reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ile ważą nasze dzieci

Zuzkus sorki nie chciałam Cię edytować..tylko zacytować.

a Bruno po tyg przybral tylko 40g...ale to pierwszy tydzien wiec narazie sie nie martwie...mam nadzieje ze przy nastepnym wazeniu bedzie lepiej...

Wilimek norma na tydzień to 30g więc czym się ty martwisz?:tak:

20 - 30 g na dobe to jest norma ..tygodniowo 150 - 200 g

reklama
Potem można mięć pewność, że dziecko otrzymuje wystarczająco dużo mleka jeśli:

ma 5 do 6 mokrych jednorazowych pieluszek i robi 2-5 kupek dziennie nie otrzymując niczego poza mlekiem matki (ważne: u dzieci starszych niż 5-6 tygodni normą są kupki nawet raz na tydzień. Oznacza to tylko, że dziecko bardzo dobrze chlania pokarm matki i nie ma potrzeby sztucznie pomagać dziecku w oddaniu stolca)
przybiera przeciętnie 113-227 gram na tydzień, lub 453-906 gram na miesiąc w ciągu pierwszych 3-4 miesięcy życia. Miedzy 4 a 6 miesiącem życia średni przybór wagi na tydzień to około 85-142 gram, a miedzy 6 a 12 miesiącem życia około 42-85 gramów na tydzień.

Fakt coś mi się pomyliło, to pewno z niewyspania:-D:-D:-D

moja Paulinka przybrała juz 0.5 kg od wyjcia ze szpitala czyli 12 dni!!!!
wazyła 3600g a teraz ma 4100g:-) tzn, ze moje mleczko jej wystarcza w 100%:-) az mi ulzyło!

Mojego Maciusia ważyłam na 4 tygodnie to miał 5 kg:szok:
Teraz zważe go jak pujdę do szczepienia ale i bez ważenia widzę że rośnie bo musiałam już wyciągnąć ciuszki 68-74 w mniejsze się nie mieści:tak:

A ja mam wizytę u pediatry dopiero 22 lipca nie wiem dlaczego tak późno i jeszcze nie wiem ile waży mój maluszek ale nabrał policzków i jest dosyć ciężkawy więc chyba jest ok:tak:

Pan Srodowiskowy zwazyl dzis mojego Smyka i wazy 3960 tzn ze w ciagu 6 dni przybral 300g czyli 50g na dobe...to chyba sporo:-)ciesze sie bo sie martwilam ze sie nie najada:-)
pan stwierdzil ze bardziej martwi sie o moje samopoczucie niz synka bo wygladam jak bym nie jadla:zawstydzona/y:

my dziś z Zuzka byliśmy na wizycie kontrolnej i szczepieniu:sorry2: badanko wypadło super, malutka rozwija sie prawidłowo , waży już 4100g czyli przybrała już 1450g i mierzy 55cm :-D za to szczepienie to trauma dla mnie była, myślalam ze mi serducho pęknie:-(za 6 tyg następne

Moja Nadia jest na sztucznym mleczku i teraz wazy 5100 :) i niby ma 65 cm:) hihi no to mam kobite - teraz juz wiem dlaczego moje rece tak szybko się meczą :)):-D

reklama
My mamy za soba pierwsze wazenie
waga urodzeniowa 3910
waga wypisowa 3780
waga w 10 dobie zycia - 4300 :szok:
Olga zajmuje miejsce wsrod rekordzistow:-D

Do góry