reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

Regulowanie snu maleństwa sprawdza się dopiero po 3 miesiącu życia (tak gdzieś czytałam), wcześniej dziecko śpi kiedy chce i nie bardzo da się wyregulować okres snu i czuwania.

reklama
Witajcie.

Jako młoda i niedoświadczona mama mam mnóstwo wątpliwości co do ogólnej troski o dziecko. Jakoś nie potrafię zaufać intuicji i instynktowi. Chciałabym znać instrukcje obsługi dziecka aby nie popełnić błędów które mogą mnie później dużo nerwów kosztować.

Dylemat z karmieniem mam od początku. A dotyczy on regularności karmień. Nasz Skarb ma dopiero 13 dni. Karmie Helenkę na żądanie, zazwyczaj jest to co 3 godziny. Po obudzeniu się Hela jest dość długo aktywna ok 2 - 3 godzin i w tym czasie kilka razy ląduje przy piersi. Nie liczę ilości przyłożenia jej do cyca...może powinnam...Wiem że może się wam wydawać że je dość regularnie skoro budzi się zazwyczaj co 3 godziny...choć bywają dłuższe drzemki...mój problem polega na tym, że chciałabym aby jadła o innych godzinach...a szczególnie zależy mi aby jej aktywność wypadała na godzinę 19 mak 20 (niestety obecnie w tych godzinach śpi). Dlaczego właśnie te godziny? Ponieważ chcielibyśmy o tej godzinie ją kąpać. Obecnie jest to nie możliwe bo jak się budzi przed 19 to jest głodna i nie ma mowy o kąpieli przez następną godzinę...może za długo ją przy cycu trzymam :( No i jak obudzi się o tej 19 to nie śpi skubana do 21 - 22. Pewnie powiecie abym ją kąpała jak się na je wypadnie to ok 20 ale wiecie ja bym chciała aby już o tej 20 po prostu spała...wiem wiem że to dla naszej wygody ale życie małżeńskie też musi kwitnąć.

Może macie jakieś sposoby na wyregulowanie Maluszka? Czy może jeszcze nie starać się jej regulować bo jest za mała?

Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Tak małego dziecka nie wyregulujesz, to nie zegarek ;-)

Możesz ewentualnie jak już Ci tak zależy obudzić ją wcześniej na karmienie, ale czy warto budzić maluszka dla własnej przyjemności? ;-)

Trzeba wybrać mniejsze zło.

Ja karmię Hanię tylko wtedy gdy ona ma na to ochotę, kąpię ją jak już się naje, obojętnie czy to jest 19:00 czy 21:00

echhh też tak myślałam tylko jak się wszędzie czyta o tej regularności, o tym że dziecko ma uczyć się odróżniać dzień od nocy i mieć dzienne rytuały które się będą z czymś kojarzyć to człowiek głupieje i nie wie od kiedy zacząć Maleństwo "uczyć".

To samo tyczy się noszenia na rękach, bujania, kołysania. Od kiedy można mówić że dziecko się do tego przyzwyczai?

echhh też tak myślałam tylko jak się wszędzie czyta o tej regularności, o tym że dziecko ma uczyć się odróżniać dzień od nocy i mieć dzienne rytuały które się będą z czymś kojarzyć to człowiek głupieje i nie wie od kiedy zacząć Maleństwo "uczyć".

To samo tyczy się noszenia na rękach, bujania, kołysania. Od kiedy można mówić że dziecko się do tego przyzwyczai?

Możesz uczyć odróżniania dzień od nocy w taki sposób że np. w dzień normalnie mówisz, oglądasz TV jak dziecko śpi a w nocy usypiasz w ciszy i przy delikatnym świetle lampki nie bawisz się i wszystko robisz spokojnie. :) Rytuały to właśnie kąpiel o w miarę stałej porze (wiadomo że czasami zdarzy się że wykąpiemy o 20 a czasami o 21 ale chodzi o porę mniej więcej tą samą), a po kąpieli już przygotowywanie do spania. A odnośnie noszenia na rękach to maleństwo szybko się przyzwyczaja że na rączkach lepiej niż w łóżeczku ;)
My staramy się małą odkładać jak tylko zaśnie i nawet jak się przebudza to ostatnio dajemy jej smoczka i ewentualnie głaszcze ją po policzku żeby zasnęła, nie wyjmuje jej już chyba że zacznie przeraźliwie płakać (krzyczeć).

Dzięki, Dziewczyny!

kpi odciagam kazda piers po 15 min
ta zasada ktora ci podali w szpitalu podobno jest dobra na zwiekszenie laktacji
piw wypijam ok. 4 dziennie, herbatek nie powinno sie wiecej niz 3

jejku, 4 :szok:, to się muszę poprawić bo ja 1,5- 2 ...
tak, o zwiększenie chodzi ;)
efekt sprawdzasz laktatorem?

Ja piłam już w szpitalu od początku, potem dwa dni w domu i po jakiś 5 dniach miałam nawał pokarmu więc herbatkę odstawiłam (pilam HIPPA)

A czemu chcesz do końca opróżnić pierś? z tego co wiem to nie da się, bo mleko zawsze będzie napływać. A tyle ile wyciągniesz do laktatora to tyle naleci nowego.

Ja używalam laktator tylko raz jak pierś zrobiła się twarda i zaczęla trochę boleć ;-)

HiPPA na mnie nie podziałała, niestety więc już nie piję,
wiem, że nie da się do końca ale ja po prostu nie wiem kiedy ja mam skończyć z tym laktatorem ...

Ja piłam herbapolu i po paru dniach już widziałam różnicę.
Dałaś mi do myślenia z tym odciąganiem pokarmu ja zawsze ściągałam z jednej a potem z drugiej. Ściągam tak długo aż z piersi zrobi się flak i przestaje lecieć. Teraz to już sama nie wiem :-D ale to chyba zbyt długo jak na laktator.

ja zaczęłam pić tą herbatkę z Hebapolu od wczoraj, zobaczymy ...

Witajcie.

Jako młoda i niedoświadczona mama mam mnóstwo wątpliwości co do ogólnej troski o dziecko. Jakoś nie potrafię zaufać intuicji i instynktowi. Chciałabym znać instrukcje obsługi dziecka aby nie popełnić błędów które mogą mnie później dużo nerwów kosztować.

Dylemat z karmieniem mam od początku. A dotyczy on regularności karmień. Nasz Skarb ma dopiero 13 dni. Karmie Helenkę na żądanie, zazwyczaj jest to co 3 godziny. Po obudzeniu się Hela jest dość długo aktywna ok 2 - 3 godzin i w tym czasie kilka razy ląduje przy piersi. Nie liczę ilości przyłożenia jej do cyca...może powinnam...Wiem że może się wam wydawać że je dość regularnie skoro budzi się zazwyczaj co 3 godziny...choć bywają dłuższe drzemki...mój problem polega na tym, że chciałabym aby jadła o innych godzinach...a szczególnie zależy mi aby jej aktywność wypadała na godzinę 19 mak 20 (niestety obecnie w tych godzinach śpi). Dlaczego właśnie te godziny? Ponieważ chcielibyśmy o tej godzinie ją kąpać. Obecnie jest to nie możliwe bo jak się budzi przed 19 to jest głodna i nie ma mowy o kąpieli przez następną godzinę...może za długo ją przy cycu trzymam :( No i jak obudzi się o tej 19 to nie śpi skubana do 21 - 22. Pewnie powiecie abym ją kąpała jak się na je wypadnie to ok 20 ale wiecie ja bym chciała aby już o tej 20 po prostu spała...wiem wiem że to dla naszej wygody ale życie małżeńskie też musi kwitnąć.

Może macie jakieś sposoby na wyregulowanie Maluszka? Czy może jeszcze nie starać się jej regulować bo jest za mała?

Będę wdzięczna za podpowiedzi.

U nas jest podobny problem.
Mala budzi się np o 20, chcemy ją kąpać, ale ona chce wtedy cyca. I jak się ją wykąpie najpierw, to przy wycieraniu strasznie się wierci, płacze, prostuje nóżki - jednym słowem woła o jedzenie :) Z kolei nie chcemy jej kąpać po karmieniu, bo położna nam powiedziała żeby nie kąpać dziecka z pełnym brzuszkiem. Problem polega też na tym, że mała przy cycu zasypia i ciężko potem ją wykąpać.

Dziś nam się jakoś udało, bo obudziła się ok. 19, dostała cyca i potem nie chciała spać tylko była nawet aktywna. Więc przed 20tą ja zaczęliśmy kąpać i w końcu kąpiel okazała się przyjemnością, nie było wrzasków po wyjmowaniu z wanny.. Zobaczymy jak będzie jutro.. :)

Ja herbatki hippa wypiłam tylko jedno opakowanie na początku jak urodziłam ale więcej nie piłam bo czy tak czy tak pokarmu tyle samo czyli dużo a karmi to teraz w upały to ze trzy dziennie wypijam;-)w końcu należy się coś od życia i chociarz bezalkoholowym trzeba się pocieszać:-p

Jeszcze jedno pytanie tym razem na innym wątku...
Jak u was jest z odbijaniem? Po każdym jedzeniu odbija się waszym maleństwom?
Bo moja mała to najchętniej na cycu by zasypiała, a potem ciężko z odbiciem, bo się wybudza i znowu to samo od nowa:(

reklama
zdec - ja mam ten sam dylemat, bo jak się małej odbije to lepiej dla brzuszka ale jak podnoszę od cycka do obijania to się potrafi rozbudzić i znów szuka ... i tak można byłoby 24h ...

Do góry