reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

magdalena - współczuje wamtych leków, my podajemy tylko antybiotyk i witaminy i mam dosc, a co dopiero tyle różnych tabletek

Dziewczyny czy jest na forum dzieciątko, które kładzie się do łóżka i zasypia?? jest jakaś mama szczęściara??

Mój na rączkach już śpi jak tylko położę do łóżeczka, odrazu się wybudza i jest prężenie i krzyk, biore na ręce i w dwie sekundy się uspokaja i oczka się zamykają

Ostatnia edycja:
reklama
a jak podajesz kwas foliowy i wit. B6, bo my mamy z tym największy problem:baffled:, podaje na łyżeczce z wodą ale michaś się krztusi i połowe z tego wypluwa:no: Próbowałam w butelce zmieszać z wodą czy herbatką to porażka, bo on mi nie pociągnie tego z butli tym bardziej że ten kwas foliowy się nie rozpuszcza i drażni w gardło prowokując naciąganie :sorry2: Żelazo(hemofer) i wit. C podaje na przemian po kropelce bo samo żelazo strasznie niedobre.

Ja niewiem kto wymyślił tabletki dla niemowląt:angry:, powinno być wszystko w kropelkach. Dla nas codziennie rano i wieczorem podanie tych leków to horror, mały aż się zanosi:no: I jeszcze na dodatek nie można cyca od razu dać na ukojenie:baffled:

A próbowałaś rozpuścić w płynie i podac strzykawka taką np jak jest w NUROFENIE dla dzieci?
Wkładasz wtedy ta strzykawkę do buzi kierując ją w strone policzka malucha i podajesz leki to sprawdzony sposób

magdalena - współczuje wamtych leków, my podajemy tylko antybiotyk i witaminy i mam dosc, a co dopiero tyle różnych tabletek

Dziewczyny czy jest na forum dzieciątko, które kładzie się do łóżka i zasypia?? jest jakaś mama szczęściara??

Mój na rączkach już śpi jak tylko położę do łóżeczka, odrazu się wybudza i jest prężenie i krzyk, biore na ręce i w dwie sekundy się uspokaja i oczka się zamykają

To ja jestem ta szczęściarą :-D:-D:-D:tak:;-)

To ja się nawet nie będę przyznawać że mój synek też zasypia w łóżeczku bezproblemowo po każdym karmieniu (no chyba że akurat ma okres czuwania). Nie chce bowiem zapeszyć :-D :-D

zgadzam się z tym, że to jakiś bezsens,żeby nie było tego w kroplach dla takich maluchów. Do tego przecinanie na pół tych mikro tabletek to nie lada sztuka.
akurat żelaza nie podajemy, bo poziom mieści się w normie. Pół tabletki kwasu foliowego i pół tabletki wit. B6 zgniatam na łyżeczce na proszek, dodaje krople wit. C i swoje mleczko. Podaje jak maluch jest głodny, przed karmieniem, więc na razie nie było problemu z połknieciem. Wg ulotek można to mieszać z pokarmem i podawać przed posiłkiem. Są specjalne buteleczki do podawania leków, ale nie stosowałam. Poza tym chyba nie dotyczą tabletek :/

jeśli chodzi o przecinanie tabletek to u mnie super sprawdzaja się nożyczki. Super przecinają na pół. Spróbuj:tak:
Natomiast mi w szpitalu lekarz powiedział że leki mam podawać między karmieniami, nie mieszać z mlekiem tylko z wodą bo wit b6 rozpuszcza się w wodzie. Więc musze wyczaić odpowiedni moment czyli odczekać po karmieniu troche, a po podaniu lekarstw nie karmić od razu. A na której ulotce przeczytałaś że można podawać z pokarmem?

Badaicka wypróbuje proponowany przez ciebie sposób, dzięki;-)

Ostatnia edycja:
reklama
jeśli chodzi o przecinanie tabletek to u mnie super sprawdzaja się nożyczki. Super przecinają na pół. Spróbuj:tak:
Natomiast mi w szpitalu lekarz powiedział że leki mam podawać między karmieniami, nie mieszać z mlekiem tylko z wodą bo wit b6 rozpuszcza się w wodzie. Więc musze wyczaić odpowiedni moment czyli odczekać po karmieniu troche, a po podaniu lekarstw nie karmić od razu. A na której ulotce przeczytałaś że można podawać z pokarmem?
hm, to ciekawe. O podawaniu z pokarmem mam zapis w ulotce z wit. C. Kwas foliowy ma zapis że najlepiej przyjmować w trakcie posiłku, a wit. B6 (pliva), że "obecność pokarmu nie wpływa na wchłanianie pirodoksyny z przewodu pokarmowego." Więc wywnioskowałam, że mogę mieszać z mlekiem, bo maluch lepiej przełknie..

Do góry