reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

kaka ja mam posciel do prania, bo śpie w tym co zawsze, a rano jak wstałam do małego to z obu mi kapało, wiec i ja i podłoga do mycia

reklama
Lilunia dla mnie to ty powinnas pic herbatke koperkowa. Moze zwróc uwage jak on chwyta piers czy przypadkiem za duzo nie łyka powietrza. U mnie na odbijanie pomaga klepanie lub masowanie ku górze plecków.
A moze cos jesz co mu niesłuzy:sorry2:
Dzieki za rade.Dzis M kupi mi ta herbatke koperkowa moze to cos pomoże.plecki masuje i poklepuje.polozna kazala mi tez kłaść małego na brzuszku.czasem to pomaga a czasem nie.

Jak miło się czyta Wasze posty o Maluszkach:tak::-D
Jak widać, wszystkie mamy tak samo ;-):-D
Wczoraj miałam ciezką nocke - chyba serek danio ogórkowo czosnkowy jej nie służył mimo że zjadałm tylko kilka łyżeczek:baffled: Efekt był taki że mi wyciekało z cycków do kolan a na koncu jeszcze zostałam shaftowana. Masowałam brzuszek i podginałam nóżki i pomogło. Ale na moje cyce zużyłam w nocy 3 pieluchy tetrowe bo wkładki na noc nie zdają egzaminu. Efekt był taki, ze tylko w cyce mi zimno było bo ciagle mokro. Dzsisiaj na noc włożyłam do stanika przeciętego na pół pamersa i miałam sucho:tak::-D
Kaka, ja przetestowałam juz wszystkie smaki, na szczęście jest ok.
Z pampkami zamiast wkladek to swietna sprawa, polecam!!!!!!

U nas nocki są raczej nieprzespane... W dzień Mały śpi do bólu, je niedużo, za to w nocy sobie "odbija" :dry::tak: Smoczka mu nie daje, bo nawet go nie kupiłam :-D Nie chcę przyzwyczajać Małego. Wystarczy, że Julka do dziś ciąga "fukę" (tak sobie smoczka nazwała).... Cyce mam jak donice, na szczescie brodawki juz nie bolą, choć przy pierwszym zassaniu mam gwiazdki przed oczami :-D A potem uczucie, że mleko wypływa aż z kręgosłupa:-D I tak jak wszystkim leci zawsze i wszędzie :-D Dostałam ochrzan od poloznej za zly stanik. Powiedziala, że musi być sportowy lub specjalny do karmienia, bo tylko w takich mleko swobodnie splywa z kanalikow do sutka i nie robią się zastoje:sorry2::tak:

Powiedzcie Dziewczyny, czy do prania wlewacie plyn do plukania?. Polozna mi stanowczo odradzila, ale i tak sie nie posluchalam:-p Radka nie uczulilo, wiec chyba mogę dalej sobie zmiekczać pranie???

Dzieki za rade.Dzis M kupi mi ta herbatke koperkowa moze to cos pomoże.plecki masuje i poklepuje.polozna kazala mi tez kłaść małego na brzuszku.czasem to pomaga a czasem nie.
słonko polecam ESPUMISAN dla dzieci w kropelkach. Teraz tez zamierzam małemu dawac.Jest mega bezpieczny:tak::tak:

Gosiu moj tez w dzien spiocha wiekszosc natomiast w nocy nadrabia:-D:-D z jedzeniem i nietylko:sorry2: co do płynu ja nieuzywam narazie bo milismy problemy z pralka i szukamy przyczyny (teraz pierzemy bez płynu)Ale ogólnie zamierzam stosowac:rofl2:

Ja też mam gwiazdki przed oczami szczególnie jak karmię z lewej piersi, ale zauważyłam, że mniej boli jak karmię na leżąco.
Poza tym nie mogę do dojść do ładu, bo bardziej mi pasowało karmienie na dwa cycki (jakieś 20 min na każdą), potem przestawiłam Bartka na jeden i mam wrażenie, że się nie najada, a poza tym mocniej napływa do drugiej i boli, a on po pierwszej piersi zasypia i nie chce ściągać z drugiej. Chyba wrócę do karmienia na dwie, mimo że może nie ściąga wtedy mleka do końca. Przynajmniej nie będę musiała się zastanawiać od której zacząć :dry:

Płyn do płukania używam Bambino, pół nakrętki albo wcale.

