reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niemowlak nie chce spać

enzdom

Aktywna w BB
Cześć, mój syn ma 5 miesięcy. Od 2 do 3 miesiąca życia spał całe noce od 19 do 8-9. Aktualnie od 4 miesiąca życia męczymy się z jego niechęcią do snu. W dzień ma 3 drzemki po pół godziny i to tyle. Na sen nocny zasypia o 19:30 i budzi się o 23-24 i wtedy już jest koniec spania na 2-3 godziny. Próbujemy wszystkiego: mleko, pampers, lulanie, kołyska, białe szumy, szumis, alilo z muzyczka do snu, przekładamy go do naszego łóżka no nic nie działa, po prostu nie chce spać. Jak jakimś cudem się uda po tych 2-3 h że zaśnie, to budzi się po kolejnych 2 godzinach i znów nie chce spać i cały rytuał od nowa. Tylko jak już się ten drugi raz obudzi, to jest płacz… powiem szczerze, że ja już nie mam siły. Ciągle go noszę, bo jest nieodkładalny i już mi coś strzeliło w kręgosłupie, bo synek jest z tych większych bobasów i już ma 8,5kg. Gdzie szukać pomocy? Jestem bezsilna…

reklama
Cześć, mój syn ma 5 miesięcy. Od 2 do 3 miesiąca życia spał całe noce od 19 do 8-9. Aktualnie od 4 miesiąca życia męczymy się z jego niechęcią do snu. W dzień ma 3 drzemki po pół godziny i to tyle. Na sen nocny zasypia o 19:30 i budzi się o 23-24 i wtedy już jest koniec spania na 2-3 godziny. Próbujemy wszystkiego: mleko, pampers, lulanie, kołyska, białe szumy, szumis, alilo z muzyczka do snu, przekładamy go do naszego łóżka no nic nie działa, po prostu nie chce spać. Jak jakimś cudem się uda po tych 2-3 h że zaśnie, to budzi się po kolejnych 2 godzinach i znów nie chce spać i cały rytuał od nowa. Tylko jak już się ten drugi raz obudzi, to jest płacz… powiem szczerze, że ja już nie mam siły. Ciągle go noszę, bo jest nieodkładalny i już mi coś strzeliło w kręgosłupie, bo synek jest z tych większych bobasów i już ma 8,5kg. Gdzie szukać pomocy? Jestem bezsilna…
Jeśli dziecko jest zdrowe, na kontrolach wszystko ok, to nic się z tym nie zrobi raczej. Jeśli robicie jak do tej pory, a kiedyś spał normalnie.

To mogą już zaczynać się zęby, może być skok rozwojowy.

Miałam podobnie. Jeszcze było tak, że jak już córka była starsza, typu od 6 mies i później, to w ciągu tych 2-3h co u ciebie są, u nas były 2h "imprezy" w postaci różnych akrobacji, tarmoszenia się, gramolenia, "didżejki" na naszych ciałach... i to były skoki prawdopodobnie.
Dziś córka za 2 mies kończy 2 lata i nadal bywa, że są trudności ze spaniem, zasypianiem... tylko już jakby innej natury, bez tych "imprez", tak więc nie pocieszę. Jestem zmęczona 🙈

Może ktoś inny powie co innego🤷‍♀️

Nie dam rady żadnej, bo nie mam. Ale jeśli cię to pocieszy to mój przesypiał do 6 miesiąca całe noce albo budził się raz, a od 6 miesiąca budzi się 4x, przy gorszych nockach 8x.
U mojego wyszła anemia w badaniach i to może być przyczyna, ale to koło 9 miesiąca robiłam badania.

Moja też spała jak złoto, a jak zaczęły wjeżdżać nowe umiejętności to śpi jak zając pod miotłą i byle szum ją wybudza.. jedyna rada - dobra kawa i drzemka kiedy śpi w dzień, a w weekend niech chłop się męczy w nocy, kiedyś minie :)

Do góry