reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Ewela mój ma to samo. Jeszcze jakiś czas temu miał tylko kaszkę na jednym policzku, tego samego koloru co skóra, a teraz od paru dni ma czerwone krostki i na drugi policzek też zaczyna wychodzić. Poza tym łuszczy mu sie skórka za uszkami. Jutro chcę z tym iść do lekarza + dodatkowo z jego katarkiem, choc wydaje mi się, że juz ma go mniej. Chciałabym też wziąść skierowanie do laryngologa, bo oprócz tego przeziebionego katarku, to on ma od urodzenia nos zapchany. Dodatkowo mam wrażenie, ze nie umie oddychać. Jak śpi głeboko to tak cicho jakby go nie było. Natomiast podczas snu płytkiego i w dzień tak ciężko oddycha jakby się dusił. No i chciałam zobaczyć czy aby on tam ma wszystko dobrze zbudowane.
Dorotka nie wiem na którym wątku pisałaś o stękaniu w nocy, ale ja sie kiedys skarżyłam na Maćka. Dalej stęka, choć już nie tak intensywnie ;-) albo ja mam juz ze zmeczenia mniej czujny sen :tak: Od świąt Maciek śpi w swoim łóżeczku, co tez przekłada sie na to, ze mniej go słyszę. Pytałaś tez o spanie w osobnym pokoju. ja tak jakiś czas, jak byłam chora robiłam. Nie chciałam go zarazić. Mamy
monitor oddechu z nianią, który mozna było w końcu, od kiedy spi we własnym łóżeczku wykorzystać. No więc ja spałam w pokoju obok z włączoną nianią i było ok. Myślę, że mógłby już spać sam, ale niestety jak moja mama się do nas sprowadzi, przejmie pokój, który miał byc dla Maćka, więc on raczej na dłużej zostanie w naszej sypialni.
a co do spania, to raczej nie moge narzekać. Maciek jest kładziony spać po kąpieli ok. 20 i ostatnio zasypia snem nocnym, tzn nie budzi sie już. Mamy w ten sposób wolny wieczór. Potem ok 1-2 na spiocha je i jeszcze drugi raz ok 5 też na śpiocha. Budzi się jak ojciec wychodzi do pracy ok 8. Wtedy jest karmiony, przewijany, ubierany, poźniej mi asystuje przy porannej toalecie i robieniu śniadanka. Max po godz odlatuje ponownie na co najmniej godzinę, a jak miał cięzka noc to i na 2 godz no i po takiej ciężkiej nocce to ja mu w tym snie towarzyszę :-). W dzień natomiast śpi tak ze 3 razy ale wtedy raczej nie dłużej niż 30-45 min.

reklama
I jeszcze mam pytanka z zakresu karmienia butelką:

1. jakiej wody używacie do mieszanki?
Ja na początku, jak jeszcze sporadycznie dokarmiałam to zwykłej kranówy przegotowanej, Maćkowi nic nie było, ale jak karmienie butelką przeszło w normę zaczęłam kupować Żywiec, bo jest tam napisane, ze dla niemowląt można stosować. Gotuję więc wodę, wlewam do dzbanka, a jak ostygnie do lodówy. Później jak przygotowuje jedz\onko, to wlewam wodę do butelki podgrzewam w mikrofali i dodaje mleczka i gotowe.

2. Czy sterylizujecie butelki i smoczki, także te uspakajajace?
Ja je tylko zaparzam. Tzn mam specjalna miseczkę i po karmieniu zazwyczaj myję od razu butelkę i zalewam w niej wrząca wodą. Wydaje mi się, ze to wystarczy.

3. I tak z innej beczki - prasujecie ubranka z obu stron?
Ja, po tych górach prania Maćkowego juz mam lenia, a że nie znoszę prasować, to robie to tylko z jednej, prawej strony (wcześniej z obu a później tez z jednej ale lewej strony prasowałam, ale to więcej roboty jest z przewracaniem najpierw na lewą a później na prawą). Wyjątkiem sa pieluszki tetrowe i ręczniki, te prasuje z obu stron.

