reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jestem sobie przedszkolaczek, nie grymaszę i nie płaczę :)

no zobaczymy jak angielski będzie wyglądał w przedszkolu i całe zajęcia bo ja to narazie mam plan zaiberać Szymka już o 13-14 do domciu właśnie abyśmy mieli czas dla siebie i na wspólne gotowanie :-D no chyba że mu się tam tak spodoba że nie będzie chciał iść do domu.
jednak obiecałam sobie że nigdy nie zabiorę go jako ostatniego- do dziś pamiętam jak raz zostałam prawie do końca w przedszkolu i płakałam gdziem mama i zawsze zazdrościłam dzieciom któe wychodziły wcześniej.
jak pójdziemy do szkoł to już koniec takich akcji ;-)

zresztą o czym ja tu piszę jeszcze 8 miesięcy

reklama
Hejka!
Akurat od tego wątku zaczęłam nadrabiać zaległości i widzę, że jest o angielskim w przedszkolu. Milenka chodzi na angielski, muszę za niego dodatkowo płacić 37zł/mc. Byłam przeciwna na początku, bo to wydaje mi się zbyt wcześnie, ale okazało się, że ona jedyna nie chodziłaby, reszta dzieci chodzi. Więc zgodziłam się, bo powstał problem co z nią zrobić jak przychodzi czas na lekcję, pani ją wzięła na bok a Milenka nie rozumiała czemu ona nie może iść tam gdzie inne dzieci, więc chodzi na angielski, choć naprawdę wydaje mi się to troszkę dziwne, przecież ona dopiero uczy się mówić po polsku. I jeśli z zaangażowaniem zacznie się uczyć obcego języka za 2 czy 5 lat, to na pewno nie opanuje go w mniejszym stopniu niż zaczynając teraz.
Ale efekty już są... liczy do 8 po angielsku i ładnie jej to wychodzi i zna kilka słówek, umie się przedstawić.
Chodzi też na rytmikę, z czego akurat się cieszę, bo bardzo lubi się gibać, tańczyć i ruszać :tak:

Joasiek a ja wcale nie uważam,że za wcześnie,jeżeli jest taka możliwość to warto skorzystać.Może pozornie wydaje sie,że takie dziecko mało zapamietuje,ale przyswaja sobie melodię i brzmienie języka,oswaja sie z nim:tak:Kuba jak pójdzie do przedszkola,to napewno pójdzi na angielski choćby tylko siedział i słuchał.
Puki co zapisałam Kubę na plastykę dla 3 latków.:tak:

Joasiek wiek 3 lat to wcale nie jest za wczesnie dla takiego maluszka, oswaja sie przede wsyztskim z melodia języka, lapie szybko słówka i potem mu bedize zdecydowanie łatwiej:tak::tak::-) widze po Hubku jak szybko łapie slówka i rózne wyrażenia jak ogląda Dorę:-) nawet jesli podczas ogladania nie powtarza słówek, to potem jak sie bawi to slysze jak sobie je powtarza (oczywiscie niektóre, nie ze wsyztsko co bylo w danym odcinku)
ważne jest aby osoba uczaca w przedszkolu mowila do dzieciaków poprawnie i nie kaleczyła angielskiego, mówiła poprawnym akcentem:tak:

od lutego ruszaja zajecia w przedszkolu muzycznym i chyba zapiszemy tam hubka - on jest tak zawsze absorbowany koncertami filharmonii ze spróbujemy:-) z dziadkiem ostatnio siedział prawie godzinę i ogladał koncert jak zaczarowany, ani drgnął:tak::-) maja tam byc zajęcia z rytmiki no i oczywiscie zapoznanie z instrumentami:tak::-)

zgadza sie Rozalka, dla takiego malucha zajęcia w przedszkolu to i tak duzo jest uważam:tak:, a poza tym takie dzieci po godz 15, czy 16 niewiele juz przyswajają, najlpeszy czas dla nich na nauke to do południa jest:tak: w angileski dodatkowy mozna zainwestowac ale u dzieci szkolnych już:tak:no chyba, że w przedszkolu nie ma zajęć z angielskiego, to mozna np w sobote do południa czegos poszukać

Też tak uważam. Zresztą po przedszkolu zamiast bombardować dziecko dodatkowymi zajęciami zorganizowanymi, to myślę, że warto te parę godzin do polożenia spać poświęcić dziecku swój własny czas, być blisko niego, bo tego chyba najbardziej potrzebuje po iluś tam godzinach pobytu z dala od rodziców, a nie kolejnych lekcji angielskiego.

Zgadzam sie w 100% z Waszymy wypowiedziami. Uwazam dokladnie to samo.
A co do przedszkoli, to w przyszlym tygodniu zamierzam pochodzic z Milenka po przedszkolach i poszukac czegos ciekawego dla nas, chociaz mysle ze w naszym miescie to trudno bedzie.:baffled:

Oli dziś miała bal przebierańców w żłobku, wróciła zadowolona i wybawiona :tak: Mówiła, że od tańczenia aż kręciło jej się w głowie :-D Na odchodne dostała malutką paczkę ze słodyczami, które wszystkie dziś wcięła hehe.

Oli dziś miała bal przebierańców w żłobku, wróciła zadowolona i wybawiona :tak: Mówiła, że od tańczenia aż kręciło jej się w głowie :-D Na odchodne dostała malutką paczkę ze słodyczami, które wszystkie dziś wcięła hehe.

Wow super,też z Kubą bym poszła na jakichś bal.Muszę podpytać w znajomym przedszkolu,kiedy u nich coś organizuja.:tak:

Fajnie, ze dzieci tak fajnie sie bawia...
niestety, jak u nas zapytałam to w jednym przedszkolu (gdzie Filip zaczął chodzić we wrzesniu) nowa pani dyrektor powiedziała: jak dziecko będzie chodziło do przedszkola , to będzie i na balach, teraz nie ma takiej mozliwosci..Głupia baba...nic innego mi sie nie nasuwa....
w drugim musze spytać...może sie uda, może tez zachęci młodego do pójścia do przedszkola...

reklama
Do góry