reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

dokladnie zgadzam sie z toba

Ja tez sie boje zatuczenia dziecka zwlaszcza ze juz mam jakas obsesje ze mala slabo przybiera i kombinuje co by jej tu dodac zeby wiecej tyla, ale wyglada zdrowiusienko i ma nawet jakies faldki wiec chyba nie powinnam szalec..
Pociesza mnie ze dziecko tyjac na piersi zdrowiej na tym wychodzi niz tyjac na slodyczach/kaszach itp, no i podobno mniejsza szansa na otylosc w przyszlosci po cycu, ja wiem jaka to meczarnia bo tyje jak sie za duzo powietrza nalykam :-:)wściekła/y:
Ja jestem tego zdania, że na wszystko przyjdzie czas;)

reklama
piszecie o zapasieniu dziecka- ja juz mam taką nakrętke na jego przybieranie, że się boje, że grubasa wyhoduję w domu, po 2 cycach dostaje butle i zazwyczaj 90 ml wyciąga, o buzi widzę, że tyje, tylko coś z waga mój syn nie współpracuje :p

Mój Filip(wiek-dziś dokładnie 4 miesiace) jest karmiony cycem a od 2 tygodni dostaje kaszke mleczno ryżowa z bananami z bobovity.
Pierwszy raz podałam mu rano ok 1 łyzki stołowej,potem bylo troche wiecej, a teraz przed snem wieczorem rozrabiam kaszke w 70ml wody(dosc gestą) i on to wsuwa.
Nigdy nie karmiłam córy według jakiś podręczników i zaleceń lekarzy bo to bzdury są i syna tez zamierzam tak karmic.
jak znajdziecie stare podręczniki o zywieniu dzieci to tam beda pisali ze w 3 miesiącu powinno sie podawac już przeciery owocowo warzywne.
Lena naprawde zamierzasz swoje 7 miesięczne dziecko uczyć dopiero jesc z łyżeczki?:szok:
Moja Paula w tym wieku juz kluski ze mną jadła i popatrz zyje, zdrowo sie rozwija i waży już prawie 17 kg :-)
Dodam że ma 4 latka i według najnowszych wytycznych zywieniowych dopiero od miesiąca powinna dostawac do jedzenia kluski,naleśniki czy pierogi bo to potrawy które powinno sie dawac po 4 roku zycia :rofl2::rofl2::rofl2:

ja mam zamiar poszukać u mamy książki o karmieniu niemowląt, wg której mnie i brata karmiła, n ie umarliśmy więc się chyba nada dla mojego Filipka :)

badaicka - a w jakim czasie przeszłaś od 1 łyżki do całego posiłku? i podajesz mu łyżeczką czy z butli?

Ja jestem zdania, że każda mama powinna ocenić kiedy może wprowadzać nowe pokarmy swojemu dziecku, ja wiem że nasza Julka ma problemy z brzuszkiem i kupką więc podawanie pokarmów innych niż mleko zacznę po 4 miesiącu.

Mam pytanko do mam które karmią mm, czy wasze dzieciaczki też często puszczają bąki? Nie wiem czy to wina mm (jestem na enfamilu) czy poprostu tak ma być.

Ostatnia edycja:
ja wiem jaka to meczarnia bo tyje jak sie za duzo powietrza nalykam :-:)wściekła/y:
skądś to znam:-(

Mam pytanko do mam które karmią mm, czy wasze dzieciaczki też często puszczają bąki? Nie wiem czy to wina mm (jestem na enfamilu) czy poprostu tak ma być.
Mój jest na Bebiku ale był też na enfamilu(raptem jedno opakowanie) i bączki to u niego norma:-D Ale to dobrze bo przecież gazy mu odchodzą i nie boli go brzuszek;-)

Moja na piersi i puszcza mase baczkow :) Ale widze roznice bo dwa miesiace temu trzeba bylo robic rowerek i masowac brzuszek zeby odgazowac a teraz leca same, moze dlatego wydaje sie ze jest ich wiecej?

badaicka - a w jakim czasie przeszłaś od 1 łyżki do całego posiłku? i podajesz mu łyżeczką czy z butli?

Ja jestem zdania, że każda mama powinna ocenić kiedy może wprowadzać nowe pokarmy swojemu dziecku, ja wiem że nasza Julka ma problemy z brzuszkiem i kupką więc podawanie pokarmów innych niż mleko zacznę po 4 miesiącu.

W zasadzie to juz nastepnego dnia dałam mu wiecej ok 40 ml bo widzialam ze po tej łyżce nie ma reakcji alergicznej i z brzusiem sie nic nie dzieje a mu smakowało.Zjadł wszystko i bylo mu mało wiec kolejnego dnia zrobiłam jeszcze więcej.
Podaje mu łyżeczką plastikowa, bo kaszka jest gęsta ale z butli tez można spróbowac tylko trzeba mieć smoczek do kaszki i wtedy musi być rzadsza.

reklama
Po dzisiejszej wizycie u pediatry mam wprowadzić soczek jabłkowy i mus pytałam czy to nie za wcześnie - jeśli są wskazania to nie a u nas wskazaniem jest brak kupy

Do góry