reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak U Was Ze Snem Maluszka?

powiedźcie mi jak usypiaja wasze maluchy w dzień , bo mi juz rece opadaja:-(

przed spaniem jest wielka walka bo choc by sie słaniała z nóg to sama nie wpadnie na to ze jak mama kaze sie położyc to wypadało by posłuchac, dzis przekroczyła wszelkie granice , darła sie kleczac w naszym łózku(o łóżeczku zapomnijmy) a ja lezałam obok, ani prosby ani groźby nie skutkowały, za cholere nie dała sie przytulic ani ułożyc do spania, juz mi nerwy puszczały ... ja nie wiem co i jak mam zrobic aby nauczyc ja samdzielnego usypiania w dzień:baffled::confused::-(

reklama
powiedźcie mi jak usypiaja wasze maluchy w dzień , bo mi juz rece opadaja:-(

przed spaniem jest wielka walka bo choc by sie słaniała z nóg to sama nie wpadnie na to ze jak mama kaze sie położyc to wypadało by posłuchac, dzis przekroczyła wszelkie granice , darła sie kleczac w naszym łózku(o łóżeczku zapomnijmy) a ja lezałam obok, ani prosby ani groźby nie skutkowały, za cholere nie dała sie przytulic ani ułożyc do spania, juz mi nerwy puszczały ... ja nie wiem co i jak mam zrobic aby nauczyc ja samdzielnego usypiania w dzień:baffled::confused::-(

Maje do snu klade do lozeczka ( jedynie do drzemki dziennej jest niestety wykorzystywane) i siadam obok, nie patrze na nia, jak jest mocno spiaca to sie polozy, cos tam pogmera i zasypia, jak sie drze to ja wyciagam i pozwalam dalej sie zmeczyc, pobiega troche i wtedy znowu do lozeczka, a wowczas bez problemu zasypia

u nas kiedys tez bylo darcie na maxa, a to dlatego, ze mala zmienila sobie pore dzremki a ja z przyzwczajenia kladlam ja o tej samej porze czyli gdzies ok. 10,ale im starsza tym dluzej mogla sie bawic od rana i teraz spi ok. 12

moze zmien godz. drzemki....

powodzenia:tak:

mada- zupełnie nie wiem co ci poradzić... nasza julka (zazwyczaj) bez problemu zasypia w ciągu dnia... wystarczy butelka ciepłej herbatki na wyciszenie i smoczek (choć dzisiaj i bez smoka się obyło), zostawiam ją samą i zasypia...

Ipanema
, dzieki za przypomnienie o tej melisie!, na pusta czache zapomnialam, jak nie poskutkuje to moze wtedy zakupie czopki
Jakie czopki chcesz podawać ? Bo ja ostatnio dałam małej eferalgan (miała 37 gorączki i płakała bo była chora) i lekarka mnie opierdzieliła że przy tak niskiej goraczce nie można podawać eferalganu ponieważ dziecko może dostac hipotermii.

Co do usypiania to ja kładę do łóżeczka i włączam bajkę i wychodzę, po 10 minutach Mała śpi.

Pszczola w dzien pada sama (albo i nie, jak jej sie to pare razy zdarzylo ostatnio...). Albo na podlodze, albo na kanapie, albo na łożku, a najlepiej jej sie zasypia podczas jazdy samochodem, od razu tnie komara (ma to po mnie:-p).

Jakie czopki chcesz podawać ? Bo ja ostatnio dałam małej eferalgan (miała 37 gorączki i płakała bo była chora) i lekarka mnie opierdzieliła że przy tak niskiej goraczce nie można podawać eferalganu ponieważ dziecko może dostac hipotermii.
.

o rany.... ja chcialam podac vibucrol, na uspokojenie, bo zrywa mi sie w nocy z placzem

U nas Viburcol nie dzialal. Czasem podawalismy, ale bez wiekszych efektow.
Piotrus tez ostatnio budzi sie z wielkim placzem, ale mysle, ze to przez zeby. Dzisiaj obudzil sie i krzyczal: "tam! tam!" i chcial uciekac z lozka.

A co do drezmki dziennej, to klade sie z Piotrusiem na nasze lozko i po dwoch minutach on juz spi. Ale pozwalamy mu biegac tak dlugo, jak ma sile. Jak jest juz zmeczony, sam staje pod drzwiami sypialni i mowi: "spi".

U nas drzemka zawsze kolo 12.30 wtedy chwile bujam ja w hustawce na uciszenie a pozniej ide z nią i kłade sie na łozko trzymam ją za ręke ona sie chwile pobawi palcami izasypia i spi sobie jakies 1,5 do 2 godz:-)

najpierw spanie: Alka usypia sama w łóżeczku, kładę ją w piżamce, nawet w dzień z królikiem i smoczkiem, robię papa i wychodzę, do 15 minut zasypia, drzemka z reguły pomiędzy 12 a 13, zależy o której rano wstanie, ona sama ciągnie za rękę do spania
teraz gorączka:
Majka 37 to nie gorączka ani nawet stan podgorączkowy, a jaka dawkę tego efferalganu miałaś że lekarka się tak oburzyła? ja podaję albo nurofen w syropie 5ml bo taka jest dawka dla Alki, albo czopek paracetamolu 125mg (ale to przy wysokiej gorączce, powyżej 39), poza tym niby paracetamole czyli też efferalgan są przeciwgorączkowe, a ibuprofeny dodatkowo mają działanie przeciwzapalne...no tom se wykład zrobiła:-p:-p:-p

reklama
Majka 37 to nie gorączka ani nawet stan podgorączkowy, a jaka dawkę tego efferalganu miałaś że lekarka się tak oburzyła? ja podaję albo nurofen w syropie 5ml bo taka jest dawka dla Alki, albo czopek paracetamolu 125mg (ale to przy wysokiej gorączce, powyżej 39), poza tym niby paracetamole czyli też efferalgan są przeciwgorączkowe, a ibuprofeny dodatkowo mają działanie przeciwzapalne...no tom se wykład zrobiła:-p:-p:-p

Co najlepsze to lekarka wcale mnie nie zapytała jaką mam dawkę :) A wówczas miałam 30 - czyli dla niemowląt.

Do góry