moje zdanie nt dawania drugiego imienia jest takie ze jest ono zbedne ja osobiscie nie moge znalezc zadnej zalety tego ze ktos ma drugie imie. moze ktos mnie oswieci?
a jakie jest wasze zdanie?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Andzia czyli mamy taki sam gustu mnie tez Oliwier królujei juz chyba tak zostanie
Oliwier mi się podobaJak narazie to imię najbardziej mi pasuje. Zastanawiam się też nad Kuba ale też mam w zapasie cała liste innych. Narazie to te dwa królują z przewagą na Oliwierka.
Ciężki wybór z tymi chłopami
Mi rodzice dali jedno imie i całe życie żalowalam, że nie mam drugiego - mi się podoba używanie dwóch imion - wiadomo, że jak nazwisko długie to trzeba o tym zawczasu pomyślec i jesli dwa imiona to krótsze - wypisywanie świadectw jest raz do roku (nie chcę obrazić nauczycieli, bo pewnie że roboty więcej z wypisywaniem-ale taki zawód, że trzeba trochę się napisać), a szkoła całe życie nie trwa, więc pod szkołę wybierac imię to byłoby dziwne - ja np. bardzo bym chciała mieć dwa imiona a nie mamJa też nie daję drugiego imienia i myslę, że każda z was nadawanie jego powinna przemyśleć.
Obiecnie, jeśli ktoś ma dwa imiona to funkcjonują one na równych prawach. Wszędzie są wpisywane, nawet w dzienniku lekcyjnym w szkole. Na świadectwach, w arkuszu ocen - wszędzie i tak też nauczyciele muszą pisac. Nie wspomne jak cięzko czasem zmieścic dwa imiona i nazwisko - to nie problem rodziców. Tylko, że często to drugie imię jest traktowane dośc tradycyjnie - po tacie, dziadku .... uczniowie potem to wykorzystują w glupich celach - przesmiewczych oczywiście :-(
Ja bym wybrała Mateusza, a potem Patryka;-)Wybrałabym Mateuszka w nastepnej kolejnosci Wiktorka
U nas pierwsze jest po babci męża, ale przez zbieżność - nam się imię Michasia zawsze podobało, a nie dlatego wybieraliśmy, że ktoś w rodzinie juz takie imię ma - mamy strasznie dużą rodzinę, więc wykluczanie wszystkich imion żeby po kims nie było to by nam ograniczyło nieźle możliwości A drugie imię chcemy żeby dziecko miało swoją świętą patronkę-więc np. dla ludzi wierzących taki wybór drugiego imienia ma znaczeniemoje zdanie nt dawania drugiego imienia jest takie ze jest ono zbedne ja osobiscie nie moge znalezc zadnej zalety tego ze ktos ma drugie imie. moze ktos mnie oswieci?
moje zdanie nt dawania drugiego imienia jest takie ze jest ono zbedne ja osobiscie nie moge znalezc zadnej zalety tego ze ktos ma drugie imie. moze ktos mnie oswieci?
A ja mam pytanko co do imienia dla chłopca, wybraliśmy kilka które nam sie najbardziej podobają i prosze Was o podpowiedz:
Wiktor, Kacper, Mateusz, Patryk. Co Wy na to?
aga - tu nie chodzi o biednych nauczycieli, ktorzy piszą świadectwa chodzi o rówieśników.
Powiedzmy, że kilka lat temu nadawanie imion, jakie miały nasze babcie czy dziadkowie nie było tak modne jak teraz. Dokładnie tak bywa - pierwsze rodzice dają jakie im się podoba, drugie to święte. Wyboraź sobie, że dziecko ma na imię Oskar Kazimierz - po dziadku. Na bank ma to wpisane w dziaenniku i tak często też wyczytuja nauczyciele, rówieśnicy natomiast przedrzeźniają go Kaziu. Może głupi przykład .... ale o to mi chodziło.
Moje uczennice jak się dowiedziały, że mam w planie imie Tymoteusz to mnie na kolanach błagaja abym wymyśliła inne. One patrzę z perspektywny nastolatki i dla nich takie imie na dzień dzisiejszy to obciach.
Mówią do mnie - wyobraża sobie pani ten rechot po klasie jak go wyczytują....
Szczerze mówiąc jak on będzie w klasie będzie pelno Jasków, Stasiow i Antków więc moda się zmienia - ale młodzież swoje wie i tak myslę sobie ze po częsci może i rację mają.
...
Ponieważ mam do czynienia z dziewczynami to ich pomysły na imię dla mego syna to aktualne ich miłości szkolne myślę hehe