reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jestem sobie przedszkolaczek, nie grymaszę i nie płaczę :)

jutro na 10 umówiłma się z panią dyrektor przedszkola gdzie chcę zapisać SZymka.muszę sie dowiedzieć o
- jakie są zajęcia dodatkowe
- czy jest obowiązek spania

nic innego mi nie przychodzi do głowy.zobaczymy jak Szymek zareaguje.

reklama
Czemu Karola chcesz pytać, czy jest obowiązek spania :confused:
Mi się wydaje, że każdym przedszkolu w najmłodszej grupie jest obowiązek nie tyle spania, co leżakowania - nie zmuszają dziecka do spania, może sobie leżeć i odpoczywać. Ale dzieci najczęściej zasypiają.

Kasiad ma rację,nie ma co sie martwić na zapas z tym spaniem.No i z tego co wiem, to włąsnie w przedszkolu,po szleństwach dzieci baaaardzo często wracaja do drzemki krótkiej.
Siora meza mówiła,że na początku połowa dzieci zarzeka sie,że nie będzie spała,a potem śpia wszystkie jak susły i tak w każdej młodszej grupie.:-)

widok leżaka to moja trauma z przedszkola dlatego wo,ę wiedzieć.mnie żadna zabawa nie wykończyła na tyle bym się położyła i leżała. jak mnie kładli to cały czas płakałam i nie dałam za wygranął i w końcu wygrałam mogłam siedzieć koło pani i malować jak inni spali.

Kiedyś mieli inne podejście, do wielu rzeczy zmuszali. No i program obecnie jest inny, bardziej wyczeprujący, więc dzieci łatwiej padają po szaleństwach zabawy. Oli, która przestała w dzień spać jak miała 1,5 roku, w żłobku najczęściej zasypia w ciągu kilku minut (w domu w weekendy nadal nie śpi), czasem się zdarzy, że nie zaśnie, to wtedy sobie leży i odpoczywa.

widok leżaka to moja trauma z przedszkola dlatego wo,ę wiedzieć.mnie żadna zabawa nie wykończyła na tyle bym się położyła i leżała. jak mnie kładli to cały czas płakałam i nie dałam za wygranął i w końcu wygrałam mogłam siedzieć koło pani i malować jak inni spali.

Skoro to pamiętasz,to myslę,że miałaś więcej niz 3 lata,(4,5-5 latki trudniej położyć,)ale te 3-3,5 letnie mysle,że bez problemu:tak:

no i po spotkaniu- podanie na miejscu złożyłam.Pani Dyrektor super orpowadziła Szymonka po przedszkolu: był w sali gdzie są najmniejsze dzieci, toalecie no i pokazała mu szatnie a on sam domagał się zaprowadzenia do kuchni- ach ten nasz łakomczuch.
nawet chciał już tam zostać i się bawić więc mam nadzieję, że się jego apetyt na dzieci nie zmini.

co do zajęć: w pierwszym roku tylko nauka tańca a raczej rytmika z panią Kasią która uczyła nas pierwszego tańca przed ślubem i prowadzi masę zajęć dla dzieci właśnie tanecznych.

w następnym roku dla zainteresowanych: angielski

co do spania nie ma obowiązku ale jest leżakowanie w tym czasie dzieci słuchają bajki jak pani czyta lub oglądają jakąś bajeczkę w TV albo słuchają muzyki.leżakowanie jest po obiedzie więc jeśli naprawdę leżakowanie by wowołało niechęć dziecka do przedszkola można je wcześniej zabierać do momentu aż się nie przekona.

Pani dyrektor powiedziała że nie powinnam się martwić że ona zrobi wszytko by Szymcia przyjąć zwłaszcza że już dałam podanie i każde z nas pracuje no i mieszkamy blisko.nie mam potrzeby składania podania gdzieś indziej.
no i bym też nie chciała zajmować bez potrzeby komuś miejsca gdzieś indziej.

Karola no to super, że Szymciowi sie podobało:tak::-) i fajnie, ze mógł pozwiedzac przedszkole i zobaczyć jak wyglada, będzie mu łatwiej jak juz będzie szedł w znane mu miejsce:tak::-) tez planuje zabrać Hubka ze soba jak pojade składac podanie do przedszkola, niech zobaczy co to za miejsce, z efajnie, itp.:tak::-)

no w tym przedszkolu po ogłoszeniu listy przyjętych wysyłają zaproszenie na łącznie 3 spotkania jedno jest w czerwcu a kolejne dwa w sierpniu kilka dni przed rozpoczęciem roku by dzieci jakoś się poznały no i poznał swoje panie.to spotkanie jest razem z rodzicami oczywiście.

reklama
Karola przedszkole się zapowiada super, bardzo dobra organizacja i podejście:tak: Szymkowi napewno będzie się podobało:-)

My przed wyjazdem do PL powinniśmy się przejść do dwóch, zobaczyć i zapisać Vicka na wrzesień:happy2:

Do góry