Ja tez uzywam Zywca od poczatku i go nawet nie przegotowuje i malemu nic nie jest.
Butelki , smoczki i te uspokajacze sterylizuje bo robie to hurtowo po 6 butelek w mikrofali i tak mi jest wygodniej i szybciej.
A ubranka tez tylko z prawej strony prasuje:)))

TRINA tak myslalm ze to Ty pisalas o tym stekaniu Macka :-)

Ja uzywam kranowy i nie zauwazylam ze jej cos jest z tej wody A butelki i smoczki to wyparzam w watku czyli polewam wrzatkiem .Prasuje tez tylko na prawej stronie i sie z prasowaniem nie pitole Raz raz i wyprasowane :-)

mój mał kaszke i sudocrem i aderma krem z owsa, pomogła super
blond z co u ciebie z oczkiem??

ropieje mu juz od jakiegos czasu i zakrapiam mu Biodacyna ale widze ze nie pomaga za bardzo.jutro bedzie juz tydzin jak mu zakrapiam a oko ciegle takie same:/

czarna ja spie obłożona ręcznikami, ale i tak marny skutek
misia391 co najmniej 4 litru płynu dziennie, a może mała poprostu ma potrzebe ssania, można zwiększyć ilość mleka stosując laktator 10 min po karmieniu
misia podpisuje sie pod tymi słowami:tak: do tego kawa zbożowa, karmii;-)

blond u mnie niestety ten kanalik, ale jeszcze chce skoczyc do lekarki z teczy w zg, ja mam teraz inny antybiotyk od okulisty i jest poprawa, ale cały czas zatkany
trina ja od samego początku prasowałam tylko zewnętrzną stroną, a takie jak tetry, ręczniki z jednej

Ostatnia edycja:
I jeszcze mam pytanka z zakresu karmienia butelką:

1. jakiej wody używacie do mieszanki?
Ja na początku, jak jeszcze sporadycznie dokarmiałam to zwykłej kranówy przegotowanej, Maćkowi nic nie było, ale jak karmienie butelką przeszło w normę zaczęłam kupować Żywiec, bo jest tam napisane, ze dla niemowląt można stosować. Gotuję więc wodę, wlewam do dzbanka, a jak ostygnie do lodówy. Później jak przygotowuje jedz\onko, to wlewam wodę do butelki podgrzewam w mikrofali i dodaje mleczka i gotowe.

Używam zwykłej kranówki. Wczesniej gotuje a potem podgrzewam w mikrofaliu:tak:

2. Czy sterylizujecie butelki i smoczki, także te uspakajajace?
Ja je tylko zaparzam. Tzn mam specjalna miseczkę i po karmieniu zazwyczaj myję od razu butelkę i zalewam w niej wrząca wodą. Wydaje mi się, ze to wystarczy.

Hmmm czasem przeleje wrzatkiem;-)
3. I tak z innej beczki - prasujecie ubranka z obu stron?
Ja, po tych górach prania Maćkowego juz mam lenia, a że nie znoszę prasować, to robie to tylko z jednej, prawej strony (wcześniej z obu a później tez z jednej ale lewej strony prasowałam, ale to więcej roboty jest z przewracaniem najpierw na lewą a później na prawą). Wyjątkiem sa pieluszki tetrowe i ręczniki, te prasuje z obu stron.
Od samego poczatku tylko z prawej strony

Dziewczyny współczuje wam tych ropiejacych oczek. Oby nietrzeba było przepychac:baffled:

reklama
Ewela mój ma to samo. Jeszcze jakiś czas temu miał tylko kaszkę na jednym policzku, tego samego koloru co skóra, a teraz od paru dni ma czerwone krostki i na drugi policzek też zaczyna wychodzić. Poza tym łuszczy mu sie skórka za uszkami. Jutro chcę z tym iść do lekarza + dodatkowo z jego katarkiem, choc wydaje mi się, że juz ma go mniej. Chciałabym też wziąść skierowanie do laryngologa, bo oprócz tego przeziebionego katarku, to on ma od urodzenia nos zapchany. Dodatkowo mam wrażenie, ze nie umie oddychać. Jak śpi głeboko to tak cicho jakby go nie było. Natomiast podczas snu płytkiego i w dzień tak ciężko oddycha jakby się dusił. No i chciałam zobaczyć czy aby on tam ma wszystko dobrze zbudowane.
Trina to napisz mi jak tam po wizycie i co mówił lekarz;-)Moja Wiki tez jak spi głeboko to tak jak by nieoddychała czasami ją dotykam zeby sie ruszyła, atak to chrobocze jak oddycha, ale pediatra mi pwoedział ze to normalne.

Do góry