A wiecie co mnie najbardziej denerwuje? Jedna z cioc jak uslyszala ,ze chce nazwac corke Bianka powiedziala - Nie, to brzydko , nie nazywaj jej tak . Brzydkie imie.
A co to do cholery znaczy "brzydkie imie" ?
Mozna powiedziec "moim zdaniem", "jak dla mnie" , "w moim odczuciu", " mi sie nie podoba" , itd
Ale ona nie jest wyrocznia , ktora mowi , ktore imiona sa ladne a ktore brzydkie. Brak taktu mnie denerwuje. Kazdy ma gust i prawo do wlasnej opini ale nie znaczy to ,ze jego opinia nadaje charakter imienia.
Ja tez moge powiedziec ,ze podoba mi sie imie Marcel ale Marcelina juz nie (sorki - ostatnie wymienione imiona )
i to jest tylko moje zdanie i nie czyni tych imion ani ladnymi ani brzydkimi.
Dlatego jak juz ktos napisal - rodzice i ciocie mieli juz szanse nazwac swoje dzieci - teraz nasz czas.
Antos, Marcel, Tymoteusz, Robert, Leon, Nikodem, Filip - znam dzieciaczki z tymi imionami - dobrze mi sie kojarza. Dzieci sa bystre i sliczne
Wiec i imiona mi sie podobaja.
Nie lubie osobiscie - Gracjan, Stas, Jas, Olivier, Kuba, - tez skojarzenia
i zadnych Jasonow, Jordanow, Alanow i tym podobnych obcych imion dla polskich
dzieciaczkow (no chyba ,ze rodzice mieszani)
Fajne dziewczynki , ktore znam i imiona lepiej mi pasuja z tego powodu to - Martynka (moja chrzesnica), Maja, Kaja, Zosia, Emilka, Amelka, Ala
Imiona , ktorych nie darze sympatia a raczej ich imienniczek to: Nikola, Julia, Vanessa, Viktoria, i oczywiscie wszystkie Jessiki, i inne fiki miki
I jeszcze raz zaznaczam - TO TYLKO MOJE ZDANIE !