reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

in vitro z komórką dawczyni

Na laktacje dobry jest chmiel - piwo bezalkoholowe i F-e-m-a-l-tiker w saszetkach. Plus czeste przystawianie dziecka i laktatora- on co 2 godziny plus jedna sesja 1,5-2 godz po kwadransie lewa i prawa piers - tzw breast pumping. Pomoze albo nie. Mi nie pomoglo, mleka nie mialam. Ale CDL to zalecila wszystko przez tydzien, jak nie ma efektu - odpuscic.

reklama
To może dla przykładu napiszę jak to było u mnie i ze warto badać zarodki z KD
Ja mialam dwie Młode dawczynie
Dwie … bo z pierwszej z 11 pieknych komórek uzyskaliśmy jeden zarodek bardzo słabej klasy …. I embriolog w Czechach sama mówiła że ona by go nie transdwrowala
Bo szkoda kasy i emocji ..
Uzyskalismy zwrot 50% kasy i zdecydowalismy się na druga dawczynie
Od ktorej mieliśmy 6 zarodków - gdzie 2 były z trisomia ..
Jestem tego samego zdania - badać.
U nas w ostatniej procedurze na 6 zarodków 4 były zdrowe. Dawczyni miała 26 lat.

To może dla przykładu napiszę jak to było u mnie i ze warto badać zarodki z KD
Ja mialam dwie Młode dawczynie
Dwie … bo z pierwszej z 11 pieknych komórek uzyskaliśmy jeden zarodek bardzo słabej klasy …. I embriolog w Czechach sama mówiła że ona by go nie transdwrowala
Bo szkoda kasy i emocji ..
Uzyskalismy zwrot 50% kasy i zdecydowalismy się na druga dawczynie
Od ktorej mieliśmy 6 zarodków - gdzie 2 były z trisomia ..
Potwierdzam. Dawczynie 21 lat nic nie dotrwało do PGT. Kolejna dawczyni też bardzo młoda z 4 przebadanych zarodków 1 to mozaika

Co mogę dać małej jeśli rano zrobiła kupę i do tej pory nic, a widzę że ma problem bo się pręży i chyba brzuch ją boli

Co mogę dać małej jeśli rano zrobiła kupę i do tej pory nic, a widzę że ma problem bo się pręży i chyba brzuch ją boli
Trochę za szybko na interwencje. Mozesz dac termoforek na brzuch. Jesli widzisz ze mocno cierpi mozesz zalozyc czopek glicerynowy, utnij z niego szczyt i wloz bo caly bedzie za duzy. Mozna tez zalozyc suchą rurkę Windy. Działa też Espumisan w kropelkach do dzioba.

Ilu osobom może oddać komórki jedna dawczyni. Jak to się liczy czy na ciąże czy ilość urodzonych dzieci czy na ilość par ktorym przekazuje pakiet 6 komórek?

Ilu osobom może oddać komórki jedna dawczyni. Jak to się liczy czy na ciąże czy ilość urodzonych dzieci czy na ilość par ktorym przekazuje pakiet 6 komórek?
Ja nie mam pojecia. Ale wiem ze to jest nie do sprawdzenia ile osob skorzystalo. Bo dawczyni oddaje pecherzyki z czego powstają zarodki ale jesli para wykorzysta za np pierwszym razem to reszty juz nie bierze. One ida dalej juz jako zarodki tej pary ktora je oddala czy jako zarodki dawczyni? Probowalam sie kiedyś dowiedziec ale brak informacji

Ja nie mam pojecia. Ale wiem ze to jest nie do sprawdzenia ile osob skorzystalo. Bo dawczyni oddaje pecherzyki z czego powstają zarodki ale jesli para wykorzysta za np pierwszym razem to reszty juz nie bierze. One ida dalej juz jako zarodki tej pary ktora je oddala czy jako zarodki dawczyni? Probowalam sie kiedyś dowiedziec ale brak informacji
No właśnie niby w pl jest coś takiego że od 1 dawczyni może być 10 ciąż (zadałam to pytanie na konferencji) ale to bez sensu bo ciąża nie równa się urodzenie dziecka. Dodatkowo jednocześnie po 6 komórek może iść do kilku par. Nie wiadomo ile będzie zarodków i dalej ciąż. Z drugiej strony chyba dawczyni nie może bez końca oddawać jajek. Tak samo chyba z nasieniem. Muszą być jakieś limity...

reklama
Do góry