Witajcie :) Dopiero dzis zauważyłam nowy wątek - super, że jest :) Szybko przeczytałam i pisze o swoich spostrzezeniach po miesiacu bycia mamusia :)

Trochę mnie zmartwiłyście tym, że sudocremu nie można użwać jeżeli nie ma odparzenia pupki, bo moja położna srodowiskowa kazala mi smarowac pupkę kazdorazowo Sudocremem a grubsza warstwe na noc, hmmm, wiele z Was chwali Linomag z zieloną nakrętką - czy chodzi o Linoderm Plus-widziałam tylko taki na stronie producenta. W nocy stosuzjemy chusteczki Pampers Sensitive,ale w ciagu dnia przemywam kazdorazowo pupe płatkami moczonymi w wodzie i mydełku Nivea i musze powiedziec, ze Bart ma super pupke :)

Bartus jest maga żarłoczkiem - w miesiąc po narodzinach przybrał już 2 kg!!! i waży teraz 5100g. Jak tak dalej pójdzie to fotelik samochodowy do 13kg bedzie za mały za 4 msc a myslałam,ze dłuzej w nim pojezdzi. I nie daje sie nabrac na smoczek-czego czesto załuje, bo normalnie wisi mi na cycu niemal non stop, co widac po wadze :)
Niestety walczymy z kolkami - mam ścisła diete, wykluczone wszystckie wzdymajace pokarmy, oraniczone mleko do minimum a kolki tak są. Ale widze, ze to co jem ma nieamaowity wpływ na kolki-np. razowy chleb zaminilam na graham, bo tak nie wydyma. A na kolki pomagaja krople Sab simplex - niestety do nabycia tylko w Niemczech (kupilismy na lewo od babki, która sprzedaje za duze pieniadz-ponoc kosztuje 4euro a my zapłacilismy 40zl,ale czego sie nie zrobi dla Malucha), oprócz kropli masowanie brzuszka, noszenie na rękach. ponoc u innych sprawdzaja sie jeszcze-okłady na brzuszek z ciepłej pieluszki, ogrzewania brzuszka suszarka z odległosci 1m (ponoc dodatkowo szum suszarki uspakaja), krople Espumisan dla dzieci lub masc rozgrzewajaca Wind - takze do nabycia w Niemczech.

Do prania nie stosuje płynu zmiekczajacego, połozna powiedziała, ze dopiero od 3 miesiaca, wole posłuchac, niz pozniej załowac. Uzywam proszlu Lovela plus dodatkowe płukanie i Bartus nie ma zadnego uczulenia. Polozna powiedziala cos jeszcze, zebysmy uwazali na zmiane naszych proszkow i plynow do prania-one moga uczulic Małego, w koncu dotyka naszych ciuchow, poscieli itp.

Ostatnia edycja:
Sylwia tak Sudocrem tolko w razie odparzeń czy podrażnień, w innym wypadku skóra się przyzwyczai i nie będzie reagować.

Ja na codzień używam Linomagu z zieloną nakrętką i jest dobrze - pupcia zdrowa.
Staram się też często zmieniać pieluszki.

Ja też nie stosuję płynu zmiękczającego - wolę jeszcze poczekać.

Ja też mam gwiazdki przed oczami szczególnie jak karmię z lewej piersi, ale zauważyłam, że mniej boli jak karmię na leżąco.
Poza tym nie mogę do dojść do ładu, bo bardziej mi pasowało karmienie na dwa cycki (jakieś 20 min na każdą), potem przestawiłam Bartka na jeden i mam wrażenie, że się nie najada, a poza tym mocniej napływa do drugiej i boli, a on po pierwszej piersi zasypia i nie chce ściągać z drugiej. Chyba wrócę do karmienia na dwie, mimo że może nie ściąga wtedy mleka do końca. Przynajmniej nie będę musiała się zastanawiać od której zacząć :dry:

Płyn do płukania używam Bambino, pół nakrętki albo wcale.

Kasiu ja słyszałam ze druga pierś powinno sie dawac po opróżnieniu drugiej dopiero.pokarm na poczatku jest wodnisty i zawiera wiecej cukru a pod koniec opróżniania staje sie gęstszy i ma wtedy wiecej białka i tłuszczu.moim zdaniem jesli podasz na troche jedna piersi zaraz potem drugą to Twoj skarb zje dwie porcje wysokocukrowe.słyszalam ze moze to powodowac kolke.
a co do płynu to ja uzywam płynu jelp i jest ok.

reklama
Sylwia ja nistosuje nic na pupe bo narazie nie ma takiej potrzeby;-) co do kropelek SAB to one kosztuja cos koło 8-10 euro bo moja szwagierka kupowała. No chyba ze było to wieksze opakowanie:rofl2:

Co do karmienia ja daje na zmiane piersi chyba ze juz z jednej wyjadł i dostał czkawke to daje druga do popicia;-)

Do góry