reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Marma szok!
No masz nieekonomiczne dziecko!

U nas podobnie jak u Magdziuni.
8:00 Rano kaszka lub płatki 150-180ml na krowim
12:00 Zupka (lub drugie śniadanko - parówka, jajko, omlecik)
15:00 Drugie
18:00 Owoce lub jogurt
20:00 kaszka na modyfikowanym 150-180ml

CZasem się nam kolejność zamieni, lub coś wypadnie.

reklama
U nas jest sniadanie przeważnie platki zmlekiem, potem dwa małe danonki i idzie spać, po drzemce obiad albo zupka albo drugie danie, spacer i po spacerku deser lub owoce, potem druga drzemka noi na kolację kaszka lub kanapeczki.

U nas tak:
8 - mleko z kleikiem
10/11- kanapeczki, jajecznica lub gesta kacha (albro kromka chleba + kacha) - w ogole u niego dzien bez kaszki to dzien stracony :-D hihi
po 12 drzemka i pozniej przed 15 obiadek - najlepiej zupa (duzo miesa, warzyw, ryż, makaron czy kasza)
17/18 jogurty, serki itp
19/20 czasem kolacja, ale w sumie żadko chce (parówka, kanapeczka itp)
21/22 jak zasypia albo przez sen mleko z kleikiem

w miedzyczasie jakies paluszki, te ciastka zwierzaki z lajkonika, płatki śniadaniowe na sucho itp :) Owoców bardzo mało... Czasem jabłko poskubie, ale nie chce zbytnio, soczków tez mało :-(

Ostatnia edycja:
U nas zaraz po przebudzeniu mleczko -150-210 ml zależy jak leży;-) A u babci kanapeczka. Taki zestaw traktuje jak śniadanko;-) Potem jogurcik albo owoc lub kisielek, budyń...No i obiadek ale to ostatnio kilka łyżeczek i koniec. W domku ledwo przychodzimy słyszę am i robie kanapeczkę. A na kolację kacha.

oja dzisiaj gadalam z niania co mlody je w zlobku i po zlobku (bo go w sumie ie widze ostatnio wogole) i podobno 3 razy dziennie zupa :)rano w domku oczywiscie parowki bpo jest szal od 2 tygodni i potrafi 4-5 zjesc naraz :/ na wieczor kaszka 330 ml a w miedzyczasie powinno byc normalne jedzenie ale zupa, zupa....
moj ma zachciewajki od jakiegos czasu .ma tak ze np 2 tyg w kolko mleko, jogurty itp, potem np chrupki, potem suchy chleb a teraz mial parowki i zaczal sie cyrk z zupkami :)

Martynka a ząbków na noc nie myjecie? Bo pamiętam, że kto jak kto, ale Rafałek to ma o co dbać;-)

To też zrobiłam podsumowanie:
8:30 - 9:00 kubek mleka
10:00 kaszka albo kanapki
13:00 jogurt z płatkami, czasem jakieś suszone owoce, biszkopt
Koło 14 spacer i wtedy najczęściej spanko 1,5 - 2 h
16 obiadek - kotlecik, sznycel, generalnie najchętniej wcina samo mięcho,różne warzywa (najchętniej pieczone)
18 kisiel, owoce, chrupki
19 - 20 kasza, grysik albo coś takiego
21 mleko
21:30 spanie

Myjemy podczas kąpieli, chociaz pozniej jest jeszcze mleczko, wiec to bardziej tak dla wyrobienia nawyku... No a z czasem jakos bedzie trzeba zrezygnowac z tego mleczka przez sen :-) hehe

A ja sie zastanawiam czy mojemu dziecku nie idą piątki czasem, niby nic nie widac tam, ale gryzi i slini sie okrutnie, a juz długo tak nie było.... Ehhh ale to chyba za szybko na piątki... Sama nie wiem już :-D

U nas schemat jedzenia wygląda tak:
9.00 250 mleka
11.00 kanapka, parówka lub jajecznica
13.00 jogurt
spanko
16.00 obiadek
19.00 bułka,owocek,kisiel,budyń
21.00mleko

Tak niby wygląda, ale z tego co zje to naprawdę nic. Bo na śniadanie no. zje ser czy ogórek z kanapki ale chleba już nie ruszy. Jogurt czy obiadek to różnie, czasem tylko kilka łyżek i już ma dość.

Dałam dziś ten syropek i chyba działa, bo i na śniadane zjadł trochę a serek danio było mu mało:szok:. Na obiad zjadł ponad pół porcji ale póżniej ciastka jadł jak szalony, i bułkę i jeszcze chleba. Także jestem w szoku bo tyle co dziś zjadł to nie wiem kiedy ostatnio wszamał:tak:

Martynko piątki? My czekamy na trójki:-p

No i obejrzałam dokładnie małemu dziąsła i na dole z prawej strony z tyłu spuchniete i lekki krwiaczek, wiec bedzie szła piątka... Nie wiem gdzie mu sie spieszy z tymi zebami... ahhh
Przeciez to za wczesnie na piątki...

reklama
Martynka moze i za wczesnie na piatki ale u Was o wszystkie wychodzily wczesniej wiec nie zdziwilabym sie ze to piatki:)
Natusia a Wy chyba na czworki bo to najpierw 4 sie wyzynaja a potem trojki.kupilas ten Apetizer?moj od paru dni tez nie chce jesc, marudzi okropni i juz 2 trojki wyszly i widze ze kolejne dwie juz prawie te.wieczoem ma lekka goraczke, kuoy rzadkie, wiec mam nadzieje ze to zeby a nie przeziebienie.
a ja dzisiaj bede zupke jaka gotowac bo mlody nic nie chce juz innego:/
dla przypomnienia schemat zebow
http://www.czarodziej.pl/obrazy/serwis_obrazy/zeby_350.jpg

Do góry