reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

athena83- ja ściągam pokarm co 2,5-3 godziny. Na początku w nocy też tak robiłam ale teraz nie daje już rady, mały spał a ja nie mogłam przez to ściąganie i rano byłam wymęczona. Teraz ściągam ostatni raz o północy a potem dopiero około 7 rano. Fakt, że piersi bolą ale już się przyzwyczaiłam do tego rytmu i nad ranem udaje mi się ściągnąć najwięcej pokarmu, nawet 3-4 razy więcej niż w ciągu dnia. Mam nadzieję, ze przez taką długą przerwę pokarm nie zaniknie

reklama
Mamy karmiące butelką, czy dopajacie między posiłkami maluchy? czym wodą, herbatką, wodą z glukozą? Jeżeli tak to w jakim ilościach i jak często?

ja staram sie dopajać, choć nie zawsze mała chce pić
podaje po pół godzinie od zjedzenia mleka
zwykły koperek, lepiej pije go z glukozą ale glukoza powoduje zaparcia niestety
wody przegotowanej nie chce mi królewna pić
od jutra na zmianę z koperkiem będę podawala rumianek, zobaczymy co z tego wyjdzie

ale sobie kolejny pateny wymysliłam, żeby mi się nie myliło z której piersi ostatnio karmiłam: przekładam pierścionek z ręki na rękę i jest super, bo wcześniej to myślałam i myślałam nad tym :)

ale sobie kolejny pateny wymysliłam, żeby mi się nie myliło z której piersi ostatnio karmiłam: przekładam pierścionek z ręki na rękę i jest super, bo wcześniej to myślałam i myślałam nad tym :)
ha! Super pomysl, ja na poczatku zapisywalam, teraz juz nie i czasami myle piersi. Skorzystam z twojej rady dzieki!!

Mamy karmiące butelką, czy dopajacie między posiłkami maluchy? czym wodą, herbatką, wodą z glukozą? Jeżeli tak to w jakim ilościach i jak często?

Mój maluch nie chciał niczego pić prócz mleka więc jak jest gorąco to podaje mu do picia mleko tyle że bardziej rozcieńczone. Daje tylko wtedy kiedy maluch chce i ile chce.

Ja już chyba nie dam rady wrócić tak boję się bólu.
Dziewczyny które sciągają pokarm i karmią butelką co ile odciągacie pokarm?? W nocy też??

U mnie już się skończyło karmienie z cyca, też mam jakiś lęk przed bólem, myślałam że się przełamie ale ciężko tym bardziej że ostatnia próba przystawienia znów się skończyła boleśnie. Trudno :-( Będę odciągać i podawać to dalej będzie moje mleko :-) Chyba że spróbuje jeszcze nakładek.
Ja staram się odciągać co 2 godziny żeby pokarmu nie stracić i zwiększyć jego ilość (i tak słyszałam że przy odciąganiu laktacje da się utrzymać góra 3 miesiące :-( ale nie wiem ile w tym prawdy) w nocy odciągam z każdym razem jak mały wstaje, mój mąż go karmi a ja w tym czasie odciągam mleko do następnego karmienia.

Mam pytanko do mamusiek które dokarmiaja maluchy czy Wasze tez zaczely robic tylko 1-2 kupki dziennie? i to takie prawie rzadkie ?

mam tez zcasem wrazenie ze mała strasznie sie spina bo nie moze zrobic kupki:-( czy to moze złe mleko? Wy jakie dajecie?
a tak wogole to Wam mleko dobieral lekarz? bo ja np daje butelke czasem raz dziennie czasem 2 razy wiec Daje Nan 1 bede w srode to sie zapytam....

gosiagro- ja czasem daje butle bo tak to cyc, ale jak byly te upały to daje herbatke z kopru:tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ja nie dopajam po pierwsze boję się, że mała odrzuci cyca a po drugie boję się , że od butelki bedzie miała kolki;(

Lena- kolki są albo ich nie ma i nie mamy wpływu na ich pojawienie sie, a tym bardziej buteka nie ma na to wpływu. Warto podać raz na kilka dni cokolwiek z butelki, bo inaczej dziecko nie bedzie umiało pić z niczego innago niz cyc. Miałam ten problem ze starszą córką. Jak miała 5 miesiecy ja wracałam do pracy a ona przez cały dzien nic nie piła bo nie umiała!!!! Jadła zupki, deserki i inne bajery a na picie czekała az wróce z pracy. Ile mnie to stresu kosztowało to tylko ja wiem..

mam tez zcasem wrazenie ze mała strasznie sie spina bo nie moze zrobic kupki:-( czy to moze złe mleko? Wy jakie dajecie?
a tak wogole to Wam mleko dobieral lekarz? bo ja np daje butelke czasem raz dziennie czasem 2 razy wiec Daje Nan 1 bede w srode to sie zapytam....

ja karmie takim mlekiem jakie podali w szpitalu czyli Bebilon 1 Immunofortis, dopiero potem byłam u pediatry i powiedziała, ze jeżeli małej nic nie dokucza to te mleko jest jak najbardziej ok, więc przy nim zostaliśmy

reklama
Ja karmie tylko piersią i nie dopajam - pierwszą fazę mleka mam bardzo wodnistą, więc chyba nie ma potrzeby. Zresztą - raz w akcie desperacji w te upały spróbowałam dac wody przegotowanej, ale Agatka nawet nie chciała spróbować zassać butelki.

Co do kolek to nie do końca zgodzę się z agast22 - przy butelce łatwiej maluchy zasysają powietrze i czasem przez to maja większe nagromadzenie gazów w brzuszku, przez co i częstsze kolki. Fakt nie zawsze i nie wszystkie dzieci tak maja - jak zawsze pozostaje metoda prób i błędów.

Do góry