do 5 rano wytrzymała. Przeważnie budziła się jeszcze o 3-4 ale od niedawna potrzebuje więcej jedzenia i je o 22, 24-1, 3-4,5 a czasem jeszcze dodatkowo o 2:30. Sama się zastanawiam o co chodzi ale jak potrzebuje to jak odmówić. A co do przyboru to również przybiera około 200g na tydzień, Obecnie ma gdzieś 8 kg ale nie martwię się jak zacznie chodzić to spadnie z wagi. U mnie w rodzinie jest 4 dzieci w wieku około roku i każde spadło niesamowicie z wagi jak tylko zbliżały się z wiekiem do 12 miesięcy. Dziecko później mniej przybiera. Sama się martwiłam ale przestałam :)

pomijając propagandę na Hippa -fajna rozpiska...do przepajania jestem za wodą ;-)
HiPP: W jaki sposób należy rozszerzać dietę niemowlęcia?

agxae norma to 150-300 g na tydzień. więc jest ok. mój też je co 3 godziny... mm. Przepajaj maluch wodą. Niby powinien wypijać połowę z objętości ostatniego posiłku, Ale u nas udaje się 130-150 ml w ciągu całego dnia, a nawet późnego wieczora...
Ja do wody jak już bardzo chce żeby wypił więcej ( bo kupka jak plastelina gęsta) to dosładzam ciutkę glukozą. może taką wodę twoja mała by polubiła. potem możesz zmniejszać ilość glukozy. bo mleko pewnie podajesz normalne i jest słodkie. My jesteśmy na nutramigenie.
u nas karmieni ostatnie jest koło 21-22 po kąpieli. potem nocne już licze na kolejny dzień i niesttey u nas dalej jestjeszcze karmienie koło 1-2 w nocy. nie mam bladego pojecia jak goprzestawić. wodę mu w nocy podawać ??? potem
1-2 w nocy mleko
5:30 konsekwentnie od tygodnia bez różnicy czy jadl o 1 czy 2 w nocy.
8:30-9:30 bo czekam aż zgłodniej i da znać, a i tak zjada z tej porcji połowe max ( ze 120---> 60 ml. )
12-12:30 marchewka z ziemniaczkiem i do tego przez ostatnie kilka dni kaszka manna ugotowana ( dodaję łyżkę stołową ugotowane kaszki na filiżankę zupki)
15:00-15:30 mleko ( 120-140 ml) różnie
18:00-18:30 mleko ( myślę nad podawaniem kaszki manny na wodzie wymieszanej ze startym jabłuszkiem )
20:30 kąpiel ( od dłuższego czasu tak nam się udaje )
20:45-21:00 mleko z kleikiem ryżowym ( 150 wody-5 miarek mleka-3 miarki kaszki- wychodzi do 170 ml całość) czasem zjada całość czasem nie.

Ostatnia edycja:
Anezram poza tym słyszałam, że dziecko łatwiej schodzi z wagi po mleku mamy (chociaż to może plotki ;-)) ale rzeczywiście często je Twoja Maja, hm.. Kuba jak zje o 20 to do 4/5/6 śpi, no ale każde dziecko jest inne i ma inny system, może Twoja Maja lubi być blisko mamusi ;-)

pscółka na cycku jesteśmy... jakoś w 3/4 miesiącu tak nam się to wszystko poukładało. Choć w sumie i tak mam cichą nadzieję, że odpadnie to karmienie o 5 nad ranem ;-)żeby już nockę przesypiał, no ale póki co nie narzekam ;-)

reklama
Moja mała też już od ponad miesiąca ustawiła się tak, że jak zje w godz. 21-22, to później dopiero 4/5/6 - i dalej co 3h. Za 2 tygodnie mam szczepienie to zobaczę jak przybiera. I spytam pediatry, czy jej nie budzić na karmienie np. o 2:00. Ale myślę, że jest ok, wg mojego ważenia przez ostatni miesiąc przybrała 1 kg. Oj takie karmienie to mi się podoba. Nocki przespane. Zupełnie co innego niż pierwsze 3 miesiące.

Do góry