reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych maluszków:)

Moja Ala je 5* dziennie rano koło 7-8 200 ml mm z 2 łyżeczkami kleiku ryżowego zjada zawsze wszystko, później co 3h około 150ml i na razie 1/2 słoiczka albo owocków albo warzyw i po tym zjada około 120 mleka jeszcze a ostatni posiłek o 21 i do rana wytrzymuje :-)

reklama
nie nie u nas woda pod żadnym pozorem, ani dosładzana ani zwykła, nie ma opcji, by wypiła, no a z HiPPa to ja mam właśnie rozpiskę taką zresztą Jula jest karmiona właśnie HiPPkiem ;) no nic jak wasze dzieci tak też jedzą to się nie martwię :) skoro potrzebuje to niech je, bo i rośnie i fika nóżkami i potrzebuje w końcu dużo siły :-D dziś podałyśmy ziemniaczka jako pierwszy produkt nie marchewkę za zaleceniem pediatry (wysypka prawie prawie zeszła, jak ziemniaczek zaszkodzi to będzie widać przecież) no i w sumie bardzo jej smakował mimo kwaśnej minki otwierała buzię po jeszcze :D zobaczymy co będzie jutro :) a z marchewką musimy poczekać bo małej i tak ciężko zrobić kupkę i robi raz dziennie więc nie trzeba nam zatwardzenia :D dzisiaj jesteśmy obie zadowolone, jeszcze czeka nas karmienie koło 00 i można iść spać do rana :)

nasz dzień wyglądał do tej pory tak:
6-8 - pierwsze karmienie 170 ml
10-11 - drugie też spora porcja ok 150
13-14 - różnie z ml zależało od dnia
17-18 - też różnie zjadała
20 - duuuży posiłek jak rano
i oczywiście 23-1:00 - również obfite jedzonko
teraz to się troszkę pozmienia plan dnia :)

Ostatnia edycja:
Phelania, my jesteśmy tylko na mm. Tomek od ostatniego karmienia (18-19) śpi do 6 rano. Jeszcze żadnych kaszek nie podaję, ale w tym tygodniu chciałabym zacząć, ale kompletnie nie wiem jak :( jaką kaszkę? kiedy? ile?:confused:

Kruczka- ja tez sie zastanawiam mam bobovite bananowa od 4 miesiaca (jakos ufam tej firmie) masz napisane na opakowaniu ile wody ile lyzek kaszki ja chyba zaczne jak mlody skonczy 5 miesiecy za 10 dni:) bede spokojniejsza;)ciekawe czy mu zasmakuje:pPP:confused: Długo Ci spi Tomek ja klade mlodego tak ok 20-21 po kapieli dostaje 210ml mleka do tego drzucam kleiku kukurydzianego 2 lyczeki i spi do 6 rano.

tylko ja nie wiem jaka kaszka? widziałam ich pełno, jakies manne, ryżowe, kukurydziane, i 100 innych. Którą brać? Czy może kupić zwykłą mannę i jej dodawać?

Ja za radą mojej pediatry kupiłam zwykłą kaszkę mannę (nie przeznaczoną specjalnie dla niemowląt) i gotuję pół łyżeczki w 100 ml wody. Podaję jej na razie dwie łyżeczki do zupki jarzynowej.

Kruczka - ja kupiłam kaszkę ryżową (bez glutenu), ale mam z nia kłopot, bo nie wiem, jak podawać... Zalecają w mm, a my na cycu... Dwa razy podałam ze swoim mlekiem, ale, kurcze, mega zachodu z tym... Będę podawać z marchewką, żeby posiłek był bardziej syty i tyle... Jak ją wykończymy, to kupię glutenową jakąś. :)

Pochwalcie sie, co Wasze maleństwa już jadły. Za nami: marchewką, jabłuszko, Marchewka z jabłuszkiem, marchewka z ziemniakami, ziemniaczki z dynią, ziemniaczki ze szpinakiem, brukuł (to nie podeszlo nam) i kawaleczek bułki, ale odrobinkę tylko.

reklama
Kruczka - może "przelicznik glutenowy" coś Ci pomoże https://www.bobovita.pl/home/5-6-miesiecy/zywienie/narzedzia/gluten/ Po wprowadzeniu ukończonego miesiąca życia maluszka i po wyborze sposobu karmienia (pierś, mm) wyskakują kaszki

Ja też się zamieszałam z tym glutenem/kaszkami i dumam jak go wprowadzić, ale chyba do pół słoiczka np. marchewki dodam ugotowanej na wodzie kaszy mannej (takiej zwykłej) - i to zmieszam czy zblenduję. Jak myślicie, dobrze wymyśliłam sobie? Czy coś zmienić?

Do góry