Co do odbijania to w dzień podnoszę małą po każdym posiłku i czasem się odbije czasem nie, a w nocy podnoszę ją jak zje z jednej piersi, a jak je z drugiej to już nie, bo też się wybudzała. Tak myślę że z tej drugiej je już powoli i nie tak łapczywie jak z pierwszej to i nie połyka powietrza. I to samo jest jak się w nocy budzi, pocmoka trochę i przeważnie ja zasnę wcześniej niż ona.
reklama
kpi23
Fanka BB :)
hehe
widzę, że nie tylko ja zasypiam zanim moje dziecko zje ...
taaak, w nocy szczegolnie chetnie bym kimnela karmiac ;> Szczegolnie, ze ze wzgledu na spiacego meza swiateko jest bardzo slabe - i nie ma nawet jak poczytac do karmienia ...hehe
zdec - ja prawie nie odbijam malca - u mnie po prostu jeszcze nie umie. Czasami sobie bekni jak lezy na brzuchu u mnie na brzuchu/piersi - ale niezbyt czesto. Tak samo mialam z Malgosia - mimo wszelakich prob odbijac sie nauczyla dopiero gdzies po miesiacu - a i wtedy mielismy zasade, ze w czasie nocnego karmienia "nie odbijamy" tylko kladziemy po cichutku zaspana na lozeczka ;P Ale u nas nie bylo zadnych kolek.
A tak, to u nas najlepszy byl sposob aveny - czyli "dokarmienie dla uspokojenia i wyciszenia" po odbijaniu - z tym ze ja "dokarmialam" z tej samej piersi co karmienie. Teraz tez go bede stosowac ;]
kpi23
to i ja tak spróbuję
U nas jest podobny problem.
Mala budzi się np o 20, chcemy ją kąpać, ale ona chce wtedy cyca. I jak się ją wykąpie najpierw, to przy wycieraniu strasznie się wierci, płacze, prostuje nóżki - jednym słowem woła o jedzenie Z kolei nie chcemy jej kąpać po karmieniu, bo położna nam powiedziała żeby nie kąpać dziecka z pełnym brzuszkiem. Problem polega też na tym, że mała przy cycu zasypia i ciężko potem ją wykąpać.
Dziś nam się jakoś udało, bo obudziła się ok. 19, dostała cyca i potem nie chciała spać tylko była nawet aktywna. Więc przed 20tą ja zaczęliśmy kąpać i w końcu kąpiel okazała się przyjemnością, nie było wrzasków po wyjmowaniu z wanny.. Zobaczymy jak będzie jutro..
Ja przed kąpielą daję małemu połowę tego co zawsze zjada w ten sposób pierwszy głód jesz uspokojony i młody nie wrzeszczy a i nie kąpiemy go z pełnym brzuszkiem :-) na głodnego to byłby chyba horror a nie kąpiel, chodź nie sprawdzałam
Kasiulka_1980
Mama Hani i Mai :-)
Jeszcze jedno pytanie tym razem na innym wątku...
Jak u was jest z odbijaniem? Po każdym jedzeniu odbija się waszym maleństwom?
Bo moja mała to najchętniej na cycu by zasypiała, a potem ciężko z odbiciem, bo się wybudza i znowu to samo od nowa
Położne w szpitalu mówiły, że jeśli dziecko karmione jest piersią to nie musi się odbić. A ulewa się jej? Bo jak nie to nie musisz czekać aż się odbije
Ja przez pierwsze mniej więcej dwa tygodnie nie odbijałam małej, bo nie było takiej potrzeby.
Potem zaczęła szybciej i łapczywiej wcinać, zaczęły się gazy i ulewania - od tego czasu muszę małą odbić, czasem nawet w trakcie jedzenia.
Karmie tylko piersią.
Potem zaczęła szybciej i łapczywiej wcinać, zaczęły się gazy i ulewania - od tego czasu muszę małą odbić, czasem nawet w trakcie jedzenia.
Karmie tylko piersią.
badaicka
Paulusia i Filipek
Hi,hi,hi my robimy tak samoJa przed kąpielą daję małemu połowę tego co zawsze zjada w ten sposób pierwszy głód jesz uspokojony i młody nie wrzeszczy a i nie kąpiemy go z pełnym brzuszkiem :-) na głodnego to byłby chyba horror a nie kąpiel, chodź nie sprawdzałam
a dodam że kąpie o różnych porach nawet o 23 z córką tez tak było nigdy nie miałam ustalonych konkretnych godzin i jakoś zyjemy.W kóncu nam tez się cos należy od życia i jak jestem u znajomych to nie posiedze np pół godziny żeby na18 do domu lecieć bo o 19 trzeba dziecko wykąpać.
Poza tym jest lato i starsza córa bawi się na dworze nawet do 21 wiec i my z nią siedzimy a co
To niestety jakiś bzdur Ci nagadałyPołożne w szpitalu mówiły, że jeśli dziecko karmione jest piersią to nie musi się odbić. A ulewa się jej? Bo jak nie to nie musisz czekać aż się odbije
u mnie było tak że córa nie bekała po karmieniu cycem wogóle, a teraz tez karmie tylko piersia i jak nie odbije małego to jest potem masakra, wierci się kręci, pręzy i zaczyna płakać.Też zdaza mi się odbijac Go w trakcie karmienia
reklama
yoshe
dziewczyny ile trzeba ściągnąć mleczka na jedno karmienie dla 6 tygodniowego maluszka? idę dziś do lekarza i muszę zostawić awaryjną porcję, ale zupełnie nie wiem jak dużą...