reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Magdziunia,ale czy ten linomag to Linoderm Plus czy po prostu linomag krem? pytam, bo piszecie o linomagu z zielona nakrętką...

Ta masc ma nazwe linomag.Tylko wazne jest zebys kupila masc nie krem, poniewaz krem (czerwone opakowanie) jest dla dzieci powyzej 11 miesiaca.

Dziewczyny mam do Was pytanko odnoscnie potowek(tak mi sie wydaje ze to sa potowki).Moja mala dostala krostek na szyi i bardzo brzydko to wyglada.skora jest zaczerwieniona i te krostki bardzo mnie martwia.Moze to moja wina, bo ciezko mi pielegnowac to miejsce bo mala ciagle ma brode przycisnieta do klatki piersiowej a na tej szyi ma faldki pomiedzy ktorymi moze zbiera sie pot albo cos.Staram sie myj ja tam dokladnie ale najwyrazniej nie jest to wystarczajace.Czy myslicioe ze moge smarowac to miejsce sudokremem???Nie wiem czy skora w tym miejscu nie jest za delikatna.A moze macie jakies inne sposoby na pozbycie sie potowek.

Ostatnia edycja:
reklama
Sylwia ja nistosuje nic na pupe bo narazie nie ma takiej potrzeby;-) co do kropelek SAB to one kosztuja cos koło 8-10 euro bo moja szwagierka kupowała. No chyba ze było to wieksze opakowanie:rofl2:

Co do karmienia ja daje na zmiane piersi chyba ze juz z jednej wyjadł i dostał czkawke to daje druga do popicia;-)

Hmm, widze,ze z tym smarowaniem i niesmarowaniem pupy jest różnie - każda mama inaczej :-)najwazniejszy jest rezultat :-)
A co do kropli, dobrze wiedzieć, że tyle mogą kosztowac (nam ktoś mówił o tej cdnie 4 euro), w niedziele sąsiad jedzie do Niemiec i ma za zadanie kupic nam te kropelki,wiec zobaczymy ile bedą kosztowały.

Ta masc ma nazwe linomag.Tylko wazne jest zebys kupila masc nie krem, poniewaz krem (czerwone opakowanie) jest dla dzieci powyzej 11 miesiaca.

Dziewczyny mam do Was pytanko odnoscnie potowek(tak mi sie wydaje ze to sa potowki).Moja mala dostala krostek na szyi i bardzo brzydko to wyglada.skora jest zaczerwieniona i te krostki bardzo mnie martwia.Moze to moja wina, bo ciezko mi pielegnowac to miejsce bo mala ciagle ma brode przycisnieta do klatki piersiowej a na tej szyi ma faldki pomiedzy ktorymi moze zbiera sie pot albo cos.Staram sie myj ja tam dokladnie ale najwyrazniej nie jest to wystarczajace.Czy myslicioe ze moge smarowac to miejsce sudokremem???Nie wiem czy skora w tym miejscu nie jest za delikatna.A moze macie jakies inne sposoby na pozbycie sie potowek.

Agniesia, dziękuję za info o linomagu :-)

Nie pomogę, sama nie wiem, co zrobić :-(, szukałaś porad w necie?

Ostatnia edycja:
Hej, ja smaruje małą sudokremem codziennie i połozna nic niemowiła. uzywam plynu do prania i mała niema zadnego uczulenia, tez wkółko wisi na cycu i zasypia przy nim, zanim zasnie robi 3 podejscia do piersi co zajmuje ok 2h:sorry2:w noxy śpi ładnie wstaje ok 12 a potem ok 4 a potem dopiero o 8. Dziewczyny które mają dziewczynki jak dbacie o naządy rodne swoich pociech? bo połozna powiedziala mi ze mam smarowac np mleczkiem nawilzającym ale nie kremem na odpazenia. I mam pytanie moze głupie:sorry2:ale czy wasze dzieci tylko jedza i spią czy jakos je zajmujecie i sie z nimi bawicie?

Agniesia miejsce fałdek dobrze jest pudrowac;-)

Ewela moze nie bawie sie ale staram sie rozmawiac itp

No własnie pudruje sie, ale ja przenosiłam swoją córcie i jej sie teraz łuszczy skora, i ją natłuszczam, wiec stosowanie pudru niewchodzi w gre bo sie kulkuje, czy oliwka bądz mleczko tez chroni przed odpazeniami?

No i stało się. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam butlę małemu, bo wydoił oba cyce i był płacz, właściwie jak rzycisnęłam to mleczko leciało, ale mały puszczał co chwila pierś i nie chciał ciągnąć, stąd wniosek, że chyba to mleczko za wolno leciało, albo za mało go było.
Co prawda z tej butli niewiele wypil bo raz z 15 ml, drugi raz z 10 ml, ale to go uspokoiło. I teraz nie wiem czy powinnam mu tą butle dawać, czy może przetrzymać małego niech dociągnie sobie z cyca, albo robić krótszą przerwę między karmieniami???? Sama już nie wiem.

Ja też staram sie gadać z Hanią ale nie bardzo wiem o czym;-)

Co do butelki - u mnie darcie pieża jak nie podam butli 3-4 razy dziennie. Wycycka jedną piers, drugą a potem zabiera sie za raczki i wtedy wiem, ze czas na butle.

Ewela, ja tez duzo mówię do Bartka. Po miesiącu widzę, że maluch juz nie tylko potrzebuje cyca i snu,ale ma w ciągu dnia taki czas,kiedy leży i się rozgląda, patrzy na mnie, zaczyna się usmiechac, kidy do niego mówie i się szczerzę :) Ponoc tak trzeba, duzo mówic, wtedy dziecko bedzie szybciej samo mówiło no i uwielbia przeciez głos swojej mamy :)

Dziewczyny, a jakie mleko dajecie w butli oprócz cyca? I tak można i butlę i cyca?

reklama
Wanilia ja tez w syt kryzysowych, takich jak Twoja, daję butlę. Moze nie powinnam, ale nie mam innego pomysłu. Najgorzej jest jak mały 2 godz na cycu mi wisi i ciomka i nie może spać. Wtedy piersi są jż zupełnie puste, a on się wkurza, szarpie, gryzie mnie i się pręży. Wtedy 20-30 ml dziala cuda. Maciek odlatuje i śpi jak zabity. Wczraj u lekarza nie chciał się dobudzić. Mial gdzieś co z nim robią. Mimo tego, że był obstukiwany młoteczkiem i miał sprawdzane odruchy. Dopiero po 5 min tarmoszenia otworzył jedno oczko, zobaczyć o co chodzi, czemu mu spać nie dają :-) po badaniu (wszystko dobrze wyszło, poza podejrzeniem obniżonego napięcia w rączkach - ale lekarz mówił, że może dlatego, tak wyszło, że "był odleciany", na razie sie mam nie martwić) zasnął natychmiast spowrotem i spał jeszcze 2 h
A co do mleka, to nan ha1 mi w szpitalu polecili

Do